Faceți o cură cu mure! Stopează evoluția bolile oculare, fortifică imunitatea și previne cancerele

Fructele de pădure sunt în mod deosebit apreciate de nutriționiști și fitoterapeuți deopotrivă datorită conținutului lor bogat în antioxidanți.

Afinele, coacăzele negre, dudele și murele se află în topul alimentelor puternic antioxidante.

Cura cu mure stopeaza evolutia bolile oculare, fortifica imunitatea si previne cancerele

Cura cu mure stopeaza evolutia bolile oculare, fortifica imunitatea si previne cancerele

Pentru a conștientiza importanța antioxidanților în dieta noastră trebuie să știm ce înseamnă acești compuși și ce fac ei.

IMPORTANȚA ANTIOXIDANȚILOR ÎN ALIMENTAȚIE

Antioxidanții sunt un fel de body-guarzi care ne apără de daunele stresului oxidativ.

Ei luptă împotriva speciilor de oxigen reactiv produse în interiorul celulelor ca urmare a proceselor metabolice.

Corpul are propriul lui sistem antioxidant care protejează celulele de leziuni.

Leziunile oxidative se află la baza multor boli: cancere, diabet, boli cardiovasculare, neurodegenerare, îmbătrânire prematură.

Glutationul, tioredoxinul, acidul ascorbic și superoxid dismutaza sunt câteva exemple de antioxidanți pe care organismul îi produce singur.

Carotenoizii, tocoferolii, flavonoizii și aminoacizii sunt alte tipuri de antioxidanți naturali pe care îi luăm din alimente.

MURELE – SURSE BOGATE DE ANTIOXIDANȚI

Murele (Rubus fructicosus) sunt surse valoroase de flavonoizi, polifenoli, antocianini, taninuri, acid elagic, acid ascorbic, steroli, alcaloizi, glicozide și saponine.

Conțin de asemenea acizi organici, acid salicilic, fier, pectină și uleiuri volatile.

MURELE ÎN MEDICINA TRADIȚIONALĂ

În medicina tradițională sunt utilizate ca agent antimicrobian și antidiabetic.

Murele ajută la tratarea diareii și dizenteriei.

Sunt utile în anemie, imunitate scăzută și predispoziție la infecții.

Infuzia de mure poate fi folosită ca loțiune în caz de psoriazis și alte afecțiuni caracterizate de descuamarea pielii.

Gargara cu decoct din frunze de mur este bună în infecțiile gurii.

Poate fi utilizată în locul apelor de gură din comerț în ulcerațiile gurii, dureri în gât și inflamații ale gingiilor.

Citește și – E vremea murelor! Fructele care ne apără de cancer și îmbătrânirea prematură a creierului

Fiind o plantă cu efect puternic astringent, este utilă în diaree și dizenterie. Se folosește sub formă de infuzie.

Ajută de asemenea în hemoroizi și sângerări, grație conținutului de taninuri care strâng țesuturile.

MURELE PREVIN APARIȚIA CANCERULUI

Asemenea afinelor, murele sunt utile în mod special în afecțiunile oculare.

Ameliorează degenerescența maculară și formațiunile tumorale benigne.

Murele pot chiar opri evoluția acestor boli.

Cura cu mure

Cura cu mure

Conțin luteină, un antioxidant carotenoid care protejează retina de daunele razelor ultraviolete și stresul oxidativ.

Antocianozidele și vitaminele din mure sunt de asemenea protectoare împotriva cataractei, degenerescenței maculare și orbirii nocturne.

Un alt câștig însemnat al curei cu mure este creșterea imunității și întărirea organismului împotriva bolilor și infecțiilor.

STOPEAZĂ PROGRESUL BOLILOR OCULARE 

Fiind bogate în antioxidanți, murele pot preveni apariția cancerelor.

Studiile au arătat că murele distrug radicalii liberi care vatămă celulele și pot duce la cancer.

Activitatea lor anticancerigenă se îndreaptă în mod special împotriva cancerului mamar, cervical, pulmonar, esofagian și cancerului de colon.

Extractele de mure inhibă carcinogeneza și semnalizarea celulară asociată acestui proces.

Potrivit unui studiu apărut în jurnalul „Nutrition and Cancer Research”, compușii din mure previn sau întârzie apariția cancerului. Totodată, împiedică înmulțirea celulelor cu caracter malign.

PROTEJEAZĂ SISTEMUL CARDIOVASCULAR

Murele îmbunătățesc funcția inimii. Conținutul de vitamina K este important pentru buna coagulare a sângelui.

Antocianinii, fibrele și magneziul mențin fluxul sangvin lin și împiedică blocarea arterelor.

Prin aceasta, murele contribuie la prevenirea aterosclerozei, insuficienței vasculare și accidentelor vasculare cerebrale.

POTENȚEAZĂ ACTIVITATEA CREIERULUI 

Murele au efecte pozitive asupra creierului. Polifenolii lor încetinesc declinul cognitiv asociat cu vârsta.

Consumate cu regularitate, îmbunătățesc memoria, funcțiile neuronale și comportamentul.

UTILE ÎN DIETELE DE SLĂBIT

Cura cu mure poate fi abordată inclusiv de cei care urmează un regim pentru slăbit.

Au un conținut mic de zahăr și calorii.

Curăță stomacul și ajută la controlul greutății corporale.

Fibrele solubile și insolubile pe care ni le oferă susțin funcția sistemului digestiv și previn constipația.

Vitamina K, fosforul, calciul și magneziul din mure susțin sănătatea oaselor.

Murele pot preveni formarea ridurilor, datorită conținutului bogat în vitamina C, vitamina E și alți antioxidanți.

CUM SE FACE CURA CU MURE

Pentru a beneficia de potențialul terapeutic maxim al murelor trebuie să consumăm fructele în stare proaspătă.

Suc de mure

Suc de mure

Cât ține sezonul lor putem face o cură cu mure proaspete sau cu suc proaspăt stors.

O cură cu mure presupune consumul a 100 g de fructe proaspete în fiecare zi. pe lângă acestea, se vor bea și 2 pahare cu suc de mure.

Fructele se consumă cu 30 de minute înainte de mese.

Sucul se obține cu ajutorului unui robot sau blender. Fructele se zdrobesc până devin lichide.

Sucul de mure se bea imediat, cu tot cu pulpă. Se poate adăuga și puțină miere.

O astfel de cură durează o lună de zile.

În sezonul rece se repetă cura, folosindu-se de această dată mure congelate.

Citește și – Siropul de mure este bun pentru durerile în gât și plămâni

Surse articol:

1. Ali SS, Ahsan H, Zia MK, Siddiqui T, Khan FH. Understanding oxidants and antioxidants: Classical team with new players. J Food Biochem. 2020 Mar;44(3):e13145: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31960481/
2. Verma R, Gangrade T, Punasiya R, Ghulaxe C. Rubus fruticosus (blackberry) use as an herbal medicine. Pharmacogn Rev. 2014 Jul;8(16):101-4: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4127818/
3. Meenakshi Nagdeve, 5 Best blackberry benefits, Organic Facts: https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/blackberries.html
4. Mariana Borloveanu, Murul, Leacuri și Rețete Mănăstirești, Vol. 2, Editura Lumea Credinței, București, 2019, p. 92

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.