Când vine vorba de carnea din magazine, alegeți varianta NEtocată – dr. Mihaela Bilic

Între comoditate și sănătate, mulți aleg prima variantă. De aceea, atunci când merg la cumpărături, optează pentru produsele semi-preparate.

Carnea tocată este un exemplu de produs ieftin, dar care lasă de dorit la capitolul „calitate”.

Cand vine vorba de carnea din magazine, alegeti varianta NEtocata - dr. Mihaela Bilic

Cand vine vorba de carnea din magazine, alegeti varianta NEtocata – dr. Mihaela Bilic

Sub nicio formă nu trebuie să faceți greșeala de a cumpăra carne gata tocată.

Carnea tocată poate ascunde multe ingrediente nedorite

Nutriționistul Mihaela Bilic spune că într-un astfel de produs se pot pune diverse ingrediente neadecvate sau nedeclarate.

Tipul de carne specificat pe etichetă poate fi de fapt alt tip de carne, mai ieftină.

În carnea tocată se pot strecura resturi de carne din carcasele animalelor.

Au fost cazuri când produsele din carne de vită erau de fapt făcute din carne de cal.

Carnea tocată poate fi ușor „contaminată” cu alte tipuri de carne care nu apar pe etichetă.

Sau, în cazuri cu totul nefericite, carnea presupusă să nu fie deloc prezentă în produs.

Citește și – Cum este contrafăcută carnea expirată din marile magazine – cum este spălată, condimentată și revândută

Carnea poate fi re-gătită sau gătită excesiv. Poate fi expirată sau alterată.

„Când vine vorba de carne, tot ce e tocat, mărunțit și transformat într-o pastă, poate ascunde ingrediente nedorite”.

Oricât de mult ai analiza eticheta, este posibil să nu găsești toți aditivii care au fost folosiți pentru a face produsul mai atractiv.

Fie din cauză că sunt ilegali, fie din cauză că nu au fost declarați.

Carnea gata tocată și gata ambalată conține de multe ori o cantitate mare de apă, sare și grăsimi.

Monoglutamatul de sodiu (E621) este un potențator de gust depistat în multe din produsele din carne.

Acesta poate cauza dureri de cap, amețeală, greață, diaree, dureri de cap și probleme de absorbție a calciului și vitaminei B6.

„Carnea va fi delicioasă din cauza aromelor artificiale, plus sare din belșug”.

Grăsimile saturate nu sunt însă cel mai rău ingredient.

Pentru a lega bine compoziția și a-i da consistență și gust, producătorii adaugă amidon și zahăr.

Iar pentru a-i oferi o culoare atractivă cât mai mult timp, apelează la coloranți sintetici.

În carnea tocată au fost descoperiți conservanți care sunt interziși în carnea proaspătă. Este vorba despre sulfiți. Acești compuși au potențial alergen ridicat.

Din păcate, nivelul lor depășește de câteva sute de ori nivelul permis.

Unele persoane au alergie la sulfiți, care se manifestă prin dureri de cap, greață, astm sau chiar șoc anafilactic.

Citește și – Cum să alegem corect carnea și produsele din carne – sfaturi bune de la nutriționistul Mihaela Bilic

Ce mai găsim în carnea tocată și nu ar trebui? Nitrați de sodiu (E250) și nitrați de potasiu (E252), care cresc riscul de cancer.

Culoarea roșie strălucitoare a unor produse din carne se poate datora carminului. Acidul carminic este extras din insecte. În doze mai mari de 100 g per kg de mezeluri poate cauza probleme.

Preparatele umplute cu carne tocată pot fi legate cu caragenan (E470). Acest agent de îngroșare a fost de asemenea asociat cu risc de cancer.

Cumpărați carnea ne-tocată!

Dacă vreți să gătiți chiftele, sarmale, ardei umpluți, musaca, cârnați, sau alte preparate care necesită carne tocată, cumpărați o bucată de carne proaspătă întreagă și mărunțiți-o singuri, în casă.

Doar așa puteți fi siguri că în carnea tocată pe care o folosiți nu se ascund ingrediente periculoase și nedorite.

Dacă vreți să mâncați salam, cârnați, mici sau alte produse făcute din carne tocată, asigurați-vă că acestea au o calitate superioară.

„Când vine vorba de carne, alegeți varianta netocată”.

Dr. Bilic ne sfătuiește să alegem mai degrabă pastrama și mușchiul afumat decât mezelurile.

Mai bune sunt friptura și frigăruile decât chiftelele, micii și șaorma.

Feriți-vă de produsele care conțin emulgatori. Aceste molecule au rol de liant în compozițiile și umpluturile care conțin apă și ulei.

Emulgatorii au un caracter pro-inflamator și pot favoriza apariția intestinului permeabil, avertizează dr. Bilic.

Surse articol:

1. Mihaela Bilic: https://www.facebook.com/mihaela.bilic/posts/pfbid0EKgNJUMFonPWMqTGdK6v63gGxL8H2EgKQ4E2FVRkLUPcMYoKbSDM5gvfjL7ngD9Ql
2. APC România, Studiul la nivel european privind calitatea preparatelor din carne: https://www.apc-romania.ro/ro/i-studiu-la-nivel-european-privind-calitatea-preparatelor-din-carne/MzEyLTA.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.