Suc de dovleac cu turmeric, scorțișoară și ghimbir
Dovleacul este unul din fructele cele mai apreciate ale toamnei. Poate fi folosit în diverse rețete, inclusiv în aperitive (tarte, brioșe) sau băuturi.
O rețetă interesantă pe care o puteți încerca în acest sezon este rețeta de suc de dovleac cu turmeric, scorțișoară și ghimbir.

Suc de dovleac cu turmeric, scortisoara si ghimbir: Jcomp
Dacă ați făcut o plăcintă cu dovleac și v-a rămas dovleac fiert, folosiți-l la rețeta de mai jos.
Face o pereche bună cu scorțișoara și ghimbirul în materie de aromă, iar cu turmericul în ceea ce privește culoarea intensă.
Ce beneficii are dovleacul
Unii ar vrea să mănânce dovleac pentru că este sănătos, dar nu le place gustul lui. Ingredientele folosite la smoothie-ul de mai jos maschează gustul specific al dovleacului, astfel încât nu îl veți simți foarte intens.
Dovleacul are un profil nutrițional impresionant. Conține fibre, beta-caroten, vitamina A și minerale.
Este sărac în calorii și nu are deloc grăsimi. Ar fi păcat să îl includem doar în prăjituri, plăcinte și alte rețete care conțin mult zahăr și făină și care anulează practic beneficiile lui.
Dovleacul ajută la întărirea sistemului imunitar datorită conținutului de vitamina A, vitamina C și zinc. Crește producția de celule albe de sânge care luptă împotriva infecțiilor.
Pe lângă beta-caroten, conține luteină și zeaxantină, doi antioxidanți care protejează ochii și îmbunătățesc vederea.
Datorită potasiului, este un aliment benefic pentru persoanele cu boli cardiace. Arginina contribuie la relaxarea vaselor de sânge și scăderea tensiunii arteriale.
În plus, dovleacul ajută la reducerea concentrației de colesterol din sânge.
Suc de dovleac și turmeric – rețetă
Ingrediente
• 240 g de dovleac gătit și pasat (piure)
• 1 portocală
• 1 bucățică de ghimbir
• 2-3 curmale
• 1 linguriță de scorțișoară
• ½ linguriță de turmeric
• 240 ml de lapte vegetal
Mod de preparare
Fierbeți pulpa de dovleac și pasați-o cu blenderul vertical. După ce s-a răcit, puneți-o în vasul blenderului.
Adăugați laptele, portocala curățată de coajă, curmalele, ghimbirul, scorțișoara și turmericul.
Mixați câteva secunde, până când ingredientele se omogenizează și rezultă o băutură cremoasă.
Turnați sucul în pahar și decorați-l cu scorțișoară măcinată.
Note și sugestii
Dacă nu aveți curmale, puteți îndulci sucul cu banană, stafide sau miere.
Se pot adăuga și alte ingrediente, precum mere, pere, prune, mango, nuci sau migdale.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu dovleac care vă pot servi ca sursă de inspirație în acest sezon:
Clătite cu dovleac, fără zahăr și făină
Fursecuri rapide din ovăz și dovleac – fără zahăr și gluten
Turte umplute cu dovleac – rețetă de post
Tartă de post cu dovleac, fără coacere în cuptor
Surse articol:
1. Nirvana Cake, Pumpkin organe and turmeric smoothie: https://nirvanacakery.com/pumpkin-orange-and-turmeric-smoothie/#mv-creation-174-jtr
2. Barbara Brody, 7 Surprising things you didn’t know about pumpkins, AARP: https://www.aarp.org/health/healthy-living/info-2022/pumpkin-benefits.html