De ce ar trebui diabeticii să consume afine – motive științifice
√ Articol bazat pe studii științifice
Diabeticii și-ar face un mare bine dacă ar include cu regularitate afinele în alimentația lor.
Pe lângă faptul că scad zahărul din sânge, aceste fructe pot preveni progresia diabetului și complicațiile asociate cu boala.
Cuprins
Fructele de pădure scad glucoza după masă și complicațiile diabetului
Dieta și stilul de viață joacă un rol esențial în controlul simptomelor de diabet și evoluția bolii. Persoanele care suferă de diabet ar trebuie să consume mai des alimente bogate în antioxidanți.
Fructele de pădure în general ameliorează hiperglicemia de după masă și hiperinsulinemia la persoanele supraponderale sau obeze cu rezistență la insulină sau sindrom metabolic.
Potrivit unei recenzii apărute în jurnalul „Food & Nutrition”, afinele, merișoarele, zmeura și căpșunile îmbunătățesc profilul glicemic și lipidic. Mai mult decât atât, ajută la reducerea tensiunii arteriale și a riscului de ateroscleroză.
Fructele de pădure pot fi folosite ca strategii alimentare pentru prevenirea diabetului și a complicațiilor acestuia, precum cele de ordin micro- și macrovascular.
Afinele conțin antioxidanți cu rol protector în diabet
O recenzie publicată în jurnalul „Antioxidants” în anul 2021 sugerează că afinele acționează ca un aliment funcțional în diabet.
Afinele sunt o sursă bogată de polifenoli, mai ales de antocianini. Acești antioxidanți au fost asociați cu o scădere semnificativă a riscului de diabet de tip 2.
Îmbunătățesc sănătatea cardiometabolică a diabeticilor
O meta-analiză recentă, publicată în 2022 în jurnalul „Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases”, a demonstrat că afinele și merișoarele reduc considerabil glucoza a jeun și hemoglobina glicozilată la pacienții cu diabet.
Afinele acționează și asupra altor factori prezenți în prediabet, precum disbioza intestinală și dismetabolismul hepatic.
Citește și – 150 g de afine pe zi aduc beneficii incredibile persoanelor cu boli cardio-metabolice
Conform unui studiu apărut în 2020 în „Current Development in Nutrition”, afinele îmbunătățesc sănătatea cardiometabolică a persoanelor cu diabet de tip 2.
Participanții la acest studiu au consumat câte 22 g de afine liofilizate (deshidratate) pe zi, timp de 2 luni. Mai exact, afinele au scăzut concentrațiile de glucoză a jeun, hemoglobină glicată, trigliceride, insulina serică, colesterolul LDL și total, proteina C-reactivă și riscul de daune hepatice.
Consumul de afine modifică evoluția diabetului zaharat și a obezității, arată o recenzie publicată în jurnalul „Metabolites” în decembrie 2022.
Previn bolile vasculare asociate cu diabetul
Polifenolii din aceste fructe exercită un efect protector împotriva stresului oxidativ și a inflamației cronice. Datele din studiile umane arătă că afinele scad semnificativ daunele provocate de stresul oxidativ și îmbunătățesc funcția endotelială.
La rozătoare, afinele au produs efecte benefice asupra toleranței la glucoză, stresul oxidativ și conținutul de trigliceride din fica. Fructele au atenuat stresul oxidativ și au redus riscul de steatiză hepatică.
Inflamația endoteliului și disfuncția endotelială are un rol crucial în dezvoltarea bolilor vasculare la diabetici.
Un studiu din 2022, publicat în jurnalul „Molecular Nutrition & Food Research”, a investigat efectele consumului de afine asupra complicațiilor vasculare și a microbiotei intestinale la șoareci diabetici.
Afinele au suprimat inflamația vasculară și au atenuat disfuncția endotelială arterială. Totodată, au favorizat creșterea de microbi bun în intestin, contribuind astfel la diversitatea microbiotei.
Protejează retina
Un alt motiv pentru care diabeticii ar trebui să mănânce mai des afine este legat de sănătatea oculară.
Conform unui studiu apărut în 2016 în „Journal of Neuroimmunology”, aceste fructe protejează celulele retinei de stresul oxidativ și inflamația induse de diabet la șobolani. Efectul este atribuit antocianinilor din afine.
