Beneficiile uimitoare ale ovăzului înmuiat peste noapte

Unul din cele mai sănătoase alimente pentru masa de dimineață este ovăzul. Pentru a-i spori și mai mult beneficiile, trebuie să îl punem la înmuiat cu o seară înainte.

Unele persoane consumă în mod regulat terci de ovăz la micul-dejun. Este o mâncare hrănitoare și foarte sățioasă, chiar dacă nu pare.

Beneficiile uimitoare ale ovazului inmuiat peste noapte

Beneficiile uimitoare ale ovazului inmuiat peste noapte: Racool-studio

Ovăzul susține intestinul și sănătatea generală

Ovăzul contribuie la îmbunătățirea stării generale de sănătate prin impactul său asupra intestinului. Toate aspectele sănătății sunt influențate de starea intestinului.

Sănătatea intestinală nu privește doar sistemul digestiv, ci și toate celelalte sisteme și organe: creierul, sistemul imunitar, pielea, părul, inima, ficatul, sângele.

Din acest motiv, Luke Coutinho – antrenor de sănătate din India – consideră că orice plan de îmbunătățire a sănătății trebuie să includă intestinul. În caz contrar, nu va funcționa. Nu se va adresa cauzei bolilor.

Așadar, este bine să reținem că intestinul are un rol crucial în apariția bolilor și în vindecarea acestora.

Ovăzul hrănește bacteriile intestinale

Așa cum spuneam mai sus, ovăzul este o investiție excelentă în sănătatea intestinală. Este un aliment ieftin, accesibil tuturor și totodată foarte versatil.

Ovăzul înmuiat peste noapte conține un tip de amidon bun, care se numește „amidon rezistent”. După cum o arată și numele, acest amidon este rezistent la digestie.

Orezul fiert și răcit, cartofii fierți și răciți, precum și bananele verzi crude sunt surse de amidon de rezistent.

Amidonul rezistent nu este descompus imediat. El ajunge în intestinul gros, acolo unde servește ca hrană pentru populația de bacterii prietenoase. Altfel spus, ovăzul hidratat are rol de prebiotic.

Ovăzul susține ficatul, rinichii, imunitatea

Când bacteriile intestinale mănâncă amidonul rezistent, se produc acizii grași cu lanț scurt. Acești compuși au beneficii extraordinare pentru intestin, ficat și organele corpului.

Acizii grași cu lanț scurt hrănesc la rândul lor celulele sănătoase ale colonului și le tonifică. Persoanele cu peretele colonului slăbit sunt predispuse la inflamații, alergii, colită, boala Crohn și alte probleme colonice.

Acizii grași cu lanț au un rol important în combaterea constipației. Aceștia împing excesul de materii fecale care ar putea fi blocat în sistemul digestiv.

Dacă vreți să evitați constipația, asigurați-vă un aport adecvat de fibre care produc acizi grați cu lanț scurt.

În al doilea rând, acești acizi grași ajută ficatul. Prin faptul că hrănesc țesutul hepatic, combat ciroza hepatică și cancerul la ficat.

Nu în ultimul rând, acizii grași de lanț scurt susțin funcția rinichilor și buna funcționare a creierului. Microbii benefici din intestin ajută la producția de serotonină. De aceea ovăzul ne dă o senzație de bine.

Citește și – Ovăzul – aliment dacic care ajută în hipotiroidie, Hashimoto, diabet, obezitate și cancere

Ovăzul conține beta-glucan, o fibră inedită care ajută sistemul imunitar și care are un rol valoros în luptă contra cancerului.

Ovăz înmuiat peste noapte – rețetă

Ovăzul crud înmuiat are o cantitate mai mare de amidon rezistent decât ovăzul fiert.

Optați pentru fulgi de ovăz integral, nemodificați, neprocesați, care nu conțin aditivi sau gluten. Aceștia se pot pune fie în apă, fie în lapte de vacă sau lapte vegetal, fie în iaurt, fie în sucuri proaspete sau chiar în ceai. Orice lichid vă place funcționează.

Fulgii de ovăz se spală și se pun într-un bol. Se toarnă peste ei lichidul dorit și se acoperă vasul. Se lasă la înmuiat de seara până dimineața.

Într-un alt vas puteți pune la înmuiat și alte ingrediente sănătoase pe care să le consumați odată cu ovăzul hidratat.

De pildă, puteți pune la hidratat diverse tipuri de semințe, nuci și fructe uscate (stafide, curmale, caise, coacăze, merișoare).

A doua zi, strecurați apa și clătiți-le. Puneți-le în bolul cu fulgi de ovăz și amestecați bine. Presărați scorțișoară pentru aromă. Scorțișoara este totodată util în reducerea apetitului, mai ales apetitul de dulciuri.

Rețete cu ovăz

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu ovăz:

Bomboane din ovăz și ciocolată – 2 ingrediente
Clătite din ovăz și legume pentru slăbit – rețetă de post
Pâine plată din semințe și ovăz (fără gluten și ulei)
Mâncărică de roșii cu ovăz – rețetă indiană pentru slăbit

Puteți adăuga de asemenea pudră de cacao sau de roșcove. Astfel veți obține o budincă super-hrănitoare și sănătoasă.

În câteva minute micul-dejun este gata! Luke Coutinho spune că această mâncare este atât de sățioasă încât îl ține 3-4 ore bune. Fără gustări suplimentare între mese care cresc zahărul din sânge.

Sursă articol: Luke Coutinho, What makes overnight oats a healthy choice for the gut: https://www.youtube.com/watch?v=wqOBTTdNVs8&ab_channel=LukeCoutinho

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.