Laptele de vacă crește riscul de cancer de sân, de ovare, col uterin, endometru, prostată, ficat

Articol bazat pe studii științifice

Lactatele de vacă au hormoni care cresc riscul de cancere hormonale (de sân, de ovare, de prostată). Efectul pro-cancerigen al produselor lactate a fost demonstrat științific.

Laptele de vaca creste riscul de cancer de san, de ovare, col uterin, endometru, prostata, ficat

Laptele de vaca creste riscul de cancer de san, de ovare, col uterin, endometru, prostata, ficat

Laptele de vacă este pro-cancerigen

Fitoterapeutul Marius Văduva spune că laptele de vacă ar trebui interzis, deoarece produce cancer.

Este primul onco-nutriționist din țară, fiind specializat în alimentația bolnavilor de cancer. Are o vastă experiență în acest domeniu. Lactatele de vacă au fost excluse de câțiva ani din dieta familiei sale.

Ele dăunează în primul rând sistemului digestiv și intestinal. Lactatele de vacă sunt factor cancerigen și inflamator. Nici un cancer nu apare fără să existe o inflamație sistemică cronică.

Lactatele de vacă – asociate cu cancerele hormonale

Femeile în mod special trebuie să ia în considerare acest aspect. Laptele de vacă are estrogen, un hormon cu rol de creștere.

„Factorul estrogenic din laptele de vacă este 100% un factor de creștere uriaș al cancerului de sân, de ovar, de uter, de col uterin, de endometru la femei”.

Studiu recent

Un studiu publicat în 2020 în jurnalul „BMC Medicine” a arătat că lactatele pot crește incidența cancerului. Este primul studiu amplu realizat pe acest subiect. Autorii au analizate datele a 510.000 de participanți din studiu „China Kadoorie Biobank”.

Cercetările anterioare efectuate pe populațiile occidentale au raportat o asociere între lactate și cancerul de prostată. Însă multe din rezultate erau inconsistente sau contradictorii.

20% dintre participanții monitorizați consumau lapte în mod regulat, 11% consumai produse lactate lunar, iar 69% erau non-consumatori de lactate.

Consumul mediu de lactate era de 81 g pe zi. Pe durata celor 11 ani de studiu au fost înregistrate 29,277 de noi cazuri de cancer. Cele mai frecvente au fost cancerul de plămân, cancerul de sân, cancerul de stomac, cancer colorectal și cancerul de ficat.

Persoanele care consumau produse lactate în mod regulat aveau un risc mai mare de cancer mamar și cancer hepatic. Pentru fiecare 50 g de lactate pe zi, riscul creștea cu 12% și respect 17%.

Lactatele cresc IGF-1 și estrogenii din corp

Lactatele măresc nivelurile de IGF-I (factorul de creștere asemănător insulinei). Acesta favorizează proliferarea celulelor și crește riscul mai multor tipuri de cancere.

Corpul uman produce acest factor de creștere, ca răspuns la laptele consumat. Acest lucru crește și mai mult nivelul de IGF-1.

Se presupune că hormonii sexuali prezenți în laptele de vacă (estrogen și progesteron) sunt răspunzători pentru apariția cancerului de sân. Estrogenii sunt mai concentrați în laptele vacilor gestante. O cantitate mare din laptele comercializat este recoltat de la vacile gestante.

Totodată, grăsimile saturate și acizii grași trans din lactate ar putea fi de vină pentru incidența crescută a cancerului de ficat.

Chinezii au un consum redus de lactate, comparativ cu țările vestice. Mulți dintre ei nu pot digera bine lactoza. La aceștia, produsele lactate pot fi descompuse în compuși care modifică riscul de cancer.

Lactatele de capră și lactatele vegetale – alternative mai bune

Calciul din lactate poate fi luat din alte alimente, mai sănătoase. De exemplu, verdețurile sunt surse bune de calciu (spanac, broccoli). Acestea conțin și compuși cu rol protector împotriva cancerului, precum antioxidanți.

O meta-analiză apărută în 2022 în jurnalul „Advances in Nutrition” a concluzionat că un consum ridicat de lapte crește mortalitatea prin cancer. Lactatele fermentante au în schimb un efect protector, mai ales la femei.

Iaurtul și kefirul de capră ar putea fi alegeri foarte bune pentru cei care vor să mănânce lactate.

La fel de bune sunt lactatele vegetale, făcute în casă din migdale, soia nemodificată genetic și alte nuci sau semințe.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre alimentația în cancer:

Top 5 alimente care te pot face să dezvolți cancer – sfatul expertului
Dr. Pavel Chirilă – Nu hrăni cancerul (reguli alimentare pentru prevenirea și vindecarea cancerului)

Alimente pe care un bolnav de cancer nu trebuie să le mai mănânce – expert în nutriție oncologică

Surse articol:

1. Kakkoura, M.G., Du, H., Guo, Y. et al.Dairy consumption and risks of total and site-specific cancers in Chinese adults: an 11-year prospective study of 0.5 million people. BMC Med 20, 134 (2022). https://doi.org/10.1186/s12916-022-02330-3
2. Iusti Fudulu, Top 5 alimente ori ingrediente periculoase pentru organism – Marius Văduva – iTHINK: https://www.youtube.com/watch?v=5HdbS_Yt0hc&ab_channel=IustiFudulu
3. University of Oxford, Dairy products linked to increased risk of cancer: https://www.ox.ac.uk/news/2022-05-06-dairy-products-linked-increased-risk-cancer
4. Physicians Committee for Responsible Medicine, Dairy consumption linked to prostate, ovarian, breast cancers: https://www.pcrm.org/news/news-releases/dairy-consumption-linked-prostate-ovarian-breast-cancers-finds-new-narrative
5. Anna R. Herby, Josh P. Cullimore, Jennifer L. Paul-Quinn, Lee M. Crosby, Dairy Intake and Incidence of Common Cancers in Prospective Studies: A Narrative Review, International Journal of Disease Reversal and Prevention: https://www.ijdrp.org/index.php/ijdrp/article/view/365
6. Jin S, Je Y. Dairy Consumption and Total Cancer and Cancer-Specific Mortality: A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Adv Nutr. 2022 Aug 1;13(4):1063-1082. doi: 10.1093/advances/nmab135. PMID: 34788365; PMCID: PMC9340963.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.