Kefirul – preparare acasă, beneficii si administrare

Kefirul este unul din cele mai apreciate și căutate alimente la ora actuală. Datorită conținutului bogat în probiotice este folosit în curele de creștere a rezistenței la infecții.

În acest articol veți găsi informații despre modul de preparare a kefirului acasă, precum și despre beneficiile chefirului pentru organism.

Kefirul - ce beneficii are, cum se consuma si cum se prepara

Kefirul – ce beneficii are, cum se consuma si cum se prepara: David Niergarth

Ce este kefirul?

Kefirul sau chefirul este un produs din lapte fermentat. Se obține din granule care conțin un complex de bacterii și drojdii.

În trecut, kefirul era considerat o marcă a bunăstării unei familii.

De altfel, cuvântul „kefir” provine din limba slavă, unde „keif” înseamnă „bună-stare” sau a trăi bine”.

Granulele din care este preparat kefirul datează de mii de ani. Acestea au fost transmise din generație în generație în triburile din Caucaz.

Ce conține chefirul

Compoziția microbiologică a kefirului este impresionantă.

Acest aliment se remarcă prin conținutul bogat în probiotice, proteine, vitamine și minerale.

Granulele de chefir conțin diferite specii de acid lactic și acid acetic, drojdii și fungi. Aceștia viețuiesc într-o simbioză complexă. Drojdiile produc vitamine, aminoacizi și alți factori de creștere esențiali pentru bacterii.

Spre deosebire de alte produse fermentate, kefirul are un amestec de bacterii producătoare de acid lactic și acid acetic, precum și drojdii care fermentează lactoza din lapte.

Inclusiv nivelurile de aminoacizi (lizină, alanină, treonină, triptofan, valină, metionină, isoleucină, fenilalanină) sunt mai mari în kefir comparativ cu laptele nefermentat.

În chefir se găsesc diverse vitamine și minerale: vitamina A, vitaminele B1, B2, B5, C și K, calciu, magneziu, potasiu, zinc, cupru, fier, mangan.

Este important de precizat că compoziția nutrițională a chefirului este influențată de de tipul laptelui sau a granulelor folosite.

Contează de asemenea durata și temperatura de fermentare, precum și condițiile de păstrare.

Ce proprietăți are kefirul

Kefirul este un subiect tot mai interesant pentru cercetători, pe măsură ce aceștia descoperă beneficiile sale pentru sănătate.

Chefirul preparat în casă este un produs ieftin și foarte sănătos.

Consumat cu regularitate, ajută la îmbunătățirea digestiei și a imunității.

Citește și – Dieta cu hrișcă și kefir – slăbești 1 kg pe zi! Cum se face și ce beneficii are

Efectele protectoare și vindecătoare ale kefirului asupra tractului gastrointestinal se datorează bacteriilor sale benefice, care împiedică aderența bacteriilor patogene la mucoasa intestinală.

Kefirul este antibacterian și antiinflamator. Contribuie la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale.

Ajută la controlul zahărului din sânge.

Are activitate antioxidantă și anticancerigenă.

Fiind un produs fermentat, poate fi consumat și de cei care au intoleranță la lactoză. Kefirul este, de altfel, un aliment cu potențial anti-alergenic.

Bacteriile din kefir inhibă tulpini de microbi puternici, precum Stafilococul auriu, E. coli, Candida albicanis, specii de Salmonella, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes și Shigella sonnei.

Kefir - preparare

Kefir – preparare: David Niergarth

Preparare kefir acasă – rețetă kefir

Se pun 2 lingurițe de granule de kefir într-o cană cu lapte dulce proaspăt. Se acoperă și se lasă la fermentat 1-2 zile, în funcție de temperatura din casă.

Fermentația se oprește în momentul în care kefirul a atins gustul dorit.

Strecurați-l printr-o sită fină din plastic, presându-l cu o lingură de lemn.

Kefirul obținut se ține la rece.

Ciuperca din sită nu se aruncă. Se spală cu apă și se pune într-un borcan în frigider până la următoarea reutilizare. Se poate păstra 2-3 săptămâni.

Cum se face cura cu kefir

Doza recomandată este de 100-500 ml de kefir pe zi.

Cura durează cel puțin 20 de zile.

După 2 luni de cură cu kefir, organismul începe să se vindece de diferite suferințe.

Citește și – Supă rece din kefir, castravete și mărar – bună pentru slăbit 

Precauții

Dacă aveți un nivel crescut de aciditate stomacală (gastrită hiperacidă, ulcere), consumați kefirul după masă, nu pe stomacul gol.

Asociați-l cu o sursă de carbohidrați.

Surse articol:

1. Sihăstria Putnei, Chefirul și beneficiile lui: http://www.sihastriaputnei.ro/leacuri-manastiresti/chefirul-si-beneficiile-lui
2. Rosa, D., Dias, M., Grześkowiak, Ł, Reis, S., Conceição, L., & Peluzio, M. (2017). Milk kefir: Nutritional, microbiological and health benefits. Nutrition Research Reviews,30(1), 82-96. doi:10.1017/S0954422416000275

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.