Magia morcovului – 1 morcov pe zi face minuni pentru sănătatea ta!

Când ne gândim la morcov, cel mai des îl asociem cu prevenirea cancerului și îmbunătățirea vederii.

Aceste beneficii sunt atribuite beta-carotenului și vitaminei A. Însă această legumă are mult mai multe beneficii, datorate unui compus descoperit de curând.

Un morcov pe zi face minuni pentru sanatatea ta

Un morcov pe zi face minuni pentru sanatatea ta

Luke Coutinho, antrenor în medicina integrativă vorbește despre toate acestea într-un videoclip, oferindu-ne motive incredibile să mâncăm zilnic morcov.

Morcovul previne și încetinește cancerul deja instalat

Puțină lume știe că morcovul conține o substanță cu un efect auto-protector uimitor. Este vorba despre un pesticid care se numește „falcarinol”.

Studiile recente au arătat că acest compus încetinește dezvoltarea celulelor maligne, inhibă celulele agresive prezente deja în tumori și oferă o protecție generală împotriva cancerului.

Falcarinolul a fost studiat inițial pe animale, apoi cercetările au continuat pe oameni. Rezultatele au arătat că acest compus previne în primul rând apariția cancerului și totodată reduce răspândirea bolii deja instalate.

Falcarinolul acționează împotriva cancerului prin două căi: inhibă creșterea celulelor canceroase și induce apoptoza (moartea programată a celulelor).

„Este un super-aliment uimitor pentru noi, pentru că azi, chiar dacă nu avem cancer, trebuie să fim atenți la prevenție. Suntem expuși la poluare, la pesticidele în alimente, la estrogenul din cosmetice și săpunuri”.

Cu siguranță morcovul singur nu ne va ajuta să tratăm sau să prevenim cancerul. Este nevoie de o schimbare radicală a mediului intern și extern în care trăim. Este nevoie de o îmbunătățire majoră a alimentației și a stilului nostru total de viață.

Însă, dacă includem morcovul în dietă, vom avea parte de toate beneficiile sale. Inclusiv de o protecție suplimentară împotriva cancerelor.

Tonic imunitar

Falcarinolul este mecanismul de protecție al morcovului care ajută de asemenea la întărirea sistemului imunitar uman.

Morcovul conține și alți nutrienți importanți pentru imunitate, precum vitamina A, vitamina C și fibre.

Morcovul elimină excesul nociv de estrogen

Un domeniu inedit în care morcovul ar putea face o diferență domeniul hormonal. Luke Coutinho spune că majoritatea populației suferă de dominanța estrogenică, de la femei și bărbați, până la tineri și copii.

Motivul? Prezența estrogenilor sintetici în lapte, carne, în legume, în medicamente, în plasticuri.

Studiile recente arată că morcovul ajută la eliminarea excesului de estrogen. Această legumă conține o fibră unică nedigerabilă care ajută la detoxifierea. Prin faptul că înlătură estrogenul din intestin, el nu mai este reabsorbit în corp.

Estrogenul se depune în secțiunea de mijloc a corpului. Grăsimea abdominală este un indiciu al dominanței estrogenice.

Femeile menopauzale au risc de cancer din cauza dominanței estrogenice. Chiar dacă la menopauză estrogenul scade în mod natural, grăsimea abdominală este cea care menține estrogenul în corp.

Previne bolile cu substrat hormonal

Dominanța estrogenică este cauza celor mai multe boli ale femeilor, precum: chisturi, fibroame, noduli, ovare polichistice, endometrioză, cancer la sân, cancer ovarian, cancer uterin, menopauză dificilă, grăsime abdominală la femei și bărbați.

Luke Coutinho le spune persoanelor care se confruntă cu aceste boli că morcovul este sau ar trebui să fie prietenul lor.

Ajută la slăbit

Morcovul conține proteine și fibre care induc senzația de sațietate. De aceea este foarte utile în curele de slăbire. Începeți masa cu un morcov crud și veți mânca mai puțin.

Combate infecțiile cu ciuperci

Un alt beneficiu important al falcarinolului este combaterea infecțiilor fungice externe sau interne.

Dacă aveți o infecție fungică la picior sau în altă parte pe corp, cel mai probabil există o infecție fungică și în interiorul corpului, care trebuie tratată.

Hrană pentru microbiomul intestinal

Toate legumele crude servesc ca prebiotic. Populează bacteriile bune din intestin. De aceea, consumul de morcov crud ajută microbiomul.

Retete cu morcov

Retete cu morcov

Sugestii de consum

Morcovul este un aliment atât de sănătos, și totuși atât de ieftin, accesibil și ușor de mâncat.

1-2 morocovi cruzi pe zi sunt prescripția ideală! Îi puteți ronțăi ca atare, sau îi puteți rade și consuma în diverse salate. Sucul de morcov este de asemenea bun, însă mai bine este să mâncați morcovul întreg.

Și morcovul gătit (fierb la aburi) are unele beneficii, datorită beta-carotenului. Acestea susține sănătatea pielii, părului, ochilor.

Citește și – Morcovul – o legumă care poate lecui multe boli

Recapitulând, consumul de morcov ne apără de cancer, previne tulburările hormonale și bolile asociate, ne ajută să slăbim, să ne îmbunătățim sănătatea intestinală și imunitatea.

Întrebarea pe care ne-o adresează Luke tuturor este: „Morcovul există din abundență pe piață. Îl consumăm suficient?”

Acest pesticid natural se găsește și în alte rădăcinoase precum țelină și pătrunjel. Însă morcovul crud are cea mai mare concentrație.

Rețete cu morcov

Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete cu morcov:

Bomboane din morcov și cocos – desert sănătos, fără zahăr
Supă-cremă de morcov și ghimbir – mâncare delicioasă de post
Salată de țelină cu morcov și maioneză de post
Salată de morcov cu stafide
Pateu din morcov și usturoi, coapte la cuptor

Precauții și contraindicații

Nu mâncați morcovii cu tot cu coajă deoarece aceasta poate conține pesticide dăunătoare.

Dacă suferiți de colită ulcerativă sau alte afecțiuni stomacale care nu vă permit să consumați crudități, mâncați morcov fiert. Veți pierde din falcarinol, însă tot veți avea parte de unele beneficii, menționate mai sus.

Unele persoane cu alergii la polen, praf sau părul de animale pot avea alergie și la morcov.

Nu exagerați. Nimic în exces nu este bun. Nici măcar ceva atât de natural și sănătos ca morcovul. Un morcov pe zi pentru copii și 1-2 pe zi pentru adulți este suficient.

Sursă articol: Luke Coutinho, What happens when you eat a carrot daily: https://www.youtube.com/watch?v=OA4XmDlrq1Q&ab_channel=LukeCoutinho

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.