Feriți-vă de produsele care conțin E955 – un îndulcitor toxic care rupe lanțurile de ADN
Cele mai greșite alegeri în materie de alimente sunt cele determinate de gust și aspect. Ambalajele sunt foarte atractive, conținutul este foarte savuros și plăcut la gust și cu greu le putem rezista.
Dincolo de această gâdilare a papilelor gustative se află aditivi care dăunători sănătății. Îndulcitorii sunt printre cei mai periculoși. Unii sunt chiar mai răi decât zahărul în sine.

Feriti-va de produsele care conțin E955 – un indulcitor toxic care rupe lanturile de ADN: Freepik.com
Organismul nostru suferă daune majore atunci când este forțat să metabolizeze compușii chimici din alimentele procesate. Un studiu recent, publicat în „Journal of Toxicology and Environmental Health” vine cu un exemplu concret în acest sens.
Cercetătorii au descoperit că atunci când consumăm produse care conțin sucraloză corpul descompune un compus chimic cu efect genotoxic.
Feriți-vă de produsele care conțin E955 (sucraloză)
Sucraloza este un îndulcitor artificial inclus în foarte multe produse alimentare din magazine. Este practic un aditiv, care se găsește pe etichetă sub denumirea de „E955”. Este comercializat și sub numele de „Splenda”.
Pare îndulcitorul ideal pentru consumatori, deoarece nu are calorii și este de 600 de ori mai dulce decât zahărul. Fiind foarte stabil la temperaturi înalte, poate fi folosit în numeroase produse.
Sucraloza și Splenda sunt promovate ca un îndulcitor adecvat pentru diabetici și pentru cei care țin cură de slăbire.
Ceea ce nu știu persoanele care îl folosesc este că acest ingredient nu este natural, ci se obține prin procedee chimice.
Sucraloza este un îndulcitor toxic, care conține clor
Sucraloza este un derivat al zaharozei clorurat, rezultat prin alterarea structurii chimice a zahărului și înlocuirea atomilor de hidrogen-oxigen din zahăr cu atomi de clor.
Clorul este elementul care face sucraloza să fie de 600 de ori mai dulce decât zahărul obișnuit.
Sucraloza a fost descoperită inițial ca insecticid, nefiind destinată consumului uman din cauza toxicității sale.
Sucraloza a fost aprobată în anul 1998, fiind de atunci inclusă în băuturi, ape, produse de patiserie, deserturi, gume de mestecat și înlocuitori de zahăr. Un an mai târziu, FDA a decis că sucraloza este „ok” pentru toate produsele alimentare de uz de general.
Ce riscuri are sucraloza
Acest aditiv nu trece pur și simplu prin corp, fără să produce modificări importante. Cercetările recente arată că el este un compus activ. Fiind metabolizat în tractul digestiv, afectează procese metabolice cu repercusiuni asupra microbiomului intestinal.
Reduce flora bacteriană intestinală și apărarea împotriva infecțiilor
Un prim pericol este că acest îndulcitor depopulează flora intestinală de bacteriile benefice. Sucraloza reduce cu 50-70% numărul bacteriilor bune (Lactobacili, Bifidobacterii) în doze mai mici decât cele permise zilnic.
La persoanele care consumă des acest îndulcitor, flora intestinală se reface foarte greu, chiar și după eliminarea lui din dietă. Scăderea numărului de probiotice din corp crește riscul de infecții.
Totodată, sucraloza afectează integritatea barierei intestinale și agravează bolile intestinale inflamatorii, precum boala Crohn.
Îngrașă, crește glicemia și insulina
Sucraloza nu este un îndulcitor inofensiv pentru cei care vor să slăbească. Dimpotrivă, determină creșterea în greutate prin faptul că ridică pH-ul intestinal.
Nu este un îndulcitor sigur nici pentru diabetici, deoarece mărește concentrația de glucoză și insulină din sânge.
Un alt pericol al sucralozei este că afectează absorbția medicamentelor și implicit eficacitatea lor.
