Cura cu spirulină – benefică pentru persoanele supraponderale cu hipertensiune arterială
√ Articol bazat pe studii științifice
Obezitatea continuă să se extindă în pași repezi la nivel global. Circa 2 miliarde oameni sunt deja atinși de această epidemie.
Experții în sănătate subliniază importanța prevenției printr-un stil de viață sănătos și o dietă adecvată.
Există de asemenea unele plante sau compuși naturali care pot fi folosiți ca adjuvanți în combaterea excesului ponderal.
Spirulina este una din ele.
Cuprins
SPIRULINA – ALIMENTUL VIITORULUI
Această micro-algă este atât de nutritivă încât astronauții o folosesc ca sursă de hrană în spațiu.
70% din compoziția ei este constituită din proteine – un procent uriaș.
Citește și – De ce consumă astronauții spirulina când zboară în spațiu? Uimitor!
Este de asemenea apreciată ca sursă vegetală de vitamina B12.
Conține mult fier, beta-caroteni (provitamina A), acizi fenolici, tocoferoli și acid linoleic.
Întrucât îi lipsesc pereții celulari, corpul o digeră ușor.
Spirulina crește nivelurile de energie a corpului.
Prin faptul că sporește numărul de lactobacili din intestin, susține producția de vitamina B6. Această vitamină este implicată în eliberarea de energie.
CE PROPRIETĂȚI ARE SPIRULINA
Spirulina are efecte importante asupra imunității. Studiile au arătat că modulează funcțiile sistemului imunitar.
La fel de important este efectul antiinflamator.
Are proprietăți anticancerigene, antivirale și antialergice.
Prin faptul că inhibă eliberarea de histamine din mastocite, spirulina poate fi utilă în diverse alergii și inflamații.
Un studiu a arătat că spirulina ameliorează simptomele de rinită alergică: rinoree, strănut, congestie nazală, mâncărimi.
Citește și – Spirulina și turmericul ajută la micșorarea nodulilor tiroidieni
Are un rol important în imunitatea mucoasei, datorită faptului că optimizează producția de imunoglobulina A.
Cercetărie in vitro au arătat că spirulina inhibă câteva virusuri incapsulate, precum citomegalovirusul uman, virusul gripal A, virusului herpetic, virusul HIV, pojarul și oreionul.
Consumul de spirulină a scăzut colesterolul LDL într-un studiu de 2 luni la o doză de 4,2 g pe zi.
La pacienții cu boli ischemice sau diabet, spirulina a redus semnificativ colesterolul LDL și trigliceridele din sânge.
Totodată, a crescut nivelul colesterolului bun (HDL).
SPIRULINA – BENEFICĂ PENTRU PERSOANELE SUPRAPONDERALE
Câteva studii au relevat că spirulina poate fi utilă în combaterea obezității.
Scade nivelul grăsimilor și zahărului din sânge, precum și tensiunea arterială.
Prevenirea afecțiunilor cardio-metabolice este importantă în tratamentul obezității.
Majoritatea persoanelor supraponderale au hipertensiune arterială sau risc de afecțiuni cardiovasculare.
SPIRULINA SCADE GREUTATEA CORPORALĂ ȘI TENSIUNEA ARTERIALĂ
Cercetătorii polonezi au efectuat un studiu pe 40 de pacienți supraponderali cu hipertensiune arterială.
Aceștia au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a orimit spirulină, timp de 3 luni, iar celălalt grup a primit un placebo.
Citește și – Spirulina – contraindicații, precauții, doze recomandate
Cercetătorii au măsurat tensiunea arterială și alți parametri antropometrici.
Participanții care au primit spirulină au avut parte de o scădere a:
→ indicelui de masă corporală
→ greutății corporale
→ tensiunii arteriale sistolice
→ indicelui de rigiditate arterială
Rezultatele acestui studiu – publicate în 2016 în jurnalul „European Review for Medical and Pharmacological Sciences” susțin ideea că spirulina poate fi utilă în combaterea obezității și factorii de risc cardiovascular la persoanele supraponderale.
O cură de 3 luni cu spirulină a ajutat nu doar la scăderea în greutate.
A îmbunătățit în egală măsură tensiunea arterială și funcția endotelială.
Spirulina se găsește la magazinele cu profil naturist sub formă de pulbere sau capsule. Pulberea are un gust neplăcut de mâl.
De aceea, capsulele pot fi o algere mai bună.
Citește și – O rețetă care ne ajută să consumăm spirulina într-un mod plăcut
Surse articol:
1. Karkos PD, Leong SC, Karkos CD, Sivaji N, Assimakopoulos DA. Spirulina in clinical practice: evidence-based human applications. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:531053: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136577/
2. Nutra News, Obésité et surpoids: les effets bénéfiques de la spiruline: https://www.nutranews.org/sujet.pl?id=1411
3. Miczke A, Szulińska M, Hansdorfer-Korzon R, Kręgielska-Narożna M, Suliburska J, Walkowiak J, Bogdański P. Effects of spirulina consumption on body weight, blood pressure, and endothelial function in overweight hypertensive Caucasians: a double-blind, placebo-controlled, randomized trial. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2016;20(1):150-6: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26813468/