4 trucuri fabuloase care diminuează creșterea glucozei din sânge după masă, cresc energia și reduc poftele alimentare

Fie că ai probleme cu glicemia sau nu, aceste trucuri îți vor îmbunătăți simțitor starea de sănătate.

Biochimistul Jessie Inchauspe a descoperit, în urma unor cercetări, câteva strategii simple prin care putem reduce vârfurile glicemice după masă.

4 trucuri care diminueaza cresterea glucozei din sange dupa masa

4 trucuri care diminueaza cresterea glucozei din sange dupa masa: Steph and the Packed Lunch

De fiecare dată când mâncăm ceva, zahărul din sânge crește. Cu cât mai des au loc aceste excursii glicemice, cu atât mai dăunător este pentru organism.

Creșterea frecventă a zahărului din sânge oxidează vasele de sânge, accelerează procesele de îmbătrânire și crește riscul de diabet, obezitate și alte boli metabolice.

Mai mult decât atât, o persoană care mănâncă des și nu lasă câteva ore de pauză între mese, se va simți lipsită de energie și va avea constant un apetit crescut, mai ales pentru produse nesănătoase. Contrar așteptărilor, cu cât mănânci mai mult, cu atât mai obosit și mai înfometat te vei simți.

4 trucuri care diminuează creșterea glucozei din sânge după masă

Jessie accentuează importanța menținerii zahărului din sânge la un nivel cât mai constant pe parcursul zilei. Acest lucru este mai ușor de obținut decât credem.

Micul-dejun trebuie să fie savuros iar nu dulce

Trebuie să începem de la prima masă a zilei. Jessie spune că micul-dejun trebuie să fie unul savuros iar nu unul dulce.

Practic, el trebuie compus din proteine. Ouăle sunt cel mai bun exemplu. Peștele, brânzeturile, untul, avocado, șuncă etc.

Evitați pe cât posibil cerealele, sucurile și produsele de patiserie. Acestea cresc rapid zahărul din sânge și declanșează dependența de carbohidrați și dulciuri.

„Dacă ai o creștere mare a glucozei din sânge după micul-dejun, vei vrea să mănânci zahăr la fiecare câteva ore”.

Nu mâncați deloc zahăr la prima masă dacă vreți să aveți un nivel stabil al glucozei pe parcursul zilei. Puteți consuma eventual un fruct (întreg, nu făcut suc).

Consumați 1 lingură de oțet înainte de masă

Al doilea truc pe care Jessie îl recomandă pentru a diminua creșterea glicemică post-prandială este oțetul.

Secretul oțetului este acid acetic. Această moleculă are un impact puternic asupra zahărului din sânge.

Citește și – Trucul unui biochimist francez – Cum să mănânci dulciuri fără să îți crească zahărul din sânge

Dacă bei o lingură de oțet înainte de masă sau înainte de o prăjitură, acidul acetic va tăia răspunsul glicemic a acelei mese cu 30%. Este un procent destul de mare, dat fiind că oțetul este un ingredient atât de simplu.

Adăugați 1 lingură de oțet de mere într-un pahar cu apă. Puteți consuma o astfel de băutură înainte de fiecare masă a zilei.

Începeți întotdeauna mesele cu legume

Al treilea truc este să mănânci legume înainte de orice alte alimente la masă. Legumele și verdețurile conțin multe fibre, care împiedică ridicarea glucozei la un nivel foarte mare.

Când mănânci legume la începutul mesei, fibrele reduc numărul de molecule de glucoză care ajung în sânge.

„Întotdeauna începeți cu legume. Legumele sunt primele. Orice legumă funcționează. Poți folosi orice vrei”.

Citește și – Consumă alimentele în această ordine și vei reduce cu 75% glucoza din sânge după masă

Jessie ne oferă și un exemplu de starter din legume, care se face în 5 minute. Tăiați câteva bucățele de broccoli. Turnați peste ele apă clocotită și lăsați-le 5 minute la înmuiat.

Așezați-le apoi pe un platou și turnați peste ele puțin iaurt sau sos de iaurt/roșii.

„Acesta este un truc foarte important, care îți va stabiliza glucoza și te va ajuta să eviți poftele alimentare”.

Faceți mișcare fizică minim 10 minute după masă

Al patrulea truc este de fapt un mic exercițiu fizic pe care trebuie să îl faci după masă.

„Celulele din corpul nostru utilizează glucoza pentru energie și la fel și mușchii noștri. După una din mese, folosiți-vă mușchii pentru 10 minute. Puteți merge la o plimbare, sau pur și simplu puteți face curat în casă”.

Mușchii vor prelua practic glucoza din alimente pentru a susține efortul fizic și mișcările pe care le faci. De aceea mișcarea fizică după masă reduce vârfurile glicemice și ne ajută să ne simțim mai bine și mai energici.

Mișcarea fizică trebuie inițiată în decurs de maxim 90 de minute după masă. Cel mai bun moment să începi să te miști este la circa 15-20 de minute după masă, când are loc creșterea maximă a zahărului din sânge.

Mai multă energie, mai puține pofte alimentare

Aplicați aceste sfaturi simple și veți vedea că poftele alimentare dispar și luați mai puțin în greutate. Alte îmbunătățiri care apar se referă la energie, hormoni, somn și piele.

Citește și – Nu mai mâncați carbohidrații goi – „îmbrăcați-i” cu fibre, proteine și grăsimi ca să nu aveți probleme cu glicemia, apetitul și nivelul de energie

Menținerea zahărului din sânge la un nivel stabil pe termen lung previne diabetul de tip 2 și alte boli.

Surse articol:

1. Steph’s Packed Lunch, Four ways to steady your blood sugar: https://www.facebook.com/PackedLunchC4/videos/208104898652601/
2. The Diary Of A CEO, The scary new research on sugar, Jessie Inchauspe: https://www.youtube.com/watch?v=DnEJrgc1BCk&ab_channel=TheDiaryOfACEO

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.