Luați-o ușor cu prunele și strugurii – dacă le mănânci în exces faci grăsime pe burtă!
Prunele și strugurii sunt vedete între fructele toamnei. Pe durata sezonului le cumpărăm cu kilogramul și le consumăm zilnic.
Nu doar ca desert, ci și ca aperitiv sau ca gustare între mese.
Prunele și strugurii – sănătoase dar primejdioase pentru siluetă
Sunt dulci, parfumate și savuroase. Pur și simplu nu ne putem opri din mâncat, mai ales fiindcă le socotim naturale și neprimejdioase pentru sănătate.
Este adevărat că prunele și strugurii aduc beneficii importante sănătății. Cum rămâne însă cu silueta?
Fructele nu trebuie incluse în aceeași categorie cu legumele.
Conțin mult zahăr și de aceea este indicat să le consumăm cu moderație.
Prunele sunt laxative, remineralizante
Prunele au un conținut valoros de fibre solubile și insolubile, sub formă de pectine și celuloză.
Acestea sunt răspunzătoare pentru efectul lor laxativ bine-cunoscut.
Consumul de prune pune tranzitul în mișcare și preîntâmpină apariția constipației.
Nu este deloc de neglijat nici cantitatea generoasă de potasiu pe care ne-o oferă aceste fructe.
Potasiul este cel mai bun mineral pentru tensiunea arterială deoarece reglează valoarea acesteia.
Citește și – Prăjitură cu prune, fără zahăr și făină
Acțiunea laxativă a prunelor se datorează în mare parte sorbitolului.
Acesta are de asemenea rol de prebiotic, adică este o sursă de hrană pentru bacteriile benefice ale colonului.
Strugurii sunt energizanți și cardioprotectori
Nici în cazul strugurilor nu putem trece cu vederea beneficiile oferite, datorită conținutului bogat în antioxidanți.
Mai ales la soiurile de culoare închisă, precum strugurii roșii și negri.
Aceste fructe au efecte hidratante, energizante și cardioprotectoare.
Furnizează potasiu, calciu și magneziu.
Sucul de struguri este o băutură revitalizantă pentru persoanele care practică sport sau fac efort fizic intens.
Citește și – Strugurii, fructele tonice ale toamnei – combat zeci de boli
Resveratrolul este numele antioxidantului principal din struguri. Acesta se găsește în concentrația cea mai mare în vinul roșu natural.
Cât zahăr și calorii au prunele și strugurii
Fără nicio îndoială, prunele și strugurii sunt o alegere sănătoasă pentru dieta noastră.
Dr. Mihaela Bilic îndeamnă însă la cumpătare.
„Nu se pune problema dacă sunt sănătoase sau nu, ci care îngrașă mai tare”.
Când vine vorba de siluetă, este bine să ținem cont că ambele fructe aflate în discuție au un conținut ridicat de zahăr.
Din 100 de grame de prune ingerăm circa 10 g de zahăr și 45-70 de calorii.
Depinde de stadiul lor de coacere și de soi.
Cu cât mai dulci sunt, cu atât mai mult zahăr conțin. Gustul însuși ne spune acest lucru.
Acel sorbitol care stimulează digestia este principalul zahăr din prune.
Strugurii au și mai mult zahăr, undeva la 15-20 de grame per suta de grame. Și numărul de calorii este mai mare (80-90 calorii/100 g).
De la fructe multe faci grăsime pe burtă
Ceea ce trebuie să reținem este că fructele nu pot fi consumate la discreție doar pentru că sunt naturale.
Dimpotrivă, trebuie servite ca desert sau cu moderație.
„Și prunele și strugurii au efect detox și alcalinizant. Sunt cel mai sănătos și echilibrat desert oferit de natură. Însă, ca orice desert, se mănâncă cu măsură”.
Zahărul din fructe este fructoză. În urma proceselor de fermentație, fructoza este convertită în alcool.
Dr. Bilic spune că alcoolul este un produs hipercaloric. Acesta nu doar favorizează depunerea grăsimii în ficat și pe burtă.
În egală măsură sabotează arderea grăsimii și înpiedică transformarea carbohidraților în energie.
„Fructele mâncate în exces îngrașă și fac grăsime pe burtă”.
Citește și – De la alcool cu grăsimi sau carbohidrați facem grăsime pe burtă – dr. Mihaela Bilic
Sursă articol: Dr. Mihaela Bilic, Prune sau struguri? https://www.facebook.com/mihaela.bilic/posts/pfbid0L6QUZ18nPCF4eBRuRdjxk1asfgasfC5u1xX4537ccbDrLFdd9wd8KdKD8YDC6aPzl