Pâinea din secară este mai bună pentru slăbit decât pâinea din grâu

La un moment dat, într-o emisiune televizată, academicianul Ovidiu Bojor spunea că secara nu a fost și nici nu poate fi modificată genetic.

Fitoterapeutul încuraja populația să opteze pentru pâinea din făină de secară în locul pâinii din grâu.

Painea din secara este mai buna pentru slabit decat painea din grau

Imagine cu titlu sugestiv 

Făina de secară este mai nutritivă decât făina de grâu 

Făina din grâu este modificată și foarte procesată, de aceea are un conținut mare de gluten. Această proteină provoacă inflamație și multe probleme de sănătate.

De la bobul de secară este mai greu să elimini complet tărâța.

De aceea făina de secară este mai bogată în nutrienți în urma proceselor de rafinare.

Citește și – Mâncați pâine de secară! Secara nu a fost și nu poate fi modificată genetic – prof. Ovidiu Bojor

Un motiv în plus să mâncăm pâine din secară ni-l oferă oamenii de știință suedezi.

Se pare că această cereală poate ajuta la scăderea în greutate.

Cerealele integrale combat bolile cardio-metabolice 

Un studiu apărut în jurnalul „Clinical Nutrition” arătat că înlocuirea produselor din făină de grâu cu produse din secară eficientizează efortul de a slăbi.

Persoanele supraponderale sau obeze pot pierde mai multă greutate și grăsime corporală dacă aleg secara în locul grâului.

O problemă îngrijorătoare în societatea modernă este combaterea sau prevenirea bolilor cardiometabolice.

Obezitatea, diabetul și afecțiunile cardiovasculare sunt o reală amenințare pentru populația actuală.

Obezitatea nu pare o boală periculoasă, însă există deja o epidemie în acest sens.

Dacă nu este rezolvată corespunzător, ea poate duce la boli cronice. Obezitatea este răspunzătoare pentru mai mult de 60% din decesele la nivel mondial.

Principalul mod de a preîntâmpina obezitatea este corectarea regimului de viață.

Dieta are un rol esențial în acest context. Prin consumul alimentelor corecte se poate preveni acumularea excesivă de grăsime și greutate corporală.

Un aspect important al alimentației anti-obezitate ține de categoria cerealelor.

Alegerea cerealelor integrale în locul celor rafinate poate aduce numeroase îmbunătățiri în organism.

În primul rând, ajută la un control mai bun asupra greutății corporale.

Persoanele supraponderale sau diabetice trebuie să consume cât mai multe fibre. Cerealele integrale sunt surse bogate de fibre.

Secara este bogată în fibre

Secara, în mod special, are o concentrație ridicată de fibre.

Aceste substanțe au mai multe efecte în corp. Mai întâi, ne mențin sătui mai mult timp și previn mâncatul excesiv.

În al doilea rând, scad insulina după masă. Reduc excesul de colesterol și inflamația sistemică.

Toate aceste efecte fac fibrele o armă puternică împotriva obezității.

Citește și – Pâinea din făină integrală protejează împotriva cancerelor, îmbunătățește microbiomul și combate obezitatea

Pâinea din secară ajută la reducerea grăsimii și greutății corporale

Întorcându-ne la studiul menționat mai sus, cercetătorii suedezi au comparat consumul de secară cu consumul de grâu.

În cercetarea lor au fost incluse 242 de persoane cu vârsta cuprinsă între 30 și 70 de ani.

Acestea aveau o greutate corporală peste limita normală.

Toți participanții au fost consiliați de un nutriționist, care i-a îndrumat spre o dietă sănătoasă, săracă în calorii.

Ulterior, aceștia au fost împărțiți în 2 grupuri. Un grup a fost instruit să consume pâine și produse de panificație făcute din făină albă de grâu.

Celălalt grup a înlocuit produsele din făina albă cu produse din făină de secară integrală.

Atât produsele din făină albă de grâu, cât și cele din făină de secară au avut același număr de calorii.

Durata de testare a durat 3 luni. La final, participanții au fost supuși unor examene medicale.

Cercetătorii au descoperit că toți participanții au pierdut în greutate datorită dietei sărace în calorii.

Cu toate acestea, cele mai bune efecte au fost observate la grupul care a consumat produse din făină integrală de secară.

Persoanele care au înlocui grâul cu secară au pierdut cu 0,54% mai multă grăsime corporală și cu un kg de greutate corporală mai mult.

Iată cum, o modificare mică în dietă precum aceasta poate produce efecte atât de mari.

Citește și – Pâinea cu secară și tărâțe reglează tranzitul intestinal – rețetă mănăstirească

Nu se cunosc încă mecanismele prin care secară ajută la scăderea în greutate.

În orice caz, acest studiu încurajează persoanele care au probleme cu greutate să opteze pentru pâine din făină integrală de secară.

Traducere din: Natural Life App, To lose weight, eat bread, but preparared wity rye: https://www.naturallifeapp.com/from_science/to-lose-weight-eat-bread-but-prepared-with-rye

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.