Mâncați ouă de rață! Susțin tiroida, întăresc imunitatea și sistemul nervos, îmbunătățesc vederea

Ouăle de rață ocupă un loc important între cele mai hrănitoare din dietă.

Dacă mănânci un ou de rață vei beneficia de o pleiadă de micro- și macronutrienți, vitamine și antioxidanți.

Oua de rata - beneficii

Oua de rata – beneficii

Conținut nutrițional impresionant

Valoarea nutrițională a ouălor de rață o depășește pe cea a ouălor de rață deoarece au o dimensiune mai mare.

Un ou mediu de rață cântărește circa 70 de grame, iar un ou mare de găină are în jur de 50 de grame.

Comparație nutrițională între ouăle de rață și ouăle de găină

Iată o comparație succintă a nutrienților dintr-un ou și jumătate de rață și două ouă de găină: 

Calorii: 185 / 148
Proteine: 13 g / 12 g
Grăsimi: 14 g / 10 g
Colesterol: 295% din DZR / 141% din DZR
Carbohidrați: 1 g / 1 g
Vitamina B12: 90% din DZR / 23% din DZR
Seleniu: 52% din DZR / 45% din DZR
Fier: 21% din DZR / 10% din DZR
Vitamina D: 17% din DZR / 9% din DZR
Colină: 263 mg / 251 mg

Un ou de rață furnizează de asemenea 42 mg de calciu, 144 mg de fosfor, 146 mg de potasiu.

CE BENEFICII AU OUĂLE DE RAȚĂ

Ouăle de rață conțin proteine de cea mai înaltă calitate.

Furnizează toți aminoacizii esențiali de care corpul are nevoie pentru contruirea proteinelor.

Albușul este o sursă excelentă de metionină și treonină.

Boli de ochi

Oul de rață conține nutrienți benefici pentru ochi și acuitatea vizuală, precum vitamina A, retinol și carotenoide.

Culoarea galben-portocalie a gălbenușului este dată de pigmenții din categoria carotenoizilor.

Carotenul, criptoxantina, zeaxantina și luteina sunt principalii carotenoizi din gălbenuș.

Acești antioxidanți protejează celulele corpului și ADN-ul de boli cronice și îmbătrânire.

Reduc riscul de cataractă, degenerescență maculară, boli de inimă și unele tipuri de cancer.

Creier și sistem nervos

Lecitina și colina din gălbenuș susțin sănătatea membranelor celulare și a sistemului nervos.

Colina îmbunătățește funcția creierului. Este importantă pentru buna dezvoltare a creierului bebelușului.

Infecții

Albușul este de asemenea bogat în proteine și compuși cu proprietăți antimicrobiene.

Acesta ne poate apăra împotriva infecțiilor bacteriene, virale sau fungice.

Boli de inimă

Cu toate că ouăle de rață sunt bogate în colesterol, studiile nu au arătat nici o legătură între consumul acestora și riscul de boli cardiace la persoanele sănătoase.

Citește și – Ouăle cresc colesterolul și înfundă arterele? – analiza surprinzătoare a doctorului Sten Ekberg

Gălbenușul crește atât colesterolul LDL cât și colesterolul HDL.

Dacă aveți diabet sau boli cardiovasculare, consumați ouă de rație cu moderație.

Tiroidă, sistem imunitar

Monahia Ecaterina Vicleanu spune că ouăle de rață susțin compuși care ajută glanda tiroidă și sistemul imunitar, precum seleniul.

Anemie, boli de oase

Oul de rață acoperă aproape întreaga cantitate necesară de vitamina B12 într-o zi.

Această vitamină este esențială pentru formarea celulelor roșii de sânge, sinteza ADN-ului și buna funcționare a nervilor.

Consumul lor ajută la creșterea energiei corpului, datorită fierului, potasiului, zincului, calciului și fosforului.

Sunt indicate în anemie, artrită reumatoidă, osteoartrită, distrofie musculară.

Cancer

Datorită mineralelor alcaline pe care le conține, sunt benefice în dieta bolnavilor de cancer.

Ouăle de rață fortifică sistemul nervos. Ajută la reglarea hormonilor.

Rețete cu ouă de rață

Gospodinele trebuie să știe că ouăle de rață fac mai multă spumă decât cele de găină.

Datorită texturii pufoase sunt potrivite pentru deserturi, precum torturi, tarte, checuri, creme, dar și pentru omlete, supe sau sosuri.

Omletă din ouă de rață și dovlecei – rețetă

Ingrediente

• 5 ouă de rață
• 2 dovlecei medii
• 1 ceapă
• 50 g de brânză rasă
• 2 linguri de ulei
•  sare, piper, cimbru uscat

Mod de preparare

Dați dovleceii pe răzătoare și presărați-i cu sare. Amestecați-i și lăsați-i să stea câteva minute ca să își elibereze sucul.

Căliți ceapa tocată în ulei 2-3 minute.

Stoarceți dovleceii și puneți-i în tigaie.

Amestecați și căliți 2 minute.

Spargeți ouăle într-un bol și bateți-le bine. Adăugați brânza rasă (telemea, cașcaval, parmezan), sarea și condimentele.

Citește și – Cum să faci cea mai bună salată de ouă fierte

Turnați amestecul de ouă în tigaie peste legume. Distribuiți compoziția uniform. Lăsați omleta până se rumenește, apoi o puteți întoarce.

Salată de verdețuri cu cartofi și ouă de rață – rețetă

Ingrediente

• 1 salată verde
• 250 g de baby spanac
• 4 ouă de rață
• 4 cartofi fierți
• 1 legătură de mărar
• 2 linguri de oțet
• 3 linguri de ulei
• sare și piper, după gust

Mod de preparare

Fierbeți ouăle de rață 5 minute. Fierbeți și cartofii în coajă până pătrunde ușor furculița în ei.

Curățați-le și tăiați-le bucăți. Puneți-le într-un bol încăpător.

Adăugați salata verde, spanacul și mărarul tocate mărunt.

Amestecați separat uleiul cu oțetul, sarea și condimentele.

Turnați sosul obținut în salată și amestecați ușor, ca să nu zdrobiți ouăle și cartofii.

Precauții

Din păcate, unii copii pot fi alergici la proteina din ouă.

Alergia se manifestă prin indigestie, vărsături, diaree sau mâncărimi ale pielii.

Surse articol:

1. Monahia Ecaterina Vicleanu, Beneficiile ouălor de rață pentru organismul uman, Ziarul Lumina: https://ziarullumina.ro/societate/sanatate/beneficiile-oualor-de-rata-pentru-organismul-uman-154543.html
2. Anne Danahy, Miho Hatanaka, Duck eggs: nutrition, benefits and side effects, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/duck-eggs#benefits Duck Eggs: Nutrition, Benefits, and Side Effects
3. Agric. Food Chem. 1975, 23, 5, 994–996, Duck eggs as a source of methionine and threonine: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf60201a002#

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.