Rodia, un reglator hormonal incredibil – bună pentru femei la orice vârstă

Rodia este unul din cele mai sănătoase fructe din lume. Și totuși, mulți dintre noi evităm să îl cumpărăm din cauza accesului greu la semințe.

În realitate, acest fruct se curăță foarte ușor. Se trasează câteva tăieturi pe coajă, se desface fructe, iar bucățile cu semințe se bat pe spate cu o lingură de lemn. Țineți un castron dedesubt. Cu această metodă semințele cad singure.

Rodia regleaza hormonii

Rodia regleaza hormonii

Femeile au motive serioase să includă rodia în alimentație. Este un aliment benefic la orice vârstă sau perioadă hormonală.

Secretul acestui fruct stă în fitoestrogenii pe care îi conține, care reglează nivelul hormonilor din corp.

Rodia – elixirul sănătății hormonale

Rodia are un loc aparte în cultura indiană și arabă. Femeile din India primesc o doză de suc de rodie în ziua nunții pentru stimularea fertilității.

În Iran, rodia are o întrebuințare opusă. Femeile o consumă aici pentru atenuarea bufeurilor la menopauză.

Citește și – Rodia  conține aceiași hormoni estrogeni ca ovarele femeii: estradiol, estron și estriol

Rodia este utilă atât pentru femeile care au un nivel bun de hormoni, cât și pentru femeile cu probleme hormonale.

Cum se explică acest lucru? Magdalena Wszelaki de la „Hormones and Balance” spune că rodia funcționează ca un agent adaptogenic în ceea ce privește hormonii.

Menține balanța hormonilor sexuali 

„Tocmai acest lucru este uimitor la rodii. Ele conțin ceva care se numește „modulatori selectivi ai receptorilor estrogenici”. Acești compuși acționează în funcție de nevoile corpului.

„De aceea se cheamă „receptori selectivi de estrogeni”, pentru că ei selectează dacă ai nevoie de mai mult estrogen sau dacă ai nevoie de o blocare a receptorilor de estrogen”.

Cu alte cuvinte, efectul modulator al rodiei funcționează cam așa: dacă ai un nivel scăzut de estrogen, îl va crește; dacă ai prea mult estrogen, rodia îl va coborî.

Aceste proprietăți ale rodiei demonstrează încă o dată că alimentele pot fi medicament și invers.

Multe alimente au fost incluse în categoria alimentelor „funcționale”. Termenul „funcțional” se referă la faptul că aceste alimente au nu doar valoare nutrițională, ci și terapeutică.

Fertilitate, ovare polichistice, cancer la sân, menopauză 

Rodia (Punica granatum) are efecte similare estrogenului. Din acest motiv este folosită în sistemele de medicină tradițională ca regulator hormonal.

Conține antioxidanți puternici (polifenoli, antocianini, taninuri). Atât semințele, cât și coaja de rodie abundă în fitoestrogeni, genisteină și hormoni steroizi. Aceștia ajută la tratarea cancerului de sân și de prostată.

Prin faptul că susține echilibrul estrogenului și fertilitatea, rodia este benefică înainte și după naștere, la peri-menopauză și menopauză. Antioxidanții pe care îi conține reduc stresul oxidativ – asociat cu infertilitatea.

Un studiu pe animale a arătat că extractul de rodie îmbunătățește modificările hormonilor sexuali la femelele șobolan cu ovare polichistice. Acest lucru sugerează că rodia ar putea ajuta la reducerea simptomelor provocate de sindromul ovarelor polichistice.

Citește și – Rodia – un elixir pentru femeile cu ovare polichistice

Polifenolii din rodie ar putea ajuta la prevenirea cancerului de sâng. Acești antioxidanți modulează nivelul hormonilor sexuali endogeni.

Rodia conține compuși care inhibă enzima răspunzătoare de conversia estronului în estradiol. Acest lucru o face benefică în cancerele hormon-dependente.

Alte studii indică un efect protector al rodiei împotriva cancerului cervical, overian și endometrial.

Citește și – Rodia, fructul-minune care combate cancerele și bolile cardiovasculare 

Precauții la consumul de rodie

Dacă luați medicamente care subțiază sângele, cereți sfatul medicului înainte de a consuma rodie.

Evitați sucurile de rodie bogate în zahăr și aditivi. Consumați fructul în stare naturală, neprocesat.

Surse articol:

1. Hormones Balance, Key foods for estrogen dominance: https://www.youtube.com/watch?v=2MKsGh_dzuE&ab_channel=HormonesBalance
2. Mohammad Sadegh Adel-Mehraban, Mojgan Tansaz, Mohammad Mohammadi, Maryam Yavari, Effects of pomegranate supplement on menopausal symptoms and quality of life in menopausal women: A double-blind randomized placebo-controlled trial, Complementary Therapies in Clinical Practice, Volume 46, 2022, 101544, ISSN 1744-3881, https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2022.101544 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1744388122000123)
3. Hossein K. J, Leila K. J, Ebrahim T. K, Nazanin S. J, Farzad P, Elham R, Mohammad P, Zahra H. J. The Effect of Pomegranate Juice Extract on Hormonal Changes of Female Wistar Rats Caused by Polycystic Ovarian Syndrome. Biomed Pharmacol J 2015;8(2)
4. Kapoor R, Ronnenberg A, Puleo E, Chatterton RT Jr, Dorgan JF, Seeram NP, Sturgeon SR. Effects of Pomegranate Juice on Hormonal Biomarkers of Breast Cancer Risk. Nutr Cancer. 2015;67(7):1113-9. doi: 10.1080/01635581.2015.1073756. Epub 2015 Sep 1. PMID: 26327495.
5. Health Shots, Balance out nasty hormonal imbalance with these 4 superfoods: https://www.healthshots.com/healthy-eating/superfoods/foods-for-hormonal-imbalance/
6. The Pelvic PT, Pomegranate support estrogen balance and fertility: https://www.thepelvicpt.com/pomegranates-support-estrogen-balance-fertility/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.