Beți apă cu lămâie la fiecare masă – scade glicemia, colesterolul și tensiunea arterială

Articol bazat pe studii științifice

Consumul de apă cu lămâie are beneficii importante în diabet, obezitate și boli cardiovasculare. Acestea au fost demonstrate de câteva studii recente.

Cercetările au confirmat că lămâia – sucul, cojile și sâmburii – conțin compuși cu proprietăți valoroase din punct de vedere farmacologic.

Beti apa cu lamaie la fiecare masa – scade glicemia, colesterolul si tensiunea arteriala

Beti apa cu lamaie la fiecare masa – scade glicemia, colesterolul si tensiunea arteriala

LĂMÂIA AMELIOREAZĂ OBEZITATEA ȘI REZISTENȚA LA INSULINĂ

Un studiu publicat în 2018 în „Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition” a arătat că polifenolii regăsiți în coaja de lămâie pot preveni sau ameliora obezitatea și rezistența la insulină.

Acești antioxidanți au un efect modulator asupra metabolsmului lipidic.

Ei reglează expresia genelor implicate în metabolismul grăsimilor.

Reduc acumularea de greutate și grăsime corporală.

SCADE INSULINA, GLUCOZA ȘI APETITUL

Ameliorează semnificativ nivelurile de insulină, glucoză și leptină din sânge.

Administrarea polifenolilor din cojile de lămâie ajută la suprimarea obezității indusă de dietă.

Citește și – Nu aruncați sâmburii de lămâie – au beneficii nebănuite! (studii)

Hesperidina, hesperetina, naringina și naringenina reglează metabolismul colesterolului și acizilor grași.

Mai exact, inhibă enzimele hepatice implicate în sinteza colesterolului.

REDUCE COLESTEROLUL DIN SÂNGE ȘI FICAT

În studiul menționat mai sus, acești compuși au redus colesterolul din sânge și din ficat și triacilglicerolul.

Studiile anterioare au arătat că hesperidina și naringina ameliorează hiperlipidemia și hiperglicemia la animalele cu diabet de tip 2.

Citește și – Mâncați usturoi cu suc de lămâie – scade colesterolul și tensiunea arterială

Un studiu pe șoareci, apărut în anul 2017, a arătat că sucul de lămâie protejează ficatul împotriva daunelor provocate de alcool. Efectul se datorează capacității sale antioxidante puternice.

DIMINUEAZĂ RĂSPUNSUL GLICEMIC LA CONSUMUL DE PÂINE 

Un studiu mult mai recent, realizat pe efectele benefice ale lămâii, a fost publicat în martie 2020 în Jurnalul European de Nutriție.

Cercetătorii au comparat efectele ceaiului negru cu efectele sucului de lămâie asupra răspunsului glicemic la pâine. Cercetarea a fost efectuată pe adulți sănătoși.

Participanții au fost împărțiți în 3 grupuri. Un grup a primit 250 ml de apă, un alt grup a primit 250 ml de ceai negru și al treilea grup a primit 250 ml de suc de lămâie.

Toți participanții au consumat o cantitate egală de pâine la masă (100 g).

Concentrația de glucoză din sânge a fost monitorizată pe parcursul a 2 ore.

Sucul de lămâie a fost singura băutură care a diminuat semnificativ răspunsul glicemic după masă.

Mai exact, acesta a redus creșterea glucozei sangvine cu 30% și a întârziat-o cu peste 35 de minute.

Ceaiul negru nu a avut nici un efect asupra răspunsului glicemic.

Rezultatele acestui studiu sunt în concordanță cu datele obținute din cercetările anterioare.

CONSUMAȚI SUC DE LĂMÂIE ȘI OȚET LA MASĂ

Sucul de lămâie reduce pH-ul unei mese și încetinește digestia amidonului.

Acest efect a fost observat și la alte alimente acide, precum oțetul.

Includerea băuturilor acide la mesele bogate în amidon poate fi o metodă simplă pentru reducerea impactului glicemic, concluzionează autorii.

Lămâia repezintă o strategie eficientă pentru prevenirea sindromului metabolic cauzat de o dietă bogată în grăsimi.

COMBATE HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ ȘI ÎMBĂTRÂNIREA 

Un alt motiv să consumați apă cu suc de lămâie este că reduce tensiunea arterială.

Un studiu publicat în „Journal of Nutrition and Metabolism” a arătat că mersul pe jos și consumul zilnic de apă cu lămâie îmbunătățește nivelul tensiunii arteriale sistolice la persoanele hipertensive.

Mai mult decât atât, un studiu apărut în „Scientific Reporst” în 2019 spune că lămâia crește durata de viață.

Administrarea polifenolilor din coaja de lămâie pe termen lung are efecte anti-îmbătrânire.

Citește și – De ce ar trebui să bem apă cu lămâie în fiecare zi –  dr. Eric Berg

Surse articol:

1. Fukuchi Y, Hiramitsu M, Okada M, et al. Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in beta-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue. J Clin Biochem Nutr. 2008;43(3):201-209. doi:10.3164/jcbn.2008066
2. Freitas, D., Boué, F., Benallaoua, M. et al. Lemon juice, but not tea, reduces the glycemic response to bread in healthy volunteers: a randomized crossover trial. Eur J Nutr 60, 113–122 (2021). https://doi.org/10.1007/s00394-020-02228-x
3. Zhou T, Zhang YJ, Xu DP, Wang F, Zhou Y, Zheng J, Li Y, Zhang JJ, Li HB. Protective Effects of Lemon Juice on Alcohol-Induced Liver Injury in Mice. Biomed Res Int. 2017;2017:7463571. doi: 10.1155/2017/7463571. Epub 2017 Apr 16. PMID: 28567423; PMCID: PMC5439254.
4. Kato Y, Domoto T, Hiramitsu M, et al. Effect on blood pressure of daily lemon ingestion and walking. J Nutr Metab. 2014;2014:912684. doi:10.1155/2014/912684
5. Shimizu C, Wakita Y, Inoue T, et al. Effects of lifelong intake of lemon polyphenols on aging and intestinal microbiome in the senescence-accelerated mouse prone 1 (SAMP1). Sci Rep. 2019;9(1):3671. Published 2019 Mar 6. doi:10.1038/s41598-019-40253-x

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.