Ce alimente trebuie să conțină farfuria unui diabetic – sfatul medicului

Diabetul este o boală care impune un regim alimentar deosebit. Zahărul, făina albă și produsele rafinate au ajuns să fie considerate dăunătoare chiar și pentru dieta omului sănătos.

Din păcate, puțini sunt medicii care îi consiliază pe pacienți ce, cum și cât să mănânce.

Farfuria diabeticului

Farfuria diabeticului: Freepik.com

Învățați să spuneți NU când mergeți la cumpărături

În diabet, este foarte important să știi ce să pui în coșul de cumpărături și în farfurie și ce anume să eviți.

Persoanele cu această boală trebuie să meargă la cumpărături cu o listă bine stabilită, astfel încât să nu se abată spre produse nesănătoase. Când intri în magazin trebuie să știi deja ce ai voie să cumperi și ce nu.

Nutriționistul Annemarie Văduva spune că diabeticii trebuie să știe să spună nu acelor produse care nu le fac bine.

Nu vă umpleți coșul cu alimente bogate în carbohidrați, zahăr sau alți îndulcitori, grăsimi saturate și grăsimi trans.

Stați departe de produsele ultra-rafinate, hiper-calorice. Pe cât posibil, evitați tot ce este ambalat. Îndreptați-vă spre raionul de legume, fructe, verdețuri, carne, pește, brânzeturi.

Preparați-vă mâncarea în casă

Annemarie Văduva subliniază importanța preparării mâncărurilor în casă. Diabeticii trebuie să își facă timp să gătească. Ei trebuie să știe exact ce vor mânca la fiecare din cele trei mese ale zilei. Cu atât mai mult dacă merg la serviciu sau în călătorie.

Dacă trebuie să pleacați de acasă și să lipsiți câteva ore bune, luați-vă o caserolă cu mâncare sau un pachet cu ceva făcut în casă. În caz contrar veți fi tentați să cumpărați produse nesănătoase și să mâncați ceva interzis.

Alimente interzise în diabet

Ce alimente sunt interzise în diabet? Tot ce are făină și zahăr. Pâinea este cea mai rea.

Onco-nutriționistul Marius Văduva spune că diabetul apare din cauza consumului excesiv de carbohidrați. Boala se instalează în timp. Poate dura uneori chiar și zece ani până să devii diabetic „cu acte în regulă”.

Nu atât zahărul conduce spre diabet, cât carbohidrații simpli, rafinați, ingerați. Aceștia sunt principalul factor declanșator deoarece organismul îi convertește în glucoză.

Însă din clipa în care diabetul deja s-a instalat în corp, pacientul trebuie să renunțe complet la zahăr.

Carbohidrații și zahărul se găsesc în majoritatea produselor comerciale. De aceea este crucial pentru diabetici să evite mâncarea ambalată, mâncarea de tip fast-food, mâncarea semi-preparată, mâncare comandată, mâncare de restaurant și tot ce înseamnă patiserie și cofetărie.

„Carbohidrații simpli sunt zahărul și făina și aici intră toată gama de patiserie și toată gama de lucruri la care poftim în magazin. Cel mai important este prevenția. Prevenția este totul în viața noastră ca să fim sănătoși. Deci dacă reușim să ne oprim în magazin să nu cumpărăm acel lucru, nici nu-l vom consuma”.

Diabeticii trebuie să aibă control total asupra ingredientelor din care este compusă mâncarea. De aceea trebuie să gătească în casă.

Uitați-vă la indicele glicemic al alimentelor

Carbohidrații complecși sunt permiși, ba chiar indicați. Aceștia pot fi incluși în dietă în proporție de 50-60%.

Din categoria lor fac parte majoritatea legumelor și cerealele integrale. Dar și în cazul acestora contează indicele glicemic, care arată impactul pe care alimentele îl au asupra zahărului din sânge.

Diabeticii trebuie să aibă o listă cu indicele glicemic al alimentelor și să le aleagă pe cele cu valoarea cea mai mică.

Alimentele cu IG mediu pot fi consumate ocazional și în cantitate mică.

„Secretul este porția. Una e să poftești să iei o guriță de cozonac și alta e să mănânci tot cozonacul. De aici pleacă problema în diabet”.

Atenție la greutatea corporală

Diabeticii trebuie să acorde o atenție sporită greutății corporale. De aceea trebuie să învețe să se abțină de la porții mari și să se cântărească în mod regulat.

Menținerea unei greutăți normale este importantă inclusiv pentru prevenție, deoarece kilogramele în plus sunt factor de risc pentru diabet.

„Sfătuiesc doamnele și domnii să aibă un cântar în baie și să se cântărească zilnic. Atunci când vezi că ai un kilogram-două în plus, te gândești: „Trebuie să mă opresc, am mâncat prea mult, nu e bine ceea ce fac. E foarte greu să mai dai timpul înapoi și cele 10-20 de kilograme acumulate într-un an de zile”.

Farfurie diabet

Farfurie diabet: Valeria Aksakova

Farfuria ideală în diabet

Aneemarie Văduva spune cum arată farfuria ideală în diabet și ce trebuie să conțină.

„Jumătate din ea trebuie să fie salată, apoi un sfert trebuie să fie proteină și un sfert de farfurie trebuie să fie carbohidrați complecși”.

Legumele sunt baza în diabet. Ele trebuie să ocupe jumătate din farfurie. La capitolul proteine, Annemarie recomandă diabeticilor un pește gras sau carne slabă. Carnea de curcan este cea mai indicată.

Carbohidrații complecși nu sunt altceva decât garnitura la pește sau carne. Aceasta poate fi compusă din mazăre, linte, fasole verde sau alte leguminoase.

Mâncați în liniște, cu calm și atenție

Nu doar prepararea mâncării necesită timp și răbdare, ci și servirea mesei.

„Trebuie să ne obișnuim să mâncăm frumos, să ne așezăm mâncarea frumos în farfurie și să nu uităm că jumătate din farfurie trebuie să fie salată”.

Diabeticii trebuie să stea la masă așa cum se cuvine și să mănânce echilibrat.  Nu trebuie să mănânce la repezeală din oale sau să ciugulească toată ziua, deoarece vor mânca mai mult decât este necesar.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre diabet:

Diabeticii pot avea o masă de fructe dimineața
Alarmant! 70-90% din diabetici au lipsă de această vitamină
5 idei de mese fără pâine – ideale pentru dieta keto, diabet, slăbit

Sursă articol: A7tv, Este diabetul reversibil prin fito-nutriție? Cu Marius și Annemarie Văduva, De vorbă cu doctorul: https://www.youtube.com/watch?v=kx-VUQwqzKI&ab_channel=a7tv

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.