Mâncați ciocolată neagră! Conține 3 substanțe care stimulează stare de bine
Senzația de plăcere pe care o avem atunci când mâncăm ciocolată nu ține doar de gust.
Acest desert acționează chimic asupra creierului și asupra dispoziției.
Pudra de cacao are peste 300 de substanțe chimice benefice. Aceasta este mai bogată în antioxidanți chiar și decât afinele sau fructele de acai.
3 substanțe din cacao care stimulează buna-dispoziție
Compușii relevanți pentru efectele ciocolatei asupra creierului sunt: fenilalanina, teobromina și triptofanul.
Aceștia au o acțiune echilibrantă de stimulare-calmare.
Fenilalanina
Fenilalanina este un aminoacid esențial care influențează neurotransmițătorii asociați cu starea de bine.
Fenilalanina are ea însăși rol de neurotransmițător. Corpul o transformă în dopamină.
Fenilalanina crește nivelul de endorfine și noreadrealină sau norepinefrină. Aceste substanțe dau o stare de euforie. Măresc vigilența și atenția.
Teobromina
Teobromina este substanța răspunzătoare cu gustul amar puternic al boabelor de cacao.
Are rol de stimulent, dar este mai puțin excitantă decât cofeina. Mărește puterea de concentrare.
Citește și – Consumul moderat de ciocolată protejează vasele de sânge, inima și pielea
Prin faptul că dilată și relaxează vasele de sânge, ea contribuie la scăderea tensiunii arteriale.
Triptofan
La fel ca fenilalanina, triptofanul face parte din gama de aminoacizi. Este cunoscut ca un precursor al serotoninei (hormonul fericirii).
Triptofanul din ciocolată ne oferă o stare de calm și relaxare. Acesta ajută la detensionarea persoanelor stresate sau anxioase.
Pofta de ciocolată poate fi o nevoie instinctivă de a ne îmbunătăți starea de spirit.
Citește și – Ciocolata neagră protejează neuronii de toxicitatea acrilamidei
Ciocolata scade cortizolul și adrenalina și implicit stresul. Are efect antidepresiv. Totodată, este neuroprotectoare.
Desert pentru inimă
Ciocolata îmbunătățește funcțiile creierului și dispoziția, dar și sănătatea cardio-metabolică:
→ scade tensiunea arterială
→ protejează împotriva bolilor cardiace
→ reduce riscul unui accident vascular cerebral
→ scade colesterolul LDL din sânge
→ reduce insulina
→ combate sindromul metabolic
→ îmbunătățește circulația sângelui
Nu în ultimul rând, hidratează și protejează pielea de îmbătrânirea prematură.
Ciocolata neagră poate fi un desert hrănitor și sănătos atâta timp cât are o cantitate mare de cacao și puțin zahăr.
Nutrienți în ciocolata neagră
100 de grame de ciocolată neagră cu o concentrație de 70-85% ne oferă cantități mari de minerale, vitamine și proteine. Iată câteva procente:
• 97% din DZR de mangan
• 88% cupru
• 66% fier
• 57% magneziu
• 31% fosfor
• 22% zinc
• 20% potasiu
• 10% seleniu
• 7% calciu
• 44% fibre
• 66% grăsimi
• 16% proteine
Optați pentru o ciocolată neagră bogată în cacao, care nu are mai mult de 30 g de zahăr per suta de grame.
Dacă zahărul este prezent în cantități mai mari, acea ciocolată nu va mai fi nici nutritivă, nici terapeutică.
Citiți eticheta și lista de ingrediente. Nu cumpărați ciocolată care conține:
• maltodextrină
• glucoză
• sucroză
• sirop de porumb cu fructoză
Citește și – Ciocolată de casă fără zahăr – bună și pentru diabetici
Diabeticii pot consuma ciocolată fără zahăr, îndulcită cu stevia, manitol, aluloză, xilitol, eritritol sau alți îndulcitori cu un indice glicemic scăzut.
Precauții și contraindicații
Ciocolata și produsele din cacao pot perturba somnul a la persoanele cu probleme hepatice (ficat gras, hepatite, leziuni hepatice).
De aceea nu este indicat să consumați produse din cacao sau ciocolată seara, înainte de culcare.
O altă contraindicație îi vizează pe cei cu pietre la rinichi sau risc de pietre la rinichi.
Sursă articol: Angela Stolnicu, Ciocolata neagră. De ce este bună și chiar necesară? Hashimoto Mon Amour: https://www.youtube.com/watch?v=ZsuXvVewVtc&ab_channel=Hashimoto%2Cmonamour