Cura cu salată de sfeclă roșie ajută la detoxifierea organismului – dr. Cătălin Luca

Sfecla roșie este unul din medicamentele naturale ale sezonului rece. Cei mai mulți o pregătesc sub formă de salată sau o consumă sub formă de suc.

Cu salata de sfeclă roșie se poate face o cură excelentă de detoxifiere a organismului.

Cura cu salata de sfecla rosie ajuta la detoxifierea organismului – dr. Catalin Luca

Cura cu salata de sfecla rosie ajuta la detoxifierea organismului – dr. Catalin Luca

Acest preparat, spune dr. Luca Cătălin, curăță corpul de toxine și le elimină prin urină și transpirație.

Sfecla roșie, un aliment-minune

Rădăcina acestei plante se prezintă ca un complex de nutrienți. Conține vitamina C, întreg grupul de vitamine B, potasiu, magneziu, fier, sulf, calciu, iod, fosfor, cupru, zinc, mangan și antioxidanți.

Între compușii bioactivi se numără betalainele (betacianina, betaxantina), flavonoidele, polifenolii, saponinele și nitrații anorganici.

Sfecla roșie se află în topul alimentelor cea mai mare putere antioxidantă. Protejează corpul la nivel celular. Reduce inflamația sistemică.

Ajută la scăderea tensiunii arteriale. Previne diabetul. Are efect hepatoprotector. Combate cancerul.

Salată de sfeclă roșie crudă – rețetă

Sunt mai multe rețete de salată de sfeclă roșie pe care le puteți încerca.

Cea mai sănătoasă este salata de sfeclă roșie crudă. Prin fierbere se distrug mulți nutrienți.

Dacă vreți o versiune simplă, încercați salata de sfeclă rasă cu puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie.

Pentru a obține un efect terapeutic și mai mare, dar și un gust mai plăcut, puteți face o salată de sfeclă cu alte rădăcinoase. În hipertensiune arterială ajută rădăcina de pătrunjel, țelina și hreanul.

Puteți folosi de asemenea morcov, măr,  ardei gras sau varză roșie.

În cazul în care sănătatea nu vă permite să mâncați crudități, fierbeți sfecla și dați-o pe răzătoare. Amestecați-o cu puțin ulei de măsline, zeamă de lămâie și miere de albine.

Rețete de salată de sfeclă roșie

Pe site-ul nostru puteți găsi numeroase rețete de salată de sfeclă roșie:

Salata de sfeclă roșie crudă – cu morcov, măr și ardei
4 rețete de salată din sfeclă roșie pe care trebuie să le notezi
Salată de sfeclă roșie crudă cu hrean
Salată de sfeclă roșie cu usturoi – rețetă mediteraneană
Salată de sfeclă roșie și dovleac coapte la cuptor
Salată rusească de sfeclă roșie

Cât se consumă sfecla și cât durează cura 

Sfecla roșie crudă este un aliment funcțional, adică terapeutic. Are efecte puternice. Nu o consumați în doze mari.

Se recomandă 100-150 de grame de salată de sfeclă roșie pe zi. Cura poate dura între 2 săptămâni și 2 luni.

Pe durata curei este important să faceți analize medicale și să vă monitorizați starea de sănătate generală, mai ales valorile tensiunii arteriale.

Salata de sfeclă roșie – indicații terapeutice

Salata de sfeclă roșie este o rețetă ideală pentru sezonul de toamnă-iarnă.

Dr. Luca Cătălin spune că sfecla produce o stimulare a sistemului imunitar și ne ferește de afecțiunile respiratorii specifice anotimpului rece, dar nu numai:

→ răceală
→ bronșită
→ afecțiuni ale căilor urinare
→ balonare
→ gastrită hiperacidă
→ constipație
→ organism intoxicat
→ hepatite
→ evenimente cardiovasculare
→ hipertensiune arterială
→ ateroscleroză
→ ischemie cardiacă
→ diabet
→ anemie
→ depresie
→ Alzheimer, demență
→ probleme de vedere
→ afecțiuni renale
→ varice

Preparatele din sfeclă roșie pot fi consumate ca adjuvant în boala canceroasă. Acestea ajută în cancerul pulmonar, ccancerul de colon, cancerul la stomac și leucemie.

Atenuează totodată efectele secundare produse de chimioterapie și radioterapie.

Inclusiv bolnavii de diabet pot consuma sfeclă roșie. Studiile au arătat că această legumă conține fitocompuși care reglează glucoza și insulina din sânge.

Un studiu din 2014 pe participanți non-diabetici a arătat că 225 ml de suc de sfeclă servit după masă a redus semnificativ nivelul glucozei.

Surse articol:

1. Dr. Luca Cătălin, Cura cu sfeclă roșie este eficientă în tratarea cancerului: https://dr-catalin-luca.ro/site/cure-si-diete/cura-cu-sfecla-rosie.html
2. Mirmiran P, Houshialsadat Z, Gaeini Z, Bahadoran Z, Azizi F. Functional properties of beetroot (Beta vulgaris) in management of cardio-metabolic diseases. Nutr Metab (Lond). 2020 Jan 7;17:3. doi: 10.1186/s12986-019-0421-0. PMID: 31921325; PMCID: PMC6947971.
3. Ilie Tudor, Leacul iernii: sfecla roșie, Formula As: http://arhiva.formula-as.ro/2015/1196/medicina-naturii-44/leacul-iernii-sfecla-rosie-20112
4. Kim Rose-Francis, Adrienne Santos-Longhurst, Beetroot and diabetes, Healthline: https://www.healthline.com/health/diabetes/beetroot-diabetes

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.