Un avocado pe zi reduce colesterolul rău (sdLDL)
√ Articol bazat pe studii științifice
O dietă cu un conținut moderat de grăsimi în care se adaugă un avocado pe zi reduce oxidarea colesterolului LDL. Studiul a fost realizat pe adulți supraponderali și obezi.
Rezultatele au fost publicat în „The Journal of Nutrition” în februarie 2020.
Cuprins
Beneficiile grăsimilor din avocado
Este neobișnuit pentru un fruct să aibă atât de multe grăsimi precum are avocado. Partea bună este că aceste grăsimi sunt mononesaturate, adică benefice sănătății, mai ales sănătății inimii.
Acizii grași mononesaturați constituie o alternativă mai bună la grăsimile saturate (din surse animale). Au fost asociați cu prevenirea sindromului metabolic și a complicațiilor acestuia.
Citește și – Avocado vă ajută să slăbiți, să scădeți colesterolul și rezistența la insulină dacă aveți diabet
Sindromul metabolic este un grup de mai multe afecțiuni: hipertensiune arterială, hiperglicemie, grăsime abdominală și grăsimi anormale în sânge (colesterol, trigliceride).
Aceste afecțiuni cresc riscul de boli cardiace, accidente vasculare și diabet de tip 2.
Avocado reduce colesterolul LDL cu risc de oxidare
Utilizarea surselor de grăsimi mononesaturate precum avocado în locul grăsimilor saturate este o strategie nutrițională eficientă pentru scăderea colesterolului LDL.
Cercetătorii au descoperit că acțiunea acestui fruct asupra colesterolului este mult mai complexă și valoroasă.
Mai precis, avocado reduce cel mai rău dintre tipurile de colesterol LDL, anume colesterolul sdLDL.
Acesta se numește „colesterol cu particule mici și dense”. Cu cât mai multe sunt aceste particule în sânge, cu atât mai mare puterea lor de penetrare în pereții arterelor.
Citește și – 7 alimente care scad colesterolul (cel mai) rău
Mai mult decât atât, testele in vivo au arătat că particulele sdLDL sunt susceptibile la oxidare. Colesterolul oxidat este corelat cu o incidență mai mare a bolilor cardiovasculare.
Studiu
Autorii studiului de mai sus au dorit să vadă dacă adăugarea unui avocado pe zi în cadrul unei diete sănătoase determină scăderea colesterolului oxidat circulant și a markerilor de stres oxidativ asociați.
Au realizat în acest sens un studiu randomizat încrucișat pe 45 de bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 21 și 70 de ani.
Participanții erau fie supraponderali, fie obezi și aveau un nivel crescut de colesterolul LDL. Aceștia au fost supuși unor intervenții alimentare diferite, menite să reducă concentrația de colesterol din sânge:
→ o dietă săracă în grăsimi, cu 24% calorii din grăsimi (7% grăsimi saturate, 11% grăsimi mononesaturate și 6% grăsimi polinesaturate);
→ o dietă cu un conținut moderat de grăsimi, cu 34% calorii din grăsimi (6% grăsimi saturate, 17% grăsimi mononesaturate și 9% grăsimi polinesaturate);
→ o dietă cu un conținut moderat de grăsimi, cu 34% calorii din grăsimi (6% grăsimi saturate, 17% grăsimi mononesaturate și 9% grăsimi polinesaturate) și un avocado pe zi de 136 g.
Cele trei diete au fost urmate timp de 5 săptămâni fiecare, în secvențe aleatorii. Rezultatele au fost foarte bune.
Rezultate
Dieta care a conținut avocado a contribuit la scăderea semnificativă a colesterolului oxidat circulant. Totodată, a mărit concentrația de antioxidanți din corp. Mai exact, a crescut nivelul plasmatic de luteină.
Aceste rezultate au fost extrem de diferite comparativ cu celelalte două tipuri de diete.
Citește și – Un secret important când tăiați și consumați avocado – dr. Michael Greger
Modificarea colesterolului oxidat a fost corelată cu modificarea numărului de particule de colesterol sdLDL.
Concluzia autorilor a fost că un avocado pe zi reduce colesterolul oxidat la persoanele supraponderale. Acest fruct trebuie inclus într-o dietă favorabilă sănătății inimii, cu un conținut moderat de grăsimi bune.
Surse articol:
1. Wang L, Tao L, Hao L, Stanley TH, Huang KH, Lambert JD, Kris-Etherton PM. A Moderate-Fat Diet with One Avocado per Day Increases Plasma Antioxidants and Decreases the Oxidation of Small, Dense LDL in Adults with Overweight and Obesity: A Randomized Controlled Trial. J Nutr. 2020 Feb 1;150(2):276-284. doi: 10.1093/jn/nxz231. PMID: 31616932; PMCID: PMC7373821.
2. Mayo Clinic, Metabolic Syndrome: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/metabolic-syndrome/symptoms-causes/syc-20351916
3. Sheashea M, Xiao J, Farag MA. MUFA in metabolic syndrome and associated risk factors: is MUFA the opposite side of the PUFA coin? Food Funct. 2021 Dec 13;12(24):12221-12234. doi: 10.1039/d1fo00979f. PMID: 34779464.