Vinetele au beneficii pentru oase, inimă, creier și siluetă

Vânăta (Solanum melongena) este o legumă înzestrată cu beneficii surprinzătoare pentru sănătatea noastră.

Consumul ei menţine oasele puternice şi previne osteoporoza.

Vinete

Vinete

Reduce simptomele anemiei, îmbunătăţeşte funcţia cognitivă.

Sprijină sănătatea cardiovasculară, protejează sistemul digestiv.

Ajută la pierderea în greutate şi la gestionarea diabetului zaharat, reduce riscul de de malformaţii congenitale la copii.

Combate stresul şi previne cancerul.

Vinetele sunt originare din subcontinentul indian, dar astăzi sunt răspândite în întreaga lume. Negre-lucioase sau violete, vinetele pot creşte extrem de mari în dimensiune, mai ales soiurile sălbatice.

În India, vinetele sunt denumite “reginele legumelor”, fiind considerate printre cele mai versatile alimente. Au o consitenţă bună pentru supe, tocane şi sosuri.

Cel mai adesea se consumă sub formă de salată sau pe grătar. Vinetele sunt legume masive, extrem de hrănitoare, care ne pot ajuta să trăim o viață mai sănătoasă şi mai lungă.

Conţinutul nutriţional al vinetelor

Multe din beneficiile vinetelor derivă din complexul de vitamine, minerale şi nutrienţii conţinuţi.

Vinetele sunt o sursă bogata de vitamina C, K, B6, tiamină, niacină, magneziu, fosfor, cupru, fibre, acid folic, potasiu şi mangan. Nu conţin deloc colesterol sau grăsimi saturate.

• Îmbunătăţesc digestia

Vinetele, ca multe alte legume, sunt surse excelente de fibre dietetice, un element necesar in orice dieta echilibrată.

Fibrele sunt esenţiale pentru sănătatea gastro-intestinală, precum şi pentru mișcarea regulată a intestinelor.

Vinetele uşurează trecerea alimentelor prin tractul digestiv, stimulând mişcarea peristaltică şi contracţia musculaturii netede.

În cele din urmă, fibrele stimulează secreţia de sucuri gastrice care facilitează absorbţia de substanţe nutritive şi prelucrarea alimentelor.

Consumul de fibre este asociat cu o scădere a riscului de boli de inimă.

Acestea elimină o parte din colesterolul “rău”, care poate bloca arterele şi venele, rezultand în ateroscleroză, infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

• Ajută la slăbit

Vinetele sunt legume foarte săţioase, consistente şi sănătoase, recomandate persoanelor care vor să slăbească natural, sau celor care se luptă cu obezitatea.

Vinetele nu au pic de colesterol şi nici grăsimi nocive.

Conţinutul de fibre inhibă eliberarea de grelină, un hormon care spune minţii noastre că ne este foame.

Vinetele ne dau rapid senzaţia de saţietate, ceea ce duce la reducerea apetitului. De aici, riscul de supraalimentare şi de îngrăşare este mult mai redus.

• Previn cancerul

Pe lângă efectele benefice ale fibrelor, vinetele sunt de asemenea surse importante de antioxidanţi.

Acești compuși constituie una din cele mai eficiente căi de apărare a organismului faţă de o varietate de boli.

Vinetele conţin vitamina C – o parte esențială a sistemului imunitar, întrucât stimulează producţia şi activitatea celulelor albe.

De asemenea, vinetele conţin mangan. Aceste antioxidant natural inhibă acţiunea radicalilor liberi şi stopează dezvoltarea infecţiilor virale sau bacteriilor.

Radicalii liberi pot ataca celulele sănătoase ale corpului, prin deconstruirea ADN-ului în celule canceroase.

Având un nivel ridicat de antioxidanţi în corp, sistemele noastre vor fi protejate împotriva infecţiilor şi bolilor grave, inclusiv a cancerului sau a afecţiunilor cardiovasculare.

Radicalii liberi sunt parţiali responsabili şi pentru procesul de degenerarea neuronală şi apariţia bolii Alzheimer sau demenţei.

