Oțetul – 4 beneficii uimitoare pentru un aliment atat de banal

Oțetul are câteva beneficii „nebune” pentru sănătate, spune autorul Max Lugavere. Studiile confirmă și vin cu rezultate uimitoare.

Acidul acetic este principalul compus din oțet care definește oțetul și îi conferă proprietăți terapeutice.

Otetul - 4 beneficii uimitoare

Otetul – 4 beneficii uimitoare: Pch.vector

Oțetul – 4 beneficii uimitoare

Un prim beneficiu și poate cel mai important dintre toate este că oțetul atenuează creșterea zahărului din sânge după masă.

Previne creșterea glicemiei după masă

Dacă este consumat la sau după o masă bogată în zahăr sau carbohidrați, oțetul reduce vârfurile glicemice post-prandial.

„Oțetul perturbă enzimele care descompun carbohidrații în stomac.

Aceste enzime se numesc „dizaharide”. Ele descompun moleculele de zahăr și încetinesc absorbția zaharului în sânge.

„Cu cât mai mult oțet, cu atât mai mare este acest efect”.

Acest efect hipoglicemiant indirect este foarte important pentru diabetici și cei care au probleme cu controlul glicemiei.

Citește și – Bea puțin oțet seara dacă vrei să slăbești și să ai glicemii mici

Previne acumularea de grăsime în corp

Totodată, oțetul reduce creșterea insulinei după masă. Nivelurile mari de insulină favorizează depunerea de grăsime în corp.

Insulina este un hormon responsabil cu stocarea grăsimii.

Reduce apetitul

Studii mici au arătat că oțetul suprimă apetitul și crește sațietatea. Poate fi adăugat în diferite tipuri de mâncăruri, nu numai în salate.

Citește și – Cum te ajută oțetul de mere să pierzi kilograme și grăsime abdominală

Oțetul este un adjuvant digestiv  pentru cei care au o aciditate stomacală redusă.

Stimulează longevitatea

Studiile au arătat că oțetul stimulează o proteină din corp (AMPK) care se activează în 3 situații de stres: energie scăzută, post și antrenamente intensive.

„AMPK este un puternic agent pro-longevitate. Crește utilizarea glucozei, arderea de grăsime corporală. Fortifică mitocondriile (celule generatoare de energie)”.

Metformina este un medicament antidiabetic care funcționează la fel ca oțetul, în sensul că stimulează AMPK.

Sugestii de consum

Oțetul poate fi inclus în dressing-uri sau în sosurile pentru salate. Este mai ușor de consumat. În plus, dă salatelor mai multă savoare.

Citește și – Oțetul de mere face să dispară durerile, redă mobilitatea încheieturilor, tonifică vasele de sânge

Poate fi adăugat și în apă sau în alte băuturi, câte 1-2 linguri la 250 ml de lichid. Apa nu diluează oțetul în sensul că îi reduce eficacitatea. Însă protejează smalțul dentar și esofagul. Nu este bine să consumați oțetul nediluat deoarece acidul acetic este foarte puternic.

Sursă articol: Max Lugavere, The insane benefits of vinegar: https://www.youtube.com/watch?v=tBpTo6GsfdU&ab_channel=MaxLugavere

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.