Sucraloza produce toxicitate la nivelul genelor
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din North Carolina au investigat siguranța consumului de sucraloză. Au descoperit că unul din compușii rezultați în urma metabolizării acestui îndulcitor produce reacții toxice în corp. Mai precis, acesta rupe lanțurile de ADN.
Studiile epidemiologice au asociat consumul de sucraloză cu o rată crescută de cancer colorectal, boala inflamatorie intestinală și disbioză intestinală.
O singură băutură îndulcită cu sucraloză pe zi depășește doza considerată sigură și crește riscul de toxicitate asupra genelor.
„Dat fiind că ADN-ul conține codul genetic care controlează modul în care corpurile noastre cresc și se mențin, aceasta este o problemă gravă care poate duce la multiple probleme de sănătate”, spune Science Alert.
Rezultatele acest studiu sunt îngrijorătoare, iar cercetătorii solicită agențiilor care se ocupă cu standardele în alimentație să revizuiască gradul de siguranță al acestui îndulcitor.
Produse care conțin sucraloză
Sucraloza este principalul substituent al zahărului în Carolina de Nord (un stat din zona sud-estică a SUA). Acesta se găsește și la noi, fiind inclus în sute de produse alimentare, precum:
– supe concentrate, băuturi alcoolice și sucuri, bere, produse care conțin lapte, ouă, grăsimi, cereale, gemuri, jeleuri, produse dietetice, produse de cofetărie, ape aromate, sucuri dietetice, produse congelate, produse uscate, gelatină, produse derivate din lapte, deserturi pe bază de fructe, lapte, ouă, snacks-uri, amestecuri pentru deserturi, produse pe bază de amidon, vafe, paste tartinabile, cereale pentru mic dejun, produse fine de brutprie, produse pentru scăderea în greutate, suplimente alimentare (vitamine, minerale), siroprui, bomboane mentolate, gumă de mestecat, cidru de pere etc.
Sub ce nume se mai găsește sucraloza în produse
Sucraloza are o denumire chimică ce denotă mai degrabă o substanță toxică decât un ingredient demn de consumul uman: 1,6 dicloro-1,6-dideoxi-(3-D-fructofuranozil-4-cloro4-dexi-D-galactopiranozidă.
Acest aditiv poate să apară pe etichetă și sub alte nume, precum:
– 4,1′,6′-trichloro-4,1′,6-trideoxy-galacto-sucrose
– trichlorogalactosucrose
– sucraloseArticole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre îndulcitori naturali, fără efecte secundare:
Cum să faci îndulcitor natural din fructe uscate și apă – doar 2 ingrediente!
Îndulcitor de mere fără zahăr – cum să îl faci în casă
Îndulcitor natural de pus în ceai pentru diabetici – rețetă simplă!
Melasa – un îndulcitor sănătos, bogat în fier și minerale (cum se prepară în casă)
Surse articol:
1. Mercola, This common sweetener breaks you’re your DNA: https://blogs.mercola.com/sites/vitalvotes/archive/2023/06/13/this-common-sweetener-breaks-down-your-dna.aspx
2. Jonan Pilet, New study raises concerns about safety of commonly used artificial sweetener, Food Safety News: https://www.foodsafetynews.com/2023/06/new-study-raises-concerns-about-safety-of-commonly-used-artificial-sweetener/
3. Liviu Popescu, Sucraloza (E955) – un îndulcitor periculos, Ce să mâncăm: http://cesamancam.ro/sucraloza-e955.html
4. MedLife, Sucraloza ar putea agrava simptomele persoanelor ce suferă de boala Crohn: https://www.medlife.ro/articole-medicale/boala-crohn-simptome-efect-indulcitor-sucraloza
5. Info Cons, E955 – Sucraloza: https://infocons.ro/aditivi/e955-sucraloza/
6. Cardiologie la Domiciliu, Sucraloza – evitați acest îndulcitor artificial: https://cardiologieladomiciliu.ro/sucraloza-evitati-acest-indulcitor-artificial/
7. Scri.doc, E955 Sucraloza (Splenda, Sucralose). Aditiv periculos: https://www.scridoc.com/2020/12/e955-sucraloza-splenda-sucralose-aditiv.html