Ciorbă de spanac și ou ca în Ardeal
Ciorba de spanac și ou ca în Ardeal este o mâncare estivală delicioasă! Trebuie să o încercați.
Vă veți surprinde plăcut familia sau musafirii. Mai ales dacă nu locuiți în zona Ardealului.
Este deopotrivă aspectuoasă și savuroasă.
Ardeleneii obișnuiesc să facă ciorbe din tot felul de verdețuri de sezon, precum urzici, ștevie, spanac, lobodă sau salată verde.
Le dreg cu ou, lapte și smântână și iese o nebunie.
Cu siguranță puteți înlocui spanacul cu alte verdețuri disponibile în momentul în care vă decideți să faceți această ciorbă.
Citește și – Borș de primăvară remineralizant și vitaminizant (rețetă + beneficii)
Cuprins
CIORBĂ DE SPANAC ȘI OU – REȚETĂ
Nr. de porții: 10
INGREDIENTE
- 400 g de spanac proaspăt
- 2 legături de ceapă verde
- 1 legătură de usturoi verde
- 3 ouă
- 330 ml de lapte bătut sau iaurt
- 150 g de smântână
- 1 litru de lapte dulce
- 1 ½ litri de apă
- 40 ml de ulei
- 25 g de făină
- 1 linguriță de boia dulce
- sare și piper, după gus
- oțet de mere sau zeamă de lămâie
MOD DE PREPARARE
Spălați spanacul bine, apoi lăsați-l la scurs.
Puneți o cratiță cu apă pe foc. Adăugați 1 lingură de sare și apoi puneți spanacul.
Opăriți-l 3-4 minute. Scoateți-l apoi într-o sită.
După ce s-a scurs și s-a răcorit, se toacă mărunt.
Spălați și tocați apoi ceapa și usturoiul verde, integral.
Puneți o cratiță mare pe foc. Adăugați uleiul. Când începe să sfârâie, puneți ceapa și usturoiul tocate cu puțină sare.
Amestecați și căliți legumele până devin moi.
Citește și – Rețete cu ștevie (salată, ciorbă, mâncărică)
Adăugați făina și amestecați repede, apoi boiaua de ardei.
Turnați laptele dulce și amestecați repede, dar ușor.
Puneți spanacul tocat. Amestecați și turnați apa.
Când ciorba a început să clocotească, dați focul la mic.
Fierbeți totul 10 minute, la foc potrivit.
Pregătiți acum dressing-ul pentru ciorbă. Spargeți ouăle și separați albușurile de gălbenușuri.
Albușurile se bat cu furculița cu puțină sare și piper.
Puneți o tigaie pe foc. Adăugați 1 linguriță de ulei și turnați amestecul de ou și lapte bătut.
Coaceți omleta până se rumenește. După ce s-a răcorit, se taie fideluță, precum tăițeii de casă.
În gălbenușuri puneți laptele bătut și amestecați bine cu o furculiță, până la incorporare.
Adăugați laptele bătut și smântâna și omogenizați. Luați 2-3 polonice de ciorbă și puneți-le în acest amestec.
Citește și – Ciorbă de dovlecei, dreasă cu ou și iaurt
Turnați compoziția în oală peste ciorbă, precum și oțetul. Amestecați ușor.
Adăugați apoi omleta tăiată fideluță.
Gustați de sărat, iute și acru și ajustați ciorba după preferință.
Se poate servi deasupra cu mărar sau pătrunjel proaspăt tocat mărunt.
Ciorba de spanac și ou merge atât cu mămăliguță, cât și cu pâine.
BENEFICIILE SPANACULUI
Chiar dacă lactatele au multe calorii, spanacul mai temperează situația. 100 de grame de spanac crud conțin doar 23 de calorii, 3,6 g de carbohidrați și 0,4 g de grăsimi.
Citește și – Ciorbă de pește dreasă cu smântână și ou
Este bogat în apă. Are de asemenea fibre și proteine, vitamine (A, C, K1, acid folic), fier, calciu și antioxidanți (luteină, zeaxantină, quercetină, kaempferol).
Consumul lui ne poate aduce numeroase beneficii. Combate stresul oxidativ și protejează împotriva bolilor.
Reduce riscul de cataractă și degenerescență maculară. Previne cancerele de sân și de prostată.
Ajută la scăderea tensiunii arteriale. Are efecte antidepresive.
Surse articol:
1. Laura Laurențiu, Ciorba ardelenească de urzici
2. Kris Gunnars, Spinach 101: Nutrition facts and health benefits, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/foods/spinach