Vinetele conţin nasunină – un antioxidant care previne tulburările cognitive.

• Îmbunătățesc memoria, concentrarea, sănătatea creierului

Vinetele sunt surse minunate de fitonutrienţi, care sunt renumiţi pentru capacitatea lor de a creşte activitatea cognitivă şi de a îmbunătăţi sănătatea mentală generală.

Aceştia cresc fluxul de sânge la nivelul creierului şi oferă protecţie împotriva activităţii radicalilor liberi şi a toxinelor.

Prin furnizarea de mai mult sânge bogat în oxigen la creier, vinetele stimulează căile neuronale şi cresc puterea de memorare şi de gândire analitică.

Potasiul din vinete acţionează ca un vasodilatator, fiind aşadar o sursă de hrană pentru creier.

• Oase mai puternice

Există o serie de beneficii pentru sănătatea oaselor aduse de consumul de vinete. Aceste legume sunt recomandate persoanelor cu risc mare de degradare osoasă şi osteoporoză.

Compuşii fenolici sunt cei care dau vintelor şi altor fructe culoare lor intensă, unică de violet.

Aceştia reduc riscul apariţiei osteoporozei prin faptul că întăresc oasele şi cresc densitatea minerală osoasă.

Vinetele au de asemenea cantităţi semnificative de fier şi calciu, care sunt o parte integrantă a sănătăţii oaselor. În cele din urmă, cantitatea de potasiu din vinete ajută la asimilarea calciului în oase.

• Deficit de fier, anemie

Un deficit de fier poate fi periculos pentru starea generală de sănătate şi se poate manifesta prin simptome de anemie: dureri de cap şi migrene, oboseală cronică, o stare permanentă de slăbiciune, ameţeală, depresie li proasta funcţionare a psihicului.

Consumul de alimente care bogate în fier poate combate anemia. Vinetele au o cantitate decentă de fier şi cupru – o altă componentă esenţială pentru viaţa celulelor roşii din sânge.

Fără aceste două minerale, numărul de hematii în organism va continua să scadă, şi va apărea o scădere a energiei.

• Colesterol mare şi hipertensiune

Fibrele din vinete reduc colesterolul rău şi stimulează absorbţia colesterolului bun. Echilibrul de colesterol din organism este întotdeauna fluctuant, şi este determinat în mare parte de alimentele pe care le mâncăm.

Reducerea colesterolului LDL poate preveni atacul de cord, accidentul vascular cerebral şi ateroscleroza.

În cele din urmă, bioflavonoidele din vinete sunt foarte bune pentru scăderea tensiunii arteriale şi a stresului asupra sistemului cardiovascular, crecând astfel durata vieţii inimii.

• Diabet zaharat

Datorită conţinutului ridicat de fibre şi de cantități mici de carbohidraţi solubili, vinetele sunt un aliment ideal pentru gestionarea diabetului.

Acestea sunt un regulator matural al activităţii insulinice în glucoză şi în organism. Când nivelul de insulină este stabil, efectele secundare potenţial periculoase ale diabetului pot fi evitate.

• Previn defectele de naştere

Folaţii sunt părți esenţiale ale oricărei diete, iar acidul folic este deosebit de benefic pentru femeile gravide.

Acidul folic protejează în mod direct fătul de la defecte de tub neural.

Vinetele sunt surse bogate de acid folic, ceea ce le face o gustare delicioasă, hrănitoare şi totodată dietetică pentru femei în timpul sarcinii şi pentru bebeluşii lor.

Precauţii la consumul de vinete

Vinetele fac parte din familia de legume cu culoare închisă, care spot provocaa reacţii alergice severe la unele persoane.

Deşi nu sunt la fel de alergenice ca şi ardeii graşi sau tomatele, vinetele trebuie consumate de cei cu sensibilitate cu mai multă precauţie.

Vintele prăjite sunt un pericol pentru inimă şi siluetă. Când sunt prăjite, vintele absorb un număr mare de grăsimi.

Coacerea lor pe grătar poate fi un mod mult mai sănătos de a păstra elementele nutritive, fără a adăuga alţi factori negativi, cum este excesul de grasime.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.