Pepenele oferă protecție cardiovasculară, ajută la controlul greutății corporale și a diabetului

Articol bazat pe studii științifice

Un sezon mult așteptat este sezonul pepenelui. Deopotrivă adorat de adulți și de copii, acest fruct suculent și dulce are valoare nutraceutică.

Acest termen se referă la alimentele înzestrate cu beneficii terapeutice.

Pepene ajuta la controlul greutatii corporale si a diabetului

Pepene ajuta la controlul greutatii corporale si a diabetului: Rawpixel.com – www.freepik.com

Nu doar miezul este benefic sănătății, ci și semințele, germenii și frunzele de pepene. Extractele acestor componente ale fructului au demonstrat calități medicinale.

Citește și – Semințele de pepene – leac tradițional pentru pietre la rinichi, bilă sau fiere

Semințele sunt bogate în proteine și grăsimi. Conțin fier și zinc.

PEPENELE – UN REZEVOR DE COMPUȘI BENEFICI SĂNĂTĂȚII

Pepenele (Citrulus lantus) este un rezervor de substanțe nutritive cu potențial farmacologic.

Proprietățile sale medicinale sunt atribuite unor compuși fitochimici, precum licopen, beta-caroten, citrulină și fenoli. Conține de asemenea vitamina A și vitamina C.

Gustul său dulce este dat de o combinație de zaharuri naturale: glucoză, fructoză și zaharoză.

Consumul de pepene scade riscul de boli cardiovasculare, obezitate, diabet, ulcere, cancere și afecțiuni asociate cu îmbătrânirea.

Poate fi folosit ca aliment funcțional în controlul greutății corporale la persoanele supraponderale.

Oferă protecție cardiovasculară

L-citrulina și L-arginina din pepene ameliorează inflamația și stresul oxidativ. Aceste componente sunt implicate în bolile cardiovasculare.

Cercetătorii notează că pepenele, consumat în stare integrală sub formă de pulbere a îmbunătățit profilul lipidelor și statusul antioxidant la șobolanii hrăniți cu o dietă grasă.

Citește și – Pepenele este un adevărat balsam pentru inimă

Pepenele reglează expresia unor gene implicate în metabolismul grăsimilor.

Ajută la relaxarea vaselor de sânge. Previne ateroscleroza.

Reduce nivelul proteinei C-reactive – un indicator de inflamație sistemică ce poate duce la disfuncții cardiace.

Pepenele scade și alte enzime proinflamatoare, precum COX-2.

Ajută la slăbit

Un studiu pe oameni a arătat că un consum zilnic de pepene pe o perioadă de 4 săptămâni a redus semnificativ greutatea corporală, indicele de masă corporală și tensiunea arterială.

Totodată, a scăzut concentrație de trigliceride și colesterol LDL și a mărit capacitatea antioxidantă la persoanele obeze.

Citește și – Cura de slăbire cu pepene

Un studiu pe adulți obezi de vârstă medie cu pre-hipertensiune arterială a arătat că pepenele îmbunătățește funcția arterelor și reduce tensiunea arterială.

Mai mult decât atât, crește răspunsul de sațietate și reduce apetitul.

Gustare potrivită pentru diabetici

Studiile in vitro și in vivo au arătat că L-arginina reduce glucoza la șobolanii diabetici și supraponderali.

Studiile pe animale sugerează că sucul de pepene poate combate diabetul și obezitatea.

La oameni, sucul de pepene crește nivelul de arginină din corp. Acesta reglează metabolismul întregului corp.

Spre deosebire de gustările bogate în carbohidrați, pepenele diminuează greutatea corporală și indicele de masă corporală.

Putere antioxidantă

Antioxidanții sunt compuși prețioși pentru sănătate. Ei luptă împotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi.

Acesta vatămă organismul la nivel celular. Distruge ADN-ul și membranele celulare.

Este important să avem un aport adecvat de antioxidanți din dietă pentru a contracara atacul radicalilor liberi.

Dacă nu sunt eliminați eficient, aceștia pot duce la apariția bolilor cardiovasculare, boli neurodegenerative și cancere.

Pepenele este pe primul loc la capitolul licopen. Acest antioxidant ajută la detoxifierea radicalilor liberi.

La fel de important este conținutul de polifenoli.

Combate cancerul

Pepenele are proprietăți anticancerigene demonstrate în studiile in vitro și in vivo.

Licopenul inhibă mutațiile ADN și previne metastazele tumorilor.

Modulează ciclul celular și împiedică înmulțirea celulelor canceroase.

Este util în cancerul de sân, cancerul endometrial și cancerul de colon.

Inclusiv extractul din frunze de pepene s-a dovedit util împotriva cancerului mamar și cervical.

Sursă articol: Manivannan A, Lee ES, Han K, Lee HE, Kim DS. Versatile Nutraceutical Potentials of Watermelon-A Modest Fruit Loaded with Pharmaceutically Valuable Phytochemicals. Molecules. 2020 Nov 11;25(22):5258: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7698065/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.