Alimentele de culoare mov susțin funcțiile creierului și buna-dispoziție

Dacă vreți să vă îmbunătățiți sănătatea creierului, asigurați-vă un consum zilnic de alimente de culoare mov.

Desigur, nu ne referim la produsele ambalate din comerț, colorate cu nuanțe sintetice.

Alimentele de culoare mov sustin functiile creierului si buna-dispozitie

Alimentele de culoare mov sustin functiile creierului si buna-dispozitie

Pigmentul mov, albastru închis sau violet este specific fructelor de pădure și unor legume. Acestea conțin compuși care susțin sănătatea mentală.

Alimentele mov – hrană pentru minte

Dietele bogate în fructe și legume au în general un efect protector împotriva bolilor degenerative.

Iar alimentele cu pigment mov susțin în mod deosebit funcțiile creierului și pot preveni declinul cognitiv. Aceștia îmbunătățesc dispoziția și influențează funcția sistemului nervos.

Citește și – Faceți exces de legume, cât mai colorate – dr. Mihaela Bilic

Fructele și legumele de culoare mov au o afinitate pentru creier. Acestea conțin fitocompuși care îmbunătățesc cogniția și starea de spirit.

Concentrația de antioxidanți din alimentele mov este deosebit de mare. De altfel, fructele de pădure sunt pe primele locuri în topul alimentelor cu cea mai puternică activitate antioxidantă.

→ vinete
→ sfecla
→ varza mov sau roșie
→ ceapa mov sau roșie
→ prunele
→ smochinele proaspete
→ aronia
→ acai
→ coacăzele negre
→ afinele
→ dudele
→ strugurii albaștri și negri

Citește și – 7 motive să mâncăm mai des varză mov!

Creierul și stresul oxidativ

Radicalii liberi produc stresul oxidativ, care înseamnă practic o distrugere a celulelor corpului. Daunele oxidative pot fi prevenite sau combătute cu ajutorul antioxidanților.

Stresul oxidativ provoacă inflamații, boli cronice și îmbătrânire prematură. Este implicat și în bolile neurodegenerative, precum Alzheimer sau Parkinson.

Antioxidanții din alimentele mov

Antocianinii sunt principalii pigmenți care dau alimentelor naturale culoarea albastră-purpurie. Acești compuși trec de bariera de sânge a creierului și ajung în celulele cerebrale.

Acțiunea lor este una de protejare a creierului și sistemului nervos împotriva daunelor provocate de inflamații și stresul oxidativ.

Citește și – Acai – fructele bogate în antioxidanți care păzesc inima și vasele de sânge

Pe lângă antocianini, alimentele mov conțin și alți antioxidanți sau fitonutrienți benefici, precum: proantocianidine, flavonoide, resveratrol, acizi fenolici, pterostilben și stilbeni.

Afinele, coacăzele negre, dudele și strugurii de culoare închisă au un conținut mare de antocianini. Aceștia fac parte din categoria polifenolilor și sunt cunoscuți pentru caracterul lor puternic antiinflamator.

Studiile au arătat că antocianinii susțin funcțiile cognitive pe termen scurt și pe termen lung, în special memoria.

Resveratrolul este un alt antioxidant valoros din alimentele purpurii. Acesta are efect neuro-protector și cardioprotector, mai cu seamă la vârstnici.

Un studiu din 2010 a arătat că resveratrolul crește fluxul sangvin la nivel cerebral, contribuind la prevenirea bolilor neurologice și vasculare cerebrale.

Articol tradus din: Leanne Edermaniger, Purple foods: guide to health facts, food lists and recipes, Atlas Blog: https://atlasbiomed.com/blog/purple-foods-guide-to-health-facts-food-lists-and-recipes/#health-properties-purple-foods

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.