Ciocolata – alimentul care te ajută să eviți depresia iarna asta
Nimeni nu ar trebui să se simtă vinovat că poftește sau mănâncă ciocolată, spune dr. Mihaela Bilic.
Nici măcar diabeticii. Ciocolata neagră (fără zahăr) ajută corpul să utilizeze mai bine insulina, contribuind astfel la scăderea glicemiei.
Cuprins
Ciocolata – alimentul premium când vine vorba de bună-dispoziție
Secretul ciocolatei stă în antioxidanții mulți pe care îi conține. Aceștia sunt răspunzători pentru majoritatea beneficiilor ei.
Între mâncare și starea de bine este o legătură chimică și psihologică.
Ciocolata este, de multe ori, leacul la care apelăm pentru a ieși din acea stare deprimată. Mai ales în timpul iernii, când vremea rece și lipsa soarelui ne strică buna-dispoziție.
Citește și – Un truc uimitor care crește pe loc buna-dispoziție, bucuria și mulțumirea
Depresia este un simptom real care apare în sezonul rece, spune dr. Bilic. În combaterea acesteia trebuie să folosim ca armă inclusiv mâncarea.
Alimente care dau stare de bine
Sunt numeroase alimente care pot ajuta la refacerea echilibrului cerebral. Dacă le împățim pe categorii ne va fi mai ușor să le reținem.
Alimente care conțin triptofan
Pe primul loc sunt alimentele care oferă triptofan. Acest aminoacid este convertit în corp în serotonină – un neurotransmițător asociat cu buna dispoziție.
„Tot ce conține triptofan este capabil să ne dea stare de bine”.
Îl găsim în carne de curcan, ouă, brânzeturi.
Dr. Bilic recomandă să mâncăm brânza cu pâine. Brânza conține serotonină, care are efect calmant și dopamină, care agită.
Citește și – Alimentele de culoare mov susțin funcțiile creierului și buna-dispoziție
Dacă adăugăm și puțini carbohidrați din făinoase, aceștia vor crește glucoza și insulina – care va accelera ascensiunea serotoninei către creier.
„Dacă vreți efect de liniștire, întotdeauna brânz cu un colț de pâine”.
Alimente bogate în serotonină
O a doua categorie de alimente asociate cu buna-dispoziție este categoria alimentelor care conțin serotonină în mod natural.
Efectul lor este resimțit de la prima gură. Bananele, prunele (proaspete sau uscate), ananasul și avocado sunt cele mai bune surse de serotonină în perioada iernii.
Avocado poate fi servit ca atare, cu puțin suc de lămâie, sau poate fi folosit în loc de ulei la salate.
Ananasul este desertul perfect după o masă copioasă. Conține bromelaină, o enzimă care facilitează digerarea proteinelor din carne.
Alimente bogate în magneziu
O altă categorie este a alimentelor bogate în magneziu. Acest mineral susține sistemul nervos și are efect calmant, liniștitor.
Găsim magneziu în banane, fructele uscate (caise, prune, stafide), nuci, migdale, fistic, semințe de dovleac.
Semințele de dovleac sunt ideale în sezonul rece deoarece ne oferă grăsimi bune, minerale, fibre și proteine – care satură repede.
Țineți cont de faptul că semințele și oleaginoasele au foarte multe calorii, circa 600 de calorii per suta de grame.
Citește și – Nutrienți care afectează creierul și buna dispoziție (+ meniu pe o zi)
Serviți-le cu moderație: cât încape în căușul palmei. Ciocolata neagră este la rândul ei o sursă excelentă de magneziu.
„Alegeți ciocolata care are ca prim ingredient bobul de cacao (masa de cacao) și zahărul abia pe locul 3-4”.
Leguminoase
Chiar și în zilele de post ne putem lua buna-dispoziție din alimente, cum sunt leguminoasele: fasole, mazăre, linte, năut.
Dr. Bilic recomandă consumul lor de 2 ori pe săptămână, precum miercurea și vinerea. Sunt bogate în fibre, proteine și minerale.
Omega-3
Alimentele care furnizează Omega-3 sunt de asemenea corelate cu starea de bine. În plus, aceste grăsimi cresc imunitatea.
Le putem lua din conservele de sardine, alte tipuri de pește gras și oleaginoase.
Ca și desert care place mult creierului, dr. Bilic recomandă înghețata.
„Tot ce e cremos îi place creierului și ne dă o stare de bine. Atunci când nu se mai vede viața în roz, luați o cupă de înghețată. Cu fiecare linguriță, dispoziția se îmbunătățește”.
Sursă articol: Dr. Mihaela Bilic: https://www.facebook.com/mihaela.bilic/videos/555134912810096/