Dr. Sten Ekberg: Cum să-ți repari articulațiile prin alimentație – dieta pentru artrită

Durerile articulare pot fi o piedică majoră în desfășurarea activităților curente.

Dacă aveți un diagnostic de artrită, este extrem de important să știți ce dietă trebuie să urmați.

Cea mai bună dieta pentru artrita

Cea mai bună dieta pentru artrita: Dr. Sten Ekberg

Bolile articulare nu se datorează exclusiv uzurii

Dr. Sten Ekberg spune că osteoartrita nu este doar o boală mecanică.

La fel ca artrita reumatoidă, are o componentă inflamatorie importantă.

Gândirea generalistă este că osteoartrita apare din cauza uzurii.

Acesta este un concept foarte limitat, spune medicul.

Corpul uman nu se uzează până la un punct în care nu mai poate fi „folosit”.

El este înzestrat cu anumite mecanisme care îl ajută să se vindece.

Celulele vechi trebuiesc înlocuite permanent cu celule noi.

Există un echilibru între deteriorare și reparare pe care trebuie să îl menținem.

Articulațiile afectate pot fi reparate

Osteoartrita și alte afecțiuni asociate cu vârsta înaintată nu se datorează atât uzurii, cât unei probleme de reparare.

„Există ceva care nu îi permite corpului să se repare”.

Medicina alopată clasează bolile degenerative ca fiind ireversibile. De aceea prescriu medicamente pentru calmarea durerilor și nu pentru vindecarea corpului.

„Au uitat că organismul trebuie să se repare și nu au instrumentele necesare să facă ceva în această privință”.

Alimentele inflamatoare agravează bolile articulare 

Puțini dintre noi acordăm atenție alimentației atunci când ne confruntăm cu o problemă de sănătate.

Trebuie să știm că unele alimente au un efect inflamator care poate înrăutăți simptomele unor boli.

De pildă, în cazul articulațiilor dureroase, este crucial să se evite alimentele cu caracter pro-inflamator.

Un studiu pe șoareci a arătat că vina cea mai mare pentru degenerarea articulațiilor au avut-o zahărul și carbohidrații.

Aceste rezultate confirmă că bolile articulare nu sunt strict o problemă mecanică și că dieta are o influență uriașă.

Partea de reparare a articulațiilor constă în scăderea inflamației cronice, îmbunătățirea dietei, a circulației sangvine și a mecanicii.

Dieta este instrumentul cel mai la îndemână pentru a aduce o schimbare pozitivă în statusul unei boli articulare.

Dr. Ekberg recomandă dieta bazată pe alimente cu potențial inflamator scăzut.

Cea mai bună dietă pentru articulațiile afectate

Un studiu a dezvăluit recent care este cea mai bună dietă pentru artrită. Cele mai bune rezultate le dă în osteoartrită.

Este vorba despre dieta săracă în carbohidrați.

Pacienții cu artrită au avut rezultate mai bune atunci când au redus aportul de carbohidrați.

Mai exact, dieta low-carb a redus scorurile de durere.

A diminuat umflăturile și inflamația.

A crescut capacitatea de mișcare și de desfășurare a activităților fizice.

A îmbunătățit per ansamblu calitatea vieții pacienților.

Majoritatea studiilor au descoperit că dieta cu un consum redus de carbohidrați atenuează simptomele de osteroartrită.

Un alt rezultat interesant, care vine în sprijinul celor de mai sus a fost că o dietă bogată în grăsimi saturate agravează osteoartrita.

Grăsimile saturate folosite în studiu proveneau desigur, din alimente procesate, nesănătoase.

Se pare că participanții aveau de asemenea un consum ridicat de zahăr.

Citește și – Alimente interzise și permise în artrită

Cea mai bună dietă pentru pacienții cu boli articulare este bazată pe:

→ un consum scăzut de zahăr
→ un aport redus de cereale
→ alimente cu un conținut redus de alergeni
→ consum mic de lactate procesate

Dr. Ekberg subliniază importanța evitării alimentelor care produc sensibilități sau intoleranțe.

Unele persoane pot avea reacții adverse la legumele din familia Solanaceae, precum ardei, roșii și vinete.

Includeți în alimentație alimente integrale, carne, grăsimi sănătoase, legume.

Citește și – Dieta antiinflamatoare ameliorează simptomele de artrită reumatoidă în 2 săptămâni

Două diete care pot fi favorabile în artrită sunt dieta antiinflamatoare și dieta autoimună.

Ambele au ca scop scăderea inflamației cronice din corp.

Top 10 alimente sau ingrediente care provoacă inflamații

Agravarea stării articulațiilor este accelerată de inflamație.

Inflamația cronică creează un mediu nefavorabil reparării și vindecării.

Trebuie să știți că alimentele care cresc nivelul de inflamații au un conținut nutrițional scăzut.

Dacă perseverzi într-o astfel de dietă, rămâi blocat într-un circuit vicios și corpul nu primește resurse necesare pentru a se repara și vindeca.

Procesul de uzare a articulațiilor devine din ce în ce mai alert și daunele provocate sunt pe măsură.

Iată care sunt cele mai pro-inflamatoare alimente, pe care trebuie să le eviți:

× produsele fast-food
× grăsimile trans
× uleiurile vegetale din semințe
× zahărul
× alcoolul
× cerealele rafinate
× glutenul
× porumbul
× soia
× lectinele/oxalații

Bolnavii de artrită trebuie să mănânce alimente bogate în nutrienți, care construiesc și înlocuiesc părțile afectate ale corpului.

Dacă aveți circulația proastă, trebuie să soluționați această problemă, deoarece ea împiedică aprovizionarea articulațiilor cu nutrienții necesari.

Citește și – Cea mai bună legumă pentru durerile de osteoartrită

Surse articol:

1. Sten Ekberg, Can arthritis be reduced with food? https://www.youtube.com/watch?v=dD9nEdL0VlI&ab_channel=Dr.StenEkberg
2. Sten Ekberg, Top 10 foods that cause inflammation: https://www.youtube.com/watch?v=rlGABWs1YLY&ab_channel=Dr.StenEkberg

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.