Alimente care fac genele „fericite”, ne feresc de boli, îmbătrânire prematură și deces prematur
√ Articol bazat pe studii științifice
Foarte multe persoane sunt dornice să descopere care este cea mai bună dietă sau cele mai sănătoase alimente pe care le pot consuma.
Există răspunsuri la aceste întrebări care merg până la nivel molecular. Biologii și cercetătorii au descoperit că genele noastre răspund la alimentele pe care le consumăm. Acestea pot influența procese celulare care influențează sănătatea, fiziologia și longevitatea.

Alimente care fac genele fericite, ne feresc de boli, imbatranire prematura si deces prematur: Kjpargeter
Legătură dintre dietă și genom
Între alimentele pe care le consumăm și genomul nostru există o comunicare surprinzătoare.
Alimentele transmit mesaje biologice importante. Acestea sunt compuse din macronutrienți și micronutrienți care declanșează comutatoare genetice din genom.
Mesajele transmise de alimente pot influența starea de bine, riscul de boli și durata de viață.
Genele noastre sunt cât se poate de flexibile. Ele pot fi pornite sau întrerupte printr-un mecanism care se numește epigenetică.
Alimentele influențează expresia genelor
Dieta poate modifica felul în care genele noastre se comportă. Anumiți compuși din alimente apasă pe „întrerupătoarele” genelor și pot limita riscul de apariție a unor boli, precum cele cardiovasculare, autoimune neurologice sau ale aparatului reproducător.
Cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Norvegia au testat mai multe tipuri de diete pe persoane ușor supraponderale.
Scopul a fost să vadă ce efecte produce dieta asupra expresiei genelor. Expresia genelor este un proces prin care informația dintr-o secvență de ADN este trdusă într-o substanță care va fi folosită în funcția sau structura celulelor.
Rezultatele sugerează că dieta ideală trebuie să fie alcătuită din: o treime proteine, o treime grăsimi și o treime carbohidrați.
Carbohidrații în exces declanșează inflamații sistemice
Au descoperit că dietele bogate în carbohidrați sunt asociate cu inflamația sistemică. Mesele noastre nu trebuie să conțină mai mult de o treime de carbohidrați (40% din calorii).
Excesul de carbohidrați determină genele să inițieze activitatea care creează inflamație cronică în corp. Pielea se înroșește, corpul reține mai multă apă și devine mai fierbinte, creierul nu mai funcționează optim. Acest tip de inflamație este numită „inflamație metabolică”.
Dieta afectează nu doar genele care declanșează inflamație în corp, ci și genele asociate cu dezvoltarea bolilor cardiovasculare, diabetului de tip 2, demenței și cancerelor.
Alimente care fac genele fericite și promovează longevitatea
În ceea ce privește alimentele specifice, cele mai bune alegeri sunt alimentele bogate în antioxidanți.
Compuși precum – curcumina din turmeric, EGCG din ceaiul verde, resveratrolul din struguri și fructele de pădure, izotiocianații din legumele crucifere – mențin genele „fericite”. Aceste alimente și compușii lor reduc riscul de cancer și promovează longevitatea.
V-ați întrebat de ce lăptișorul de matcă este asociat cu fertilitatea, regenerarea și longevitatea? Studiile au arătat că acesta conține o proteină (riolactină) care menține tinerețea celulelor stem și extinde durata de viață a mai multor specii.
La albine, compușii din lăptișorul de matcă activează controlori genetici implicați în formarea organelor reginei și capacitatea sa de reproducere.
Carnea și peștele conțin subproduși ai aminoacidului metionină care influențează creșterea și diviziunea celulară.
Vitamina C este are de asemenea efecte protectoare asupra genomului, luptând împotriva daunele oxidative. Vitamina C susține și unele căi celulare responsabile cu repararea genomului afectat.
Diete și alimente dăunătoare pentru genom
Dietele cele mai vătămătoare pentru genele noastre sunt cele bogate în zahăr și produse alimentare procesate. Acestea sunt corelate cu boli cardiovasculare și tulburări cognitive.
Aditivii alterează fluxul informației genetice din interiorul celulelor. La fel de nocivi sunt compușii din ambalajele produselor alimentare, mai ales plasticul.
Bisfenolul A (BPA) afectează genele critice pentru dezvoltarea, creșterea și fertilitatea la mamifere. BPA a fost asociat cu reducerea fertilității la oameni.
Grăsimile trans sunt de asemenea dăunătoare, deoarece ele întrerup gena leptinei – hormonul care reglează apetitul. Cu alte cuvinte, alimentele bogate în grăsimi trans stimulează pofta de mâncare și ne fac să mâncăm mai mult decât ne trebuie.
Genele dictează preferința pentru anumite alimente
Studiile recente arată că de fapt genele influențează înclinația noastră spre consumul anumitor alimente.
Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh și institutul de cercetare Human Technipole din Milano au descoperit 401 de variante de gene unice care influențează preferințele alimentare.
Este interesant că preferința pentru alimentele gustoase este influențată de aceleași variante genetice asociate cu obezitatea și cu sedentarismul.
Preferința pentru cafea sau măsline a fost corelată cu comportamente mai adictive precum fumatul și consumul de alcool.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi alte articole la fel de interesante:
Turmericul stimulează regenerarea neuronilor și repararea creierului (studii)
Plante și alimente care ajută la regenerarea organismului
Alimente care previn bolile degenerative și decesul prematur
Ienupărul din zonele carpatine protejează ADN-ul de mutații genetice
Surse articol:
1. Theo Farrant, Your taste preferences could be down to your genes, a new study reveals, Euro.News: https://www.euronews.com/culture/2022/08/22/your-taste-preferences-could-be-down-to-your-genes-a-new-study-reveals
2. Science Daily, Feed your genes: how our genes respond to the foods we eat: https://www.sciencedaily.com/releases/2011/09/110919073845.htm
3. The Conversation, What you eat can reprogram your genes: https://theconversation.com/what-you-eat-can-reprogram-your-genes-an-expert-explains-the-emerging-science-of-nutrigenomics-165867