Mâncați cirese! Au proprietăți antiinflamatoare, antidiabetice, cardioprotectoare și anti-artrită
De ce Dumnezeu a lăsat omului ca hrană roadele pământului?
Pentru că a pus în ele puteri vindecătoare.
Nu același lucru se întâmplă cu alimentele create de om. Sau mai bine zi, modificate de om.
Cuprins
PRODUSELE ALIMENTARE DIN MAGAZINE INDUC INFLAMAȚII CRONICE
Produsele așa-zis alimentare care se găsesc astăzi în magazine în ambalaje atractive conțin substanțe care ne predispun la îmbolnăvire.
Zahărul, siropul de porumb bogat în fructoză-glucoză, uleiurile și grăsimile hidrogenate sau grăsimile trans artificiale, potențatorii de gust, coloranții sintetici, carbohidrații rafinați și preparatele din carne procesată – acestea sunt câteva exemple de ingrediente care cresc riscul de inflamații în corp.
INFLAMAȚIA CRONICĂ – O CAUZĂ ASCUNSĂ A BOLILOR ACTUALE
Inflamația persistentă se află la baza celor mai multe boli actuale, precum diabet, obezitate, boli de inimă, cancer sau cancer.
Bolile cardiovasculare mențin prima poziție în topul cauzelor principale de deces.
Diabetul, la rândul său, este o problemă de sănătate publică. Această boală contribuie annual la câteva sute de mii de decese numai în America.
Alimentele naturale, despre care am vorbit la începutul articolului, au un caracter antiinflamator.
Cireșele fac parte dintre ele și constituie subiectul unor studii recente pe această temă.
CIREȘELE AU PROPRIETĂȚI ANTIINFLAMATOARE
O recenzie științifică a raportat că cireșele pot preveni boli periculoase, precum diabetul, bolile de inimă și alte afecțiuni care au la bază o inflamație cronică.
Cireșele și vișinele conțin fibre, vitamina C, vitamine B, vitamina K, potasiu, cupru, magneziu și mangan.
Beneficiile lor se datorează nivelurilor crescute de antioxidanți, precum polifenolii, antocianini și carotenoizi.
Antocianinii și carotenoizii sunt pigmenții care dau fructelor culoarea roșie intensă.
Pe lângă faptul că protejează celulele de daunele stresului oxidativ și scad inflamația sistemică, au și proprietăți antidiabetice și antiobezitate.
Cireșele reduc inflamația, durerile articulare și musculare
Se poate să fi auzit sau să fi citit undeva că cireșele și vișinele reduc durerile articulare.
Adepții medicinei tradiționale indiene și chineze le recomandă persoanelor cu artrită și gută.
Citește și – O mână de cireșe pe zi poate preveni atacurile gutoase
Oamenii de știință au descoperit în anul 1950 că cireșele ameliorează simptomele de artrită și măresc mobilitate articulațiilor.
Antocianinii pe care le conțin suprimă producția de molecule inflamatoare, precum COX-1 și Interleukină-18.
Aceste fructe nu sunt benefice doar pentru cei care au deja boli articulare. Ele ajută inclusiv la prevenirea lor.
Potrivit unui studiu publicat în 2013 în „Journal of Nutrition”, cireșele reduc markerii inflamatori și pot preîntâmpinarea artritei.
Acțiunea antiinflamatoare a sucului de vișine îi ajută pe atleți și sportivi să scape de durerile musculare și să își recapete mai repede rezistența fizică.
Aceste rezultate au fost confirmate de o recenzie apărută în 2018 în jurnalul „Nutrients”.
Autorii au descoperit că consumul de cireșe scade markerii inflamației și stresului oxidativ. Totodată, ușurează durerea musculară provocată de exercițiile fizice și durerea cauzată de artrită.
Un beneficiu neașteptat a fost că cireșele îmbunătățesc somnul.
Oferă protecție împotriva bolilor cardiovasculare
Consumate cu regularitate, cireșele oferă o protecție suplimentară sistemului cardiovascular.
Mai multe studii clinice au arătat că adăugarea cireșelor în dietă contribuie la scăderea grăsimilor din sânge.
Aceste fructe vă poate ajuta să scădeți tensiunea arterială, colesterolul și trigliceridele, precum și nivelul zahărului din sânge și insulina.
În aceeași măsură, cireșele îmbunătățesc nivelul colesterolului HDL și capacitatea antioxidantă a sângelui.
Cu cât mai mare este apărarea antioxidantă a corpului, cu atât mai mare este protecția împotriva bolilor cardiovasculare.
Citește și – Cum să consumăm cireșele pentru detoxifiere și slăbire – dr. Mihaela Bilic
Cireșele reduc proteina C-reactivă, un marker inflamator care la rândul ei contribuie la dezvoltarea bolilor aparatului cardiovascular.
Previn complicațiile diabetului
Diabeticii se pot bucura de dulceața cireșelor fără să se teamă pentru boala lor.
Aceste fructe au proprietăți antidiabetice. Antocianinii previn diabetul prin faptul că încetinesc producția de glucoză, reduc intoleranța la glucoză și rezistența la insulină.
Un studiu din 2008 pe femei cu diabet a arătat 40 ml de suc de vișine pe zi au scăzut hemoglobina glicată după 6 săptămâni.
Citește și – Cum să faci suc de cireșe pentru iarnă, fără zahăr
600 mg de antocianini pot preveni una din complicațiile diabetului, anume retinopatia.
Surse articol:
1. Zoey Sky, Study: Cherries can help fight heart disease, diabetes and other inflammatory diseases, Food.News: https://www.food.news/2022-06-30-cherries-protect-against-heart-disease-diabetes-inflammation.html
2. Healthline, 6 Foods that cause inflammation: https://www.healthline.com/nutrition/6-foods-that-cause-inflammation