Alimente care pătează dinții (+alimente care îi albesc)

Dantura este o carte de vizită importantă pentru mulți dintre noi. Cu toții ne dorim să avem dinții albi și puternici.

Starea și aspectul danturii sunt direct influențate de ceea ce mâncăm.

Alimente care pateaza dintii (+alimente care ii albesc)

Alimente care pateaza dintii: Auraglow / Studiogstock

Legătura dintre nutriție și sănătatea orală este complexă. Unele alimentele ne strică efectiv dinții, iar afecțiunile dentare, la rândul lor, ne compromite alegerile alimentare și statusul nutrițional.

Alimentația și dantura

Nutriționistul Mihaela Bilic abordează acest subiect pe pagina personală de Facebook. Medicul spune că dantura albă este specifică vârstei tinereții, dar și igiene orale.

La fel de importantă este dieta. Nu doar vârsta înaintată duce la îngălbenirea dinților. Alimentația și stilul de viață contează în egală măsură.

Citește și – Alimentul nr. 1 care ne dizolvă efectiv dinții

Iată un indiciu simplu, dar valoros: tot ceea ce ne strică dinții este dăunător sănătății.

Dr. Bilic spune că de asemenea că alimentele care vatămă dantura sunt în general alimente care îngrașă. Zahărul este primul inamic.

Alimente care pătează dinții

Dacă ar fi să ne referim strict la aspectul estetic al danturii, este important să știm că unele alimente pătează dinții, în timp ce altele contribuie la curățarea, sau albirea lor.

Și în cazul culorii dinților există un indiciu pe care trebuie să-l reținem: „Tot ce pătează hainele, pătează și dinții!” Din păcate, aceste alimente sunt super-sănătoase, fiind foarte bogate în antioxidanți.

Dr. Bilic ne sfătuiește ce să facem ca să nu excludem aceste alimente din meniu și totodată să ne păstrăm și dantura frumoasă.

Cafeaua și ceaiul nergu

Pe primul loc este, desigur, cafeaua. Aceasta conține taninuri. Emailul dentar are o strctură poroasă care absoarbe acești compuși.

Citește și – Salvia albește dinții, vindecă rănile purulente, curăță ficatul și rinichii

Pentru a preveni pătarea dinților de la cafea sau ceaiul negru, dr. Bilic are un sfat simplu. Adăugați puțin lapte pentru a neutraliza taninurile.

Tomatele

Pe locul doi în topul alimentelor care pătează dinții este sosul de roșii. Pe cât de sănătos este pentru inimă și alte organe interne, sosul de roșii erodează emailul dentar, datorită acidității sale crescute.

Culoare intensă a tomatelor nu are cum să nu păteze dinții. Pentru a preveni îngălbenirea danturii, echilibrați pH-ul sosului de roșii, adăugând un ingredient cu efect alcalin. O sugestie ar putea fi păturnjelul, spanacul sau broccoli.

Sfecla roșie

O altă legumă cu un pigment roșu intens este sfecla. Betalaina pe care o conține este folosită ca și colorant alimentar, textil și cosmetic.

Sucul de sfeclă este deosebit de nutritiv și folositor sănătății interne, însă un consum regulat poate duce la îngălbenirea dinților.

Serviți-l cu paiul pentru a evita cât mai mult contactul sucului cu dantura.

Fructele închise la culoare

Fructele au un pigment și mai puternic decât legumele, mai ales strugurii și fructele de pădure – murele, coacăzele negre, afinele.

Vinul roșu, care pătează iremediabil hainele și fețele de masă, pătează și dinții. Curry pătează de asemenea dinții și îi îngălbenește.

Soluția nu este să renunțați la aceste alimente sănătoase de dragul frumuseții danturii. Sfatul nutriționistului este să clătiți bine gura cu apă după ce le cinsumați. Sau să vă spălați bine pe dinți după masă.

Alimente care albesc dinții

Sunt și alimente care acționează ca o perie dentară și ajută la curățarea emailul de pete. Iată câteva exemple:

→ merele
→ țelina
→ conopida
→ căpșunile
→ portocalele
→ ananasul
→ pepenele
→ papaya
→ kiwi
→ morcovii
→ ceapa
→ iaurtul
→ brânza
→ busuiocul, salvia
→ bicarbonatul de sodiu

Citește și – Pastă de dinți cu argilă – albește dinții, combate cariile, vindecă gingiile

Surse articol:

1. Mihaela Bilic, Alimente care pătează dinții: https://www.facebook.com/mihaela.bilic/posts/pfbid02HgYdB2ugnbPEweDDQNqrQ74NZ3b4hW8EVHaq9svjj9gNa2n8tztUQL6sNM1HxJXal
2. Gondivkar SM, Gadbail AR, Gondivkar RS, Sarode SC, Sarode GS, Patil S, Awan KH. Nutrition and oral health. Dis Mon. 2019 Jun;65(6):147-154. doi: 10.1016/j.disamonth.2018.09.009. Epub 2018 Oct 4. PMID: 30293649.
3. Auraglow, 10 foods that make your teeth white (+what to avoid): https://auraglow.com/blog/white-teeth-diet/
4. Jennifer Nelson, Foods that whiten teeth naturally, AARP: https://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-05-2011/5-foods-that-whiten-teeth-naturally.html
5. Jennifer Archibald, Kirsten Nunez, 5 foods that whiten teeth, Healthline: https://www.healthline.com/health/foods-that-whiten-teeth

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.