Rodia produce în intestin o moleculă miraculoasă care prelungește tinerețea și durata de viață
√ Articol bazat pe studii științifice
Rodia este un fruct al tinereții prelungite.
Semințele sale și-au dezvăluit de curând proprietatea de a contracara îmbătrânirea organismului.
RODIA CREȘTE SPERANȚA DE VIAȚĂ
Un studiu apărut în 2016 în jurnalul „Nature Medicine” a descoperit că rodia luptă împotriva îmbătrânirii.
În momentul în care digerăm semințele de rodie rezultă o substanță numită „urolitină A”.
Aceasta este un produs apărut în urma descompunerii taninurilor elagice din rodie.
Citește și – Rodia poate prelungi viața femeilor prin 5 mecanisme uimitoare
Cercetările in vitro au arătat că urolitina are efecte spectaculoase: crește speranța de viață a viermilor cu peste 45%.
RODIA RECICLEAZĂ MITOCOONDRIILE
Oamenii de știință au descoperit mecanismul prin care rodia prelungește durata de viață.
Se pare că urolitina A optimizează procesul de curățare a mitocondriilor, cunoscut sub numele de „mitofagie”.
Studiile au arătat că mitofagia este afectată în unele boli asociate cu îmbătrânirea, precum tulburările neurodegenerative, bolile cardiovasculare și cancerul.
La rozătoare, urolitina A a declanșat un proces de reciclare celulară.
Urolitina A redă celulelor abilitatea de a recicla componentele mitocondriilor defecte.
Este singura moleculă cunoscută care are capacitatea de a relansa procesul de curățare a mitocondriilor.
Șoarecii vârstnicii care au primit această moleculă au avut o rezistență cu 42% mai bună în timpul alergărilor decât animalele din grupul de control.
Este uimitor că o moleculă singură poate ține piept unui proces atât de necruțător și implacabil precum îmbătrânirea și degenerarea funcțiilor organismului.
LUPTĂ ÎMPOTRIVA ÎMBĂTRÂNIRII CORPULUI
Mitocondriile sunt organe celulare care generează o mare parte a energiei chimice necesare pentru pornirea reacțiilor biochimice ale celulelor.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, procesul de reciclare a mitocondriilor scade și implicit funcțiile lor sunt afectate.
Degradarea mitocondriilor afectează numeroase țesuturi ale corpului, precum mușchii.
De aceea masa musculară slăbește în timp.
Disfuncțiile mitocondriale resprezintă una din cauzele principale ale îmbătrânirii.
Ele sunt implicate în apariția bolilor neurodegenerative, precum maladia Parkinson.
Citește și – Rodia are efecte protectoare remarcabile asupra creierului
Cu toate că cercetările au fost realizate doar pe animale, rezultatele sunt promițătoare.
Ele au apărut deja în jurnalul „Nature Medicine”. Studiile umane clinice sunt în desfășurare.
Această substanță este 100% naturală, iar efectul ei este puternic și măsurabil, spun cercetătorii.
NUCILE ȘI FRUCTELE DE PĂDURE AU EFECTE SIMILARE
Este important să reținem că rodia nu conține în sine această moleculă miraculoasă. Ci corpul o produce în urma digestiei.
De aceea, cantitatea de urolitină A variază de la o persoană la alta.
Unii produc mai multă urolitină, alții mai puțină, alții deloc. Depinde de microbiomul intestinal al fiecăruia.
Oamenii de știință spun că nu doar rodia conține acest precursor de urolitină A, ci și alte fructe, precum fructele de pădure și nucile.
RODIA PROTEJEAZĂ ÎMPOTRIVA MULTOR BOLI
Numeroase studii au arătat că rodia exercită un efect protector împotriva bolilor. În special împotriva cancerului, bolilor de inimă, diabetului, obezității, maladiei Alzheimer, osteoporozei și afecțiunilor dentare.
Citește și – Rodia încetinește creșterea celulelor cancerului de sân, colon, intestin și prostată și previne metastazele
Conține antioxidanți puternici care scad factorii de risc ai bolilor, precum tensiunea arterială crescută, colesterolul mărit, hiperglicemia, stresul oxidativ și inflamația.
Sucul de rodie reduce stresul oxidativ al macrofagelor, radicalii liberi și peroxidarea lipidelor.
Are de asemenea efecte prebiotice importante pentru sănătatea intestinului și pentru imunitate.
Surse articol:
1. Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne. „Pomegranate finally reveals its powerful anti-aging secret: Intestinal bacteria transform a molecule contained in the fruit with spectacular results.” ScienceDaily. ScienceDaily, 11 July 2016: www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160711120533.ht
2. Guo Chen, Guido Kroemer and Oliver Kepp, Mitophagy: An Emerging Role in Aging and Age-Associated Diseases, Front. Cell Dev. Biol., 26 March 2020, Sec.Cell Death and Survival: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcell.2020.00200/full
3. Nutra News, O substanță anti-îmbătrânire produsă dup digestia rodiei: https://www.nutranews.org/sujet.pl?id=1459
4. Kandylis P, Kokkinomagoulos E. Food Applications and Potential Health Benefits of Pomegranate and its Derivatives. Foods. 2020 Jan 23;9(2):122. doi: 10.3390/foods9020122. PMID: 31979390; PMCID: PMC7074153.