Semințele – una din cele mai hrănitoare, energizante și remineralizante gustări – prof. Gheorghe Mencinicopschi
Mai înainte de a fi fructele și legumele a existat o sămânță. Semințele înmagazinează toate substanțele nutritive de care de care plantele au nevoie ca să crească și să aducă rod.
Practic, semințele susțin viața.
În capitolul 1 din Geneză Dumnezeu spune că orice plantă care are sămânță sau face sămânță din rod este potrivită ca hrană pentru om:
„Iată vă dau vouă toată iarba ce face sămânță de pe fața pământului și tot pomul ce are rod cu sămânță în el. Acestea vor fi hrana voastră” (Facerea 1,29).
Din păcate, semințele nu ocupă locul meritat în alimentația noastră. Din cauza dimensiunii lor mici le folosim doar ca decor pentru produsele de patiserie.
Este greu de crezut că niște semințe atât de mici, simple și banale sunt promotoare excelente ale sănătății.
Semințele pot fi considerate alimente speciale, bogate în substanțe care hrănesc și protejează corpul. Jumătate din conținutul lor sunt grăsimi bune, iar cealaltă jumătate este constituită din proteine bune.
Cuprins
Ce sunt semințele?
Semințele sunt, din punct de vedere semnatic, o sursă de viață. Sunt un embrion, elementul din care se dezvoltă plantele.
„Sămânța este sămânța vieții unei plante, nu? Din aceste semințe, să nu uităm, ies plante. Deci, este ceea ce a pus mai bun natura în „oul vegetal” care va genera o plantă”.
Semințele nu sunt nici cereale, nici legume, nici fructe. Au fost incluse în categoria de „produse de specialitate”. Această denumire descrie valoarea lor nutrițională deosebită, precum și statutul lor unic în rândul produselor alimentare.
Datorită compușilor bioactivi (polifenli și alți antioxidanți), pot fi considerate o sursă valoroasă de suplimente alimentare și alimente funcționale.
Semințele sunt grăsimi bune și proteine de calitate
Regretatul biolog, chimist și cercetător Gheorghe Mencinicopschi spunea că semințele, din punct de vedere nutrițional, sunt proteaginoase.
Această denumire face referire la compoziția lor bogată în proteine.
„Semințele au un conținut foarte ridicat de grăsimi bune, unele au chiar 30-40%, dar au și o cantitate foarte mare de proteine de foarte bună calitate”.
Pe lângă grăsimi și proteine, semințele excelează la capitolul macrominerale, spune biologul român.
Semințele de susan – sursă de calciu și energie
Dacă ne uităm la semințele de susan, acestea au cantități uriașe de calciu, fiind ideale pentru cei care nu consumă produse lactate.
Chiar dacă noi le presărăm doar pe chifle sau pe covrigi, popoarele antice cunoașteau puterea lor nutritivă și energetică.
Cecilia Caragea spune că soldații roman consumau semințe de susan cu semințe de chimen pentru a-și crește rezistența. Acest lucru poate fi validat din punct de vedere nutrițional.
Dr. Menci spunea că semințele dau energie și anduranță datorită grăsimilor și respectiv proteinelor, pe care le conțin. Acestea din urmă ajută la refacerea sistemului muscular”.
Semințele de in protejează ficatul și oasele
Semințele de in au o colecție întreagă de substanțe nutritive și reprezintă o adevărată binefacere pentru organismul nostru.
„Semințele de in sunt un univers de substanțe. Este sursa alimentară cea mai bogată de acidul alfa-linolenic Omega-3 cu lanț scurt”.
Oamenii mai trebuie să știe că proteinele din semințe nu au colesterol. Studiile au arătat că semințele nu alterează profilul lipidic.
Dimpotrivă, consumatorii de semințe (de 1-2 ori pe lună), mai ales femeile, au niveluri mai mici ale colesterolului LDL și ale indicelui de masă corporală.
Citește și – Semințele de in – 10 beneficii pentru întregul organism
Puțină lume știe că sămânța de in este cea mai bună sursă de lignani. Acești antioxidanți protejează ficatul.
Unii dintre ei produc enterolactone la nivelul colonului – fitoestrogeni cu efect similar estrogenului. De aceea semințele de in sunt recomandate femeilor, mai ales în perioada de menopauză, când oasele lor au de suferit.
Semințele de dovleac sunt bune pentru bărbați, deoarece îi protejează de prostata mărită și cancerul la prostată.
Citește și – Mâncați semințe de dovleac – scad colesterolul, reduc anxietatea, previn cancerul la bărbați și femei
Semințele – porția zilnică de sănătate
Dr. Mencinicopschi spunea că semințele ar trebui promovate mai mult, deoarece sunt alimente integrale, care susțin viața și creșterea. Spre deosebire de cereale, semințele nu au fost încă modificate genetic.
„Sunt alimente absolut sănătoase, alimente care într-un volum mic ne dau energie mare”.
Fiind foarte calorice, semințele trebuie servite în porții mici. Dacă exagerăm, riscăm să luăm în greutate. 100 g de semințe au peste 500 de calorii.
Porția corectă este cât intră în căușul palmei. Un pumn de semințe (20-30 de grame) ar fi excelent pentru nutriția noastră zilnică.
Sugestii de consum
Ce semințe putem consuma? Semințe de floarea-soarelui, de dovleac, de in, de susan, de cânepă, de chia, de pepene, de hrișcă.
Le putem ronțăi între mese, în locul altor gustări nesănătoase.
„Este una din cele mai gustoase, mai hrănitoare, mai energizante, mai remineralizante, mai revitalizante mici gustări care se pot lua”.
Dar le putem include și în mâncărurile gătite: în salate, în ciorbe, în piureuri, în tocănițe, în paste, pe fripturi, în smoothie-uri etc.
Pentru a le păstra valoarea nutritivă intactă, semințele trebuie mâncate în stare crudă.
Semințele de in trebuie măcinate, chiar înainte de consum. În caz contrar, corpul le elimină întregi, fără să extragă din ele nutrienții.
Surse articol:
1. Alasalvar C, Chang SK, Bolling B, Oh WY, Shahidi F. Specialty seeds: Nutrients, bioactives, bioavailability, and health benefits: A comprehensive review. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2021 May;20(3):2382-2427. doi: 10.1111/1541-4337.12730. Epub 2021 Mar 14. PMID: 33719194.
2. Kopčeková J, Lenártová P, Mrázová J, Gažarová M, Habánová M, Jančichová K. The relationship between seeds consumption, lipid profile and body mass index among patients with cardiovascular diseases. Rocz Panstw Zakl Hig. 2021;72(2):145-153. doi: 10.32394/rpzh.2021.0159. PMID: 34114771.
3. Antena 2, Despre beneficiile semințelor: https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=920657874663627
4. Cecilia Caragea, Semințe de Viață: https://ceciliacaragea.ro/stil-de-viata/seminte-de-viata/