Orezul Brun – 13 Beneficii Uimitoare

Orezul brun ajută la o mai bună funcţionare a sistemului cardiovascular, sistemului digestiv, sistemului nervos şi creierului. Orezul brun este dotat cu antioxidanţi puternici care oferă ajutor în multiple boli, de la hipertensiune arterială şi un nivel de colesterol mare, până la depresie, stres psihic şi boli de piele.

orez brun beneficii

Orez Brun

Conţinutul nutritiv ridicat al orezului brun este eficient în obezitate, diabet, cancer, insomnie şi boli neurodegenerative. Are proprietăţi anti-depresive, ajută la menţinerea sănătăşii oaselor şi contribuie totodată la întărirea sistemului imunitar.

Ce este orezul brun?

Orezul brun este un ansamblu de cereale nerafinate şi neprocesate, produs prin eliminarea doar cojii din jurul miezului de orez. Spre deosebire de orezul alb, orezul brun nu trece prin procesul de rafinare, şi prin urmare îşi păstrează bogăţia imensă de componente sănătoase de care avem nevoie. Este uşor de mestecat şi are o aromă unică de nucă.

Conţinut nutriţional orez brun

Orezul brun conţine calciu, fier, mangan, zinc, fosfor, seleniu, magneziu şi potasiu. Este bogat în Vitaminele B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B6, acid folic, vitamina E (alfa-tocoferol) şi vitamina K. Este de asemenea o sursă minunată de proteine, fibre alimentare şi acizi graşi sănătoşi.

1. Activitate antioxidantă

Orezul brun ne oferă protecţie maximă împtriva bolilor cauzate de radicalii liberi de oxigen. Acesta conţine o enzimă importantă numită superoxid dismutaza, care protejează celulele de daunle procesului de oxidare care poate avea loc în timpul producţiei de energie, prevenind mai ales bolile coronare şi de inimă.

2. Diabet zaharat

Orezul brun este benefic pentru persoanele cu diabet zaharat şi hiperglicemie, datorită indicelui glicemic scăzut, care este de ajutor în reducerea insulinei şi stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.

Orezul brun este bogat in acid fitic, fibre şi polifenoli, fiind descris ca un carbohidrat complex care ajută la eliberarea lentă de zaharuri, comparativ cu orezul alb.

3. Cancer

Orezul brun este util în prevenirea diferitelor tipuri de cancer, cum este cancerul de colon, cancerul de sân sau leucemia. Acest efect benefic este atribuit conţinutul de antioxidanţi şi fibrelor, care previn depunerea toxinelor pe pereţii colonului şi care ajută la eliminarea lor din organism.

Orezul brun are şi proprietăţi chemopreventive. Tărâţele de orez brun conţin fenoli esenţiali, cum este tricinul, acidul ferulic şi acidul cafeic, prezenţi în cantităţi mult mai mici în orezul alb. Aceste componente fenolice sunt valoroase în inhibarea proliferării celulelor cancerului de colon şi de sân. Un alt studiu a relevat efectul stimulator al orezului brun în inducerea apoptozei şi efectele sale inhibitoare asupra producţiei de celule canceroase leucemice. Mai mult, cercetările au validat efectele antitumorale şi dietetice ale tărâţelor de orez brun.

4. Obezitatea

Orezul brun conţine mangan, care ajută la sintetiza grăsimilor în organism. Un studiu efectuat în acest sens a arătat că consumul de cereale integrale – inclusiv orezul brun are efecte pozitive în reducerea indicelui de masă corporală şi grăsime, mai ales la persoanele supraponderale. De asemenea, orezul brun îmbunătăţeşte activitatea unei enzime-antioxidant care ajută la creşterea nivelurilor de colesterol bun la persoanele obeze.

Orez Brun

Orez Brun

5. Boli neurodegenerative

Boala Alzheimer, tulburări cerebrale, demenţa şi amnezia pot fi combătute cu o dietă bogatăn în orez brun. Acesta conţine componente sanatoase care ajută la inhibarea enzimei nocive numite protylendopetidasecare – asociate cu bolile neurodegenerative.

6. Depresia

Orezul brun germinat posedă calitati anti-depresive excepţionale, care ajută în special la prevenirea tulburărilor legate de anxietate. Un studiu de investigare a sugerat că orezul brun germinat conţine aminoacizi esenţiali, cum este glutamina sau glicerina. Aceştia induc o stare de relaxare psihică, şi reduc mesajele asociate cu depresia, anxietatea sau stresul psihic.

7. Sistemul digestiv

Fibrele din orzeul brun reglează funcţia intestinală şi ne oferă senzaţia de saţietate. Stratul de tărâţe de orez brun previne absorbţia acidului şi a umidităţii de la nivelul stomacului, reducând de asemenea constipaţia, colita şi riscul de gastrită.

8. Sănătatea cardiovasculară

Datorită conţinutului de seleniu, orezul brun este benefic pentru o inimă sănătoasă. Consumul de cereale integrale reduce riscul de blocare a arterelor din cauza plăcii de aterom. Această acţiune de protecție controbuie la reducerea riscului de afecţiuni cardiace, cum ar fi hipertensiunea arterială şi alte boli vasculare. Studiile efectuate în acest sens au sugerat că în ţesutul din jurul bobului de orez brun conţine o componentă sănătoasă care acţionează împotriva unei proteinei endocrine, implicate în dezvoltarea de hipertensiune arterială., ateroscleroza sau rigidizarea arterelor.

9. Un nivel sanatos de colesterol

Uleiurile naturale din orezul brun fac acest aliment o opţiune sănătoasă pentru menţinerea unui nivel bun de colesterol. Orezul brun posedă calităţi hipocolesterolemiante şi prin acestea reglementează colesterolul, stimulează metabolismul lipidelor şi glucozei. Acesta contribuie şi la prevenirea creşterii trigliceridelor în ficat ca urmare a aportului excesiv de alcool.

10. Sistemul nervos

Orezul brun este benefic pentru buna funcţionare a creierului şi a sistemului nervos, prin faptul că ajută la accelerarea metabolismului în creier prin Vitamina B şi a manganului. Magneziul prezente în orezul brun echilibrează de asemenea activitatea calciului în organism, şi ajută astfel la reglementarea tonusului muscular şi a nervilor. Acesta previne creşterea bruscă de calciu în celulele nervoase şi activarea nervoasă a acestora, adică prevenirea contracţiilor musculcare.. Vitamina E din orezul brun joacă de asemenea un rol vital în prevenirea diferitelor boli ale creierului cauzate de daunele oxidative.

11. Insomnie

Orezul brun este o sursă naturală de hormoni de somn, de tipul melatoninei. Aceasta îmbunătăţeşte calitatea somnului prin relaxarea nervilor şi cresterea ciclului de somn.

12. Sistem imunitar puternic

Orezul brun este încărcată cu cantităţi semnificative de vitamine, mineraleşși componente fenolice esenţiale, care ajută la stimularea sistemului imunitar. Orezul brun hrăneşte organismul, accelerează procesul de vindecare şi creşte capacitatea de a lupta împotriva infecţiilor.

13. Previne osteoporoza şi artrita

Magneziul şi calciul din orezul brun ajută la întărirea structurii osoase şi previn demineralizarea oaselor. Este ideal pentru dieta persoanelor predispuse sau afectate de artrită sau osteoporoză.

Orezul brun este hipoalergenic, şi nu conţine elemente perturbatoare pentru sănătate.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

3 comentarii

  1. As vrea metode de preparare! Multumesc!

  2. La plafar. Se gaseste si la marile magazine – kaufland…

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.