Mămăliga – Beneficii Impresionante şi Reţete
Acum sute de ani în urmă, când cucuruzul le bătea în geam strămoşilor noştri, vremurile se arătau mult mai blânde cu noi: câmpiile erau îmbelşugate de cele mai sănătoase roade, cămările erau pline, şi negoţul era în floare. Aceasta este vremea turtelor coapte pe plită şi a mămăligii la ceaun, aburinde şi îmbietoare la poveşti.
Cuprins
Mămăliga – Proprietăţi
Porumbul, la ţară numit şi păpuşoi sau cucuruz, face parte din multele cereale cu specific tradiţional românesc din care se face celebra mămăligă. Acesta este încărcat cu multiple vitamine – A, B, C şi E, dar şi minerale – potasiu, magneziu şi fier. De fapt, cel mai impresionant fapt nutriţional al porumbului este că acesta conţine în proporţie de 85% acizi graşi nesaturaţi şi o sumedenie de fibre.
Măcinat sub formă de făină de mălai, porumbul reprezenta astfel principala sursă de „pâine” a ţăranilor români din cele mai vechi timpuri. Astăzi, mămăliga se află în meniurile celor mai selecte restaurante, ca înlocuitor pentru pâine pentru preparatele care nu merg neapărat cu făină albă, cum este peştele, brânza cu smântână, laptele sau mujdeiul.
Folosit ca medicament, mămăliga administrată intern sau extern are efecte detoxifiante, antiinflamatoare, calmante, hepatice şi digestive.
> Răcelă şi dureri în gât
În cazul acestor simptome, se aplică pe zona afectată (gât sau piept) cataplasme cu mămăligă. O altă variantă bună este să se bea terci din mămăligă moale preparat cu miere şi unt, seara.
> Detoxifică ficatul şi rinichii
Boabele de porumb conţine substanţe cu efecte detoxifiante remarcabile, care ajută ficatul la eliminarea toxinelor şi la menţinerea acestuia sănătos faţă de ciroză, insuficienţă hepatică sau alte boli de ficat. Terciul de mălai poate reduce cu 20% riscul de afecţiuni ale celulei hepatice. Mămăliga creşte secreţia şi evacuarea bilei. Este recomandată pentru dieta celor bolnavi de colecisitică, dischinezie biliară sau dispepsie.
Pentru pietre la rinichi, se poate bea ceai din mătase de porumb pentru efectul său diuretic natural.
> Protejează stomacul, intestinele şi fierea
Consumul de mămăligă ne aduce beneficii importante intestinelor, datorită acizilor graşi de tip palmitic şi arahidic cu rol protector din rădăcina porumbului. Lucrul cel mai uimitor este că aceşti acizi se absorb foarte repede în intestin, fără să sufere „vătămări” chimice.
Cei bolnavi de gastrită hiperacidă sau ulcer, pot consuma mămăligă caldă în loc de pâine, datorită efectelor calmante şi de reducere a acidităţii stomacului.
> Cura cu mămăligă pentru slăbit
Unii spun că mămăliga îngraşă, însă adevărul este că atunci când este consumată moale, mămăliga poate ajuta în curele de slăbire, deoarece conţine foarte multe fibre şi aproape un sfert din caloriile pe care le are pâinea. Persoanele care suferă de obezitate pot constata că terciul de porumb dă rapid senzaţia de saţietate. Mămăliga este un leac minunat pentru simptomele de oboseală, somnolenţă, surmenaj mental şi creştere în greutate cauzate de hipotiroidism.
> Mămăliga ne face longevivi
Cercetătorii au descoperită că mămăliga are marele dar de a reduce incidenţa bolilor endocrinologice cu cel puţin 50%, de a preveni bolile psihice şi de a creşte durata de viaţă. Mămăliga este de asemenea recomandată diabeticilor deoarece poate regla nivelul de zahăr din sânge. În ceea ce priveşte bolile de inimă, prin efectul de scădere a colestrolului, mămăliga scade riscul de ateroscleroză şi de infarct cardiac.
> Masaj cu mălai pentru păr
Mălaiul stimulează creşterea părului. Se aplică o mână de făină de porumb pe scalp şi se masează câteva minute. Este bine ca părul să se spele după 2-3 zile de aplicare a mălaiului.
Reţete de mămăligă
Reţeta de mămăligă românească este simplă, şi conţine doar apă, mălai şi sare. La italieni, mămăliga se face cu unt şi caşcaval, şi se serveşte opţionaş cu cârnaţi şi castraveţi muraţi. O altă reţetă de mămăligă umplută conţine lapte, smântână, caşcaval sau telemea, unt şi ouă. Cei care iubesc preparatele la cuptor, pot găti o mămăligă cu dovlecei, boabe de porumb fiert, roşii şi brânză rasă pe deasupra.
Precauţii
Chiar şi mămăliga, în doze mari, poate da efecte secundare. Consumul pe perioada mari de timp poate da pelagra. De aceea mămăliga este bine să se consume cu produse de origine animală sau lactate care să compenseze.
Cu mamaliga ne-am facut mari
Ce buna este mamaliga!,
eu nus prea prietena ce ea
Asa au trait bunicii nostri pana la adanci batraneti…
este f buna !!!
Foarte tare !Ma declar o mare mamaligara.Tone de mamaliga am bagat in mine.:)))))
MIE ÎMI PLACE NESPUS,AŞ MÂNCA MEREU;NOI MOLDOVENII O ALINTĂM: MĂMĂLIGUŢĂ.
de la …mamaliga…ne tragem…
mananc rar mamaliga ,nu trb luat in ras acest articol
multumesc
MULTUMIM,,
sunt fan mămăligă!…..<3…(y)
fac destul de des mamaliguta,imi place f mult!
Parca pe vremuri se murea de pelagra,…acum ne fce si tineri si frumosi si sanatosi !!!…CHIAR CA O LUATI PE ARARTUA !!!!!Mai studiati!
Mamaliga este un aliment foarte bun, daca se consuma impreuna cu proteine de origine animala, provenite din oua, carne, lapte, branza sau peste. De exemplu, doar pentru a evita pelagra, este suficient consumul zilnic de mamaliga cu o jumatate de litru de lapte si un ou. Este subnutritie, dar nu se mai ajunge la pelagra!
Daca tot sunteti asa promti, unde in articol,scrie de oua,carne,lapte si peste,,,…poate nu ati recitit ce ati ce postati.Iar asocierea cu proteinele nu scade colesterolul si nici riscul de infarct miocardic
e bine sa va informati ce inseamna pelagra….
Un consum dezechilibrat inseamna exces de mamaliga, mai ales in zonele foarte sarace, care ar putea duce la pelagra…Nu scrie in articol sa mancati doar mamaliga
exact….malaiul depozitat in conditiii umede ,chiar tinut mai mult de doi ani poate dauna sanatatii….
…DAR NICI PROTEINE CU MAMALIGA…si era un punct de vedere,in privinta articolului,lipsit total de proteine…Daca vreti sa il interpretati,va priveste. Asta ati scris,asta am comentat
frati romani, sa trecem „la regim”, e f. sanatos ! doar este specialitatea noastra !
asa este, dar, v-ati gandit la faptul, ca porumbul este modificat genetic, iar mamaliga, nu mai este ce a fost?