Consumați ovăz – acest aliment protejează celulele de degenerare și previne cancerul

Articol bazat pe studii științifice

Ovăzul poate fi considerat campionul mic-dejunurilor. Este, sau poate fi ingredientul anticancerigen din mesele tale zilnice.

Consumati ovaz - protejeaza celulele de degenerare si previne cancerul

Consumati ovaz – protejeaza celulele de degenerare si previne cancerul

Consumul de ovăz (Avena sativa) a crescut mult în popularitate în ultimii ani.

Este promovat ca o cereală sănătoasă, datorită faptului că nu conține gluten și nu provoacă alergii sau sensibilități alimentare precum grâul.

Ovăzul este un aliment adaptogen

Academicianul Ovidiu Bojor include ovăzul între plantele biblice, dedicându-i un spațiu generos în una din cărțile sale.

Ovăzul este o plantă deosebit de nutritivă. Denumirea științifică confirmă acest lucru, căci „avena” înseamnă „hrănitor”.

Este fortifiant general și adaptogen. Plantele adaptogene au calitatea de a ajuta organismul să se adapteze sau să facă față mai ușor la factorii de stres.

Proprietățile ovăzului dezvăluite științific

Cu toate că utilizările sale terapeutice datează de mult timp, medicina modernă l-a descoperit abia în anii ’90.

Citește și – Ovăzul – aliment dacic care ajută în hipotiroidie, Hashimoto, diabet, obezitate și cancere

Studiile științifice au arătat că ovăzul are nenumărate proprietăți importante pentru prevenirea bolilor actuale, precum:

• anticolesterolemice
• antidiabetice
• tonice cardiace
• nervine
• antidepresive
• antioxidante
• detoxifiante
• diuretice
• anticancerigene
• antispasmodice

Mâncați ovăz la micul-dejun – poate preveni cancerul!

Terciul de ovăz a devenit un obicei sănătos și la noi, fiind inspirat din practica americanilor.

Aceștia fierb fulgii de ovăz în lapte și servesc budinca rezultată la micul-dejun.

Nu este deloc o idee rea. Acest tip de masă aduce beneficii importante sănătății.

Este un mic-dejun hrănitor, sățios, energizant și aducător de bună-dispoziție.

Mai mult decât atât, poate preveni una din cele mai temute boli ale momentului, anume cancerul.

Ovăzul conține compuși anticancerigeni și antitumorali

Puțini știu că ovăzul conține compuși cu o puternică acțiune anticancerigenă.

Este vorba despre avenantramide. Aceste substanțe fac parte din categoria polifenilor.

Ovăzul este o sursă unică de avenantramide, un grup de alcaloizi polifenolici.

Sunt compușii de marcă ai acestei cereale.

Studiile au arătat că avenantramidele au potențial chimiopreventiv și chimioterapeutic.

Acestea previn cancerul prin blocarea speciilor reactive de oxigen.

Protejează corpul la nivel celular.

Previn degenerarea celulelor și procesul de degenerare deja inițiat.

Avenantramidele activează apoptoza, care este duce la moartea celulelor bolnave sau maligne.

Blochează procesul de înmulțire a celulelor canceroase. Inhibă metastazele.

Modulează de asemenea senescența.

Fitoterapeutul Ovidiu Bojor menționează de asemenea beta-sitosterolul, un alt compus cu efect antitumoral identificat de cercetători în ovăz.

Asociați-l cu alte ingrediente antioxidante și anticancerigene

Efectele terciului de ovăz la micul dejun vor fi și mai mari dacă îl asociați cu alte ingrediente sănătoase, precum fructe de pădure.

Acestea aduc un plus de antioxidanți care luptă împotriva stresului oxidativ, a inflamației, a bolilor cronice și a îmbătrânirii premature.

Terci de ovăz anticancerigen – rețetă

Ingrediente (pentru 4 porții)

• 150 g de fulgi de ovăz integral
• 400 ml de lapte la alegere
• 100 g de afine sau coacăze negre
• 1 măr
• 1 lămâie
• 4 linguri de bobițe de rodie
• 4 lingurițe de polen crud
• 1 linguriță de scorțișoară
• 1 cm. de ghimbir ras
• miere, după gust

Mod de preparare

Tăiați mărul cubulețe și puneți-l într-un bol. Adăugați afinele, sau coacăzele, bobițele de rodie, ghimbirul ras și sucul proaspăt stors de la lămâie.

Amestecați ușor pentru a acoperi fructele cu zeama de lămâie.

Fierbeți ovăzul în laptele de cocos împreună cu scorțișoara. Durează circa 5 minute până se înmoaie complet.

Stingeți focul și distribuiți budinca în boluri sau cupe.

Turnați deasupra fructele marinate în sucul de lămâie. Stropiți budinca cu miere, după gust.

Decorați la final cu granulele de polen crud, repartizate în mod egal.

Rețete cu ovăz

Pe site-ul nostru puteți găsi mai multe rețete inedite cu ovăz:

Pâine la urgență, din ovăz – gata în 2 minute!
Clătite elastice cu ovăz, care nu se rup – potrivite pentru desert sau aperitive (fără zahăr)
Chec fraged cu ovăz și lămâie – fără zahăr
Turtițe din ovăz și semințe de chia – fără făină sau ulei (pot înlocui pâinea)

Surse articol:

1. Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru, Ovăzul, Plante și Miresme Biblice, Editura Fiat Lux, pp. București, 132-133
2. Natural Life App, The anticancer breakfast, here is the oatmeal porridge with exotic fruit: https://www.naturallifeapp.com/healthy_recipes/the-anticancer-breakfast-here-is-the-oatmeal-porridge-with-exotic-fruit
3. Turrini E, Maffei F, Milelli A, Calcabrini C, Fimognari C. Overview of the Anticancer Profile of Avenanthramides from Oat. Int J Mol Sci. 2019 Sep 13;20(18):4536. doi: 10.3390/ijms20184536. PMID: 31540249; PMCID: PMC6770293.

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.