Oţet de Orez – Beneficii Senzaţionale
Credința în natura vindecare a oţetului de orez s-a transmis de-a lungul a mii de ani de cultură japoneză. De fapt, cel mai faimos tip de oţet în Japonia este făcut din orez. Oţetul de orez în combinaţie cu ou sau miere este un preparat vindecător preferat al japonezilor de foarte mulţi ani.
Cuprins
Oţetul de orez – Proprietăţi şi Istorie
Diferite tipuri de oţet sunt disponibile în întreaga lume pentru gătit şi curăţenie, dintre care oţetul de mere şi oţetul de vin roşu sunt cele mai populare. Komezu, sau oţetul de orez japonez este un tip de oţet natural, sănătos şi uşor, folosit în cultura japoneză la mâncărurile cu orez, sushi şi alte mâncăruri tradiţionale, mai ales cu peşte şi legume.
Oţetul de orez se face din orez brun. Acesta este deosebit de bogat în arome şi aminoacizi, ceea ce îl face un ingredient extrem de benefic pentru o dietă sănătoasă. Aminoacizii prezenţi în oţetul de orez sunt cei care ne dau cele mai bune beneficii medicinale pentru organism.
Oţetul de orez a fost consumat în Japonia pentru valoarea sa medicală de mii de ani. Şi-a dovedit eficienţa în reducerea nivelului de glucoză din sânge şi în combaterea bacteriilor de contact. Acest tip de oţet nu conţine deloc gluten şi este mult mmai puţin acidulat decât oţetul obişnuit. Oţetul de orez de calitate superioară este cel care lasă pe fundul sticlei un sediment cu aspect noroios.
> Conţine 20 de aminoacizi
Una dintre calităţile cele mai importante ale oţetului de orez este fără îndoială compoziţia de aminoacizi esenţiali. Oţetul făcut din orez brun are 20 de aminoacizi esenţiali, importanţi pentru combaterea radicalilor liberi şi menţinerea unui sistem imunitar puternic. În plus faţă de aceştia, oţetul de orez conţine de asemenea peste o duzină de acizi organici, care aduc beneficii suplimentare de sănătate.
> Previne peroxizii graşi
Oţetul de orez brun are capacitatea de a încetini procesul de îmbătrânire şi de a preveni formarea de peroxizi graşi, substanţe nocive care se pot acumula în organism. Inhibarea acetsor peroxizi grași ajută la reducerea riscului de formare şi depunere a colesterolului nociv pe pereţii vaselor de sânge.
> Absorbţia substanţelor nutritive
Calităţile terapeutice ale oţetului de orez se datorează în mare parte şi conţinutului ridicat de acid acetic. Acesta ajută sistemul digestiv prin creşterea capacității organismului de a absorbi substanţele nutritive din alimente. Vitaminele şi minerale esenţiale, cum este calciul, sunt esenţiale pentru femeile care au un risc ridicat de osteoporoză. Folosirea oţetului de orez în dieta zilnică stimulează organismul să absoarba calciul mai uşor, împiedicând eliminarea lui prin urină. De altfel, toate substanţele nutritive pe care le luăm din hrana zilnică devin mai uşor asimilabile şi absorbibile datorită oţetului d eorez.
> Efecte anti-bactercide
Oţet de orez, la fel ca toate oţeturile, este un antiseptic puternic. Acesta poate ucide bacterii periculoase, cum este salmonella sau Streptococcul auriu.
Oţet de orez cu ou – elixirul longevităţii
Cultura chineză, coreeană şi vietnameză au de asemenea versiunile lor de oţet de orez, inclusiv oţet de orez negru şi roşu. Unele dintre aceste tipuri de oţet se prepară cu grâu, orz şi alte ingrediente.
În Japonia, oţetul de orez este folosit pentru a produce unul dintre cele mai puternice remedii populare din această ţară. Tamago-su, sau oţetul cu ou, se prepară prin cufundarea un ou crud întreg într-o ceaşcă de oţet de orez. Acest preparat se lasă la macerat vreme de 7 zile, fără să se tulbure sau să se agite sticla. În acest interval, oţetul dizolvă oul şi coaja oului.
La sfârşitul săptămânii, singura parte din ou care nu a fost dizolvată este membrana transparentă, situată chiar în interiorul cochiliei. Mai departe, această membrană se deschide şi conţinutul se pune într-un pahar de oţet, apoi se amestecă bine.
O cantitate mică de acest oţet de ou se pune într-un pahar cu apă caldă şi se ia de 3 ori pe zi. Se crede că va asigura o viaţă lungă şi sănătoasă. În Japonia, acest oţet este considerat un tonic puternic pentru forţă şi putere.
Fără oţet nu ar fi nici sushi
Oţetul de orez poate fi folosit ca dressing pentru salate, în marinate sau sosuri. Industria de sushi depinde în mare măsură de capacitatea oţetui de orez de a preveni creşterea germenilor pe peştele crud. Acesta este aşadar folosit pe peşte şi inclus în sosuri ca un conservant.
Oţet de orez frăgezeşte carnea şi legume folosite la felurile de mâncare prăjită. Gospodinele japoneze adăugă un pic de oţet de orez în orezul gătit vara, pentru a preveni deteriorarea lui.
DEJEA IL UTILIZEZ,
CUM SE PREPARA OTETUL DIN OREZ????????
unde se gaseste?