Rețete cu afine
Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete cu afine, adecvate și pentru diabetici:
Prăjitură cu afine de post fără zahăr – bună pentru diabetici
Cum să faci dulceață de afine cu stevia – recomandată în diabet și curele de slăbire
Salată de sfeclă cu măr, nuci și afine – o explozie de culoare și vitamine
Reduc creșterea în greutate la femeile obeze cu diabet gestațional
Afinele sunt indicate și în diabetul gestațional. Aceste fructe previn creșterea excesivă în greutate, îmbunătățesc controlul glicemiei și a inflamației la femeile gravide obeze.
Dietele bogate în afine pot preveni insulinorezistența indusă de obezitate prin faptul că măresc rezistența la insulină și protejează celulele beta-pancreatice. Datorită acestor efecte, afinele au capacitatea de a proteja și ameliora starea de sănătate a persoanelor cu diabet 1 și 2.
Surse articol:
1. Nunes S, Vieira P, Gomes P, Viana SD, Reis F. Blueberry as an Attractive Functional Fruit to Prevent (Pre)Diabetes Progression. Antioxidants (Basel). 2021 Jul 22;10(8):1162. doi: 10.3390/antiox10081162. PMID: 34439410; PMCID: PMC8389043.
2. Stote KS, Wilson MM, Hallenbeck D, Thomas K, Rourke JM, Sweeney MI, Gottschall-Pass KT, Gosmanov AR. Effect of Blueberry Consumption on Cardiometabolic Health Parameters in Men with Type 2 Diabetes: An 8-Week, Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial. Curr Dev Nutr. 2020 Mar 9;4(4):nzaa030. doi: 10.1093/cdn/nzaa030. PMID: 32337475; PMCID: PMC7170047.
3. Calvano A , Izuora K , Oh EC , Ebersole JL , Lyons TJ , Basu A . Dietary berries, insulin resistance and type 2 diabetes: an overview of human feeding trials. Food Funct. 2019 Oct 16;10(10):6227-6243. doi: 10.1039/c9fo01426h. PMID: 31591634; PMCID: PMC7202899.
4. Delpino FM, Figueiredo LM, Gonçalves da Silva T, Flores TR. Effects of blueberry and cranberry on type 2 diabetes parameters in individuals with or without diabetes: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2022 May;32(5):1093-1109. doi: 10.1016/j.numecd.2022.02.004. Epub 2022 Feb 17. PMID: 35282984.
5. de Oliveira MS, Pellenz FM, de Souza BM, Crispim D. Blueberry Consumption and Changes in Obesity and Diabetes Mellitus Outcomes: A Systematic Review. Metabolites. 2022 Dec 22;13(1):19. doi: 10.3390/metabo13010019. PMID: 36676944; PMCID: PMC9861336.
6. Petersen C, Bharat D, Wankhade UD, Kim JS, Cutler BR, Denetso C, Gholami S, Nelson S, Bigley J, Johnson A, Chintapalli SV, Piccolo BD, Satheesh Babu AK, Paz HA, Shankar K, Symons JD, Anandh Babu PV. Dietary Blueberry Ameliorates Vascular Complications in Diabetic Mice Possibly through NOX4 and Modulates Composition and Functional Diversity of Gut Microbes. Mol Nutr Food Res. 2022 Apr;66(8):e2100784. doi: 10.1002/mnfr.202100784. Epub 2022 Feb 25. PMID: 35120277; PMCID: PMC9132135.
7. Song Y, Huang L, Yu J. Effects of blueberry anthocyanins on retinal oxidative stress and inflammation in diabetes through Nrf2/HO-1 signaling. J Neuroimmunol. 2016 Dec 15;301:1-6. doi: 10.1016/j.jneuroim.2016.11.001. Epub 2016 Nov 9. PMID: 27847126.
8. Basu A, Feng D, Planinic P, Ebersole JL, Lyons TJ, Alexander JM. Dietary Blueberry and Soluble Fiber Supplementation Reduces Risk of Gestational Diabetes in Women with Obesity in a Randomized Controlled Trial. J Nutr. 2021 May 11;151(5):1128-1138. doi: 10.1093/jn/nxaa435. PMID: 33693835; PMCID: PMC8112774.
9. Liu W, Mao Y, Schoenborn J, Wang Z, Tang G, Tang X. Whole blueberry protects pancreatic beta-cells in diet-induced obese mouse. Nutr Metab (Lond). 2019 May 22;16:34. doi: 10.1186/s12986-019-0363-6. PMID: 31139236; PMCID: PMC6530052.