Ceaiul de scorțișoară – 7 moduri prin care îți îmbunătățește sănătatea
√ Articol bazat pe studii științifice
Scorțișoarei i se cuvine un loc mai de seamă în alimentația noastră.
La cât de sănătoasă e, ar trebui mutată din dulapul cu mirodenii în dulapul cu ceaiuri medicinale sau cu medicamente.
Cei mai mulți dintre noi o folosim la deserturi.
Dacă citiți ultimele studii realizate pe scorțișoară veți fi surprinși să descoperiți cât de multe beneficii are.
Cuprins
SCORȚIȘOARA – UN MEDICAMENT ÎNTRE MIRODENII
Scorțișoara face parte din familia de plante Lauraceae, fiind înrudită cu dafinul.
Conține o varietate de uleiuri esențiale:
- eugenol, L-borneol, oxid de cariofilenă, beta-cariofilenă, alfa-cubeben, alfa-terpineol, alfa-tujon, trans-cinamaldehidă, acetate de cinamil și compuși rășinoși, precum cinamaldehidă, acid cinamic sau cinamat.
Acești compuși au activități farmacologice importante:
– antioxidante
– antiinflamatoare
– imunomodulatoare
– antidiabetice
– antimicrobiene
– antifungice
– antivirale
– anticancerigene
– antimicotice
Scorțișoara luptă împotriva inflamației sistemice și a stresului oxidativ.
Ajută la scăderea concentrației de zahăr din sânge. Reduce colesterolul și tensiunea arterială.
Îmbunătățește funcțiile cognitive și protejează împotriva bolilor neurologice (Alzheimer, Parkinson).
Afectează în mod pozitiv obezitatea.
Reduce riscul de cancer la colon. Acționează ca un anticoagulant. Previne sângerările dar totodată crește circulația sangvină la nivelul uterului și accelerează regenerarea tisulară.
Citește și – Scorțișoara reglează răspunsul imun și inflamator (utilă utilă în bolile autoimune)
Este folosită și în probleme ale danturii, halenă sau menstruații neregulate.
CE BENEFICII NE ADUCE CEAIUL DE SCORȚIȘOARĂ
Un mod simplu de a ne bucura de aroma dar și de beneficiile ei este să o consumăm sub formă de ceai.
Gustul și parfumul specific al scorțișoarei sunt date de cinamaldehidă. Acest ulei esențial este răspunzător pentru multe din beneficiile plantei.
– Reduce inflamația. Ceaiul de scorțișoară scade markerii inflamatori din corp. Acest aspect este deosebit de important deoarece inflamația se află la baza multor boli. Scorțișoara poate atenua simptomele de artrită reumatoidă, lupus, colon iritabil sau de alte afecțiuni care au la bază o inflamație, inclusiv diabetul, obezitatea sau bolile cardiovasculare.
– Stimulează metabolismul. Oricine își dorește o creștere a ratei metabolice, mai ales cei care au probleme cu greutatea. Stimularea metabolismului înseamnă stimularea arderii grăsimii corporale. O recenzie publicată în 2020 în jurnalul „Clinical Nutrition” recomandă scorțișoara în dieta persoanelor obeze care vor să slăbească. Acest condiment a scăzut semnificativ indicele de masă corporală, greutatea corporală, circumferința taliei și masa de grăsime. Cele mai bune rezultate au fost constatate la participanții cu vârsta de < 50 de ani. Masa de grăsime a scăzut notabil la o doză mai mare sau egală cu 2 g pe zi, timp de 12 săptămâni.
– Combate sindromul metabolic. Scorțișoara și compușii săi activi au efecte protectoare împotriva sindromului metabolic. Utilizarea acestei plante în alimentație poate reduce complicațiile sindromului metabolic și rata de mortalitate. Sindromul metabolic este un complex de boli care include rezistența la insulină, hiperglicemia, obezitatea, hipertensiunea arterială și dislipidemia.
– Scade zahărul din sânge. Ceaiul de scorțișoară poate fi o alegere bună pentru persoanele cu diabet de tip 2. Studiile au demonstrat că scorțișoara are efecte antihiperglicemice și reduce glucoza din sânge după masă. Consumat cu regularitate, poate stabiliza glucoza din sânge.
– Susține sănătatea inimii. Scorțișoara contribuie la scăderea grăsimilor din sânge. Totodată, diminuează tensiunea arterială.
– Atenuează durerile menstruale. Ceaiul de scorțișoară este un ceai benefic în perioada menstruală. Reduce sângerarea excesivă, greața, vărsăturile și crampele.
– Ameliorează sindromul ovarelor polichistice. Scorțișoara nu este utilă doar în sindromul premenstrual, ci și în sindromul ovarelor polichistice. Potrivit unei recenzii sistematice apărute în „Journal of Ethnopharmacology”, scorțișoara le ajută pe pacientele cu cu ovare polichistice să gestioneze parametrii metabolici.
Citește și – Abdomen plat în 5 zile cu ceai de turmeric, scorțișoară și ghimbir
CUM SE FACE CEAIUL DE SCORȚIȘOARĂ
Optați pentru săpecia de scorțișoară indiană (Ceylon). Aceasta se găsește la magazinele naturiste.
Scorțișoara chinezească (Cassia) – pe care o găsim de regulă în magazinele alimentare – are o cantitate mai mare de cumarină, o substanță ce poate afecta ficatul în doze mari.
Pentru prepararea unei căni de ceai se poate folosi ¼ – 1 linguriță de pudră de scorțișoară sau ¼ baton de scorțișoară și 250 ml de apă.
Pudra se amestecă mai bine în ceaiurile care conțin lapte, fiind solubilă în grăsime.
Ceaiul de scorțișoară poate fi combinat sau servit cu ceai verde sau ceai negru, miere, lămâie, suc de portocală, cuișoare, anason, ghimbir ras, oțet de mere sau lapte.
Citește și – Șampon cu scorțișoară și ghimbir pentru creșterea părului
PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII
Scorțișoara nu trebuie consumată în doze mari. Dacă depășiți cantitatea indicată poate deveni toxică.
Se poate ingera până la 1 linguriță de scorțișoară măcinată pe zi.
Nu folosiți scorțișoara pe termen lung.
Surse articol:
1. Brewed Leaf Love, Cinnamon tea: a heealthy & delicious treat: https://brewedleaflove.com/cinnamon-tea/
2. Mollazadeh H, Hosseinzadeh H. Cinnamon effects on metabolic syndrome: a review based on its mechanisms. Iran J Basic Med Sci. 2016 Dec;19(12):1258-1270: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28096957/
3. Rao PV, Gan SH. Cinnamon: a multifaceted medicinal plant. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:642942: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/
4. Mousavi SM, Rahmani J, Kord-Varkaneh H, Sheikhi A, Larijani B, Esmaillzadeh A. Cinnamon supplementation positively affects obesity: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr. 2020 Jan;39(1):123-133: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30799194/
5. Heydarpour F, Hemati N, Hadi A, Moradi S, Mohammadi E, Farzaei MH. Effects of cinnamon on controlling metabolic parameters of polycystic ovary syndrome: A systematic review and meta-analysis. J Ethnopharmacol. 2020 May 23;254:112741: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32151755/
6. Zhu C, Yan H, Zheng Y, Santos HO, Macit MS, Zhao K. Impact of Cinnamon Supplementation on cardiometabolic Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Complement Ther Med. 2020 Sep;53:102517: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33066854/