Avocado vă ajută să slăbiți, să scădeți colesterolul și rezistența la insulină dacă aveți diabet
Ce beneficii are avocado în boala diabetului? Aflați în rândurile de mai jos.
Dr. Daniela Petrache, medic diabetolog, explică pe scurt calitățile acestui fruct și motivele pentru care este recomandat diabeticilor.
Acest fruct impresionează prin densitatea sa nutrițională ridicată.
Studiile au arătat că persoanele care mănâncă des avocado au un aport mai bun de nutrienți.
Sunt peste 20 de minerale, vitamine și fitonutrienți diferiți în avocado.
Se distinge de alimente vegetale și prin conținutul bogat în grăsimi.
Citește și – Avocado, fructul-minune cu o istorie de 10.000 de ani!
Cuprins
Avocado scade riscul de boli cardio-metabolice
Avocado este catalogat drept un „super-aliment”. Acest lucru înseamnă că beneficiile sale depășesc statutul de aliment.
Studiile l-au arătat util în prevenirea multor boli curente. Mai ales a celor cardio-metabolice.
Cei care consumă un avocado pe zi au un risc mai mic de sindrom metabolic (boli cardiace, accidente vasculare, diabet, obezitate).
Avocado este unul din puținele fructe care nu cresc glicemia.
„Dacă aveți diabet zaharat de tip 2, adăugarea avocado în dietă vă poate ajuta să scădeți în greutate, să vă reduceți colesterolul și să creșteți sensibilitatea la insulină”.
Citește și – Cremă de ciocolată pe bază de avocado – foarte sănătoasă pentru inimă
De ce să consumi avocado dacă ai diabet
Avocado are un conținut redus de carbohidrați.
Dietele sărace în carbohidrați sunt cele mai eficiente pentru scăderea în greutate.
100 g de fruct au 7 g de glucide, ceea ce înseamnă un efect redus asupra zahărului din sânge.
½ avocado are 6 g de carbohidrați și 4 g de fibre.
Scad colesterolul și cresc sațietatea
Fibrele solubile contribuie la scăderea colesterolului LDL.
Studiile au corelat consumul de avocado cu o greutate corporală și un indice de masă corporală mai mici.
Acizii grași mononesaturați din avocado mențin sațietatea mai mult timp.
Consumatorii au raportat o dorință mai mică de a mânca în următoarele 5 ore.
Citește și – Un avocado pe zi scade grăsimea abdominală profundă la femei
71% din compoziția fructului este constituită din grăsimi.
Acest tip de grăsimi aduce numeroase beneficii sănătății.
În mod containtuitiv, ele ajută la scăderea colesterolului total și a riscului de boli sau evenimente cardiovasculare.
Grăsimile mononsaturate cresc nivelul colesterolului bun (HDL), care contribuie la înlăturarea excesului de colesterol LDL.
În plus, aceste grăsimi ajută corpul să folosească mai bine insulina.
Acidul oleic – care se găsește și în uleiul de măsline – a fost asociat cu scăderea inflamației sistemice.
În plus, influențează pozitiv genele asociate cu apariția cancerului.
Alte surse de grăsimi bune pentru diabetici și cardiaci sunt nucile, migdalele, arahidele, măslinele, uleiul de măsline, uleiul de in sau semințele de dovleac.
Potasiul pe care îl conține menține tensiunea arterială la niveluri sănătoase.
Conform unui studiu din 2013, grăsimile mononesaturate din avocado au efecte benefice asupra inimii.
Sugestii de consum
Avocado este un aliment extrem de versatil, în ciuda statutului său de fruct.
Poate fi adăugat în salate, smoothie-uri, sucuri, supe, pateuri, paste tarinatibile, sosuri, crème dulci și deserturi.
Citește și – Tartă cu cremă de avocado, fără zahăr și făină
Precauții și contraindicații
Nu exagerați cu consumul de avocado dacă aveți diabet sau sunteți supraponderal.
Chiar dacă este foarte sănătos, avocado conține multe calorii și poate crește greutatea corporală.
Un avocado Hass are 300 de calorii.
Consumați-l cu moderație dacă aveți probleme cardiace, deoarece prea mult potasiu poate afecta inima.
Citește și – Pastă de avocado pentru micul-dejun
Surse articol:
1. Dr. Daniela Petrache, Avocado și diabetul zaharat: https://www.youtube.com/watch?v=HkQsVzgdVuM&ab_channel=Dr.DanielaPetrache
2. Diabetes. co.uk, 5 reasons you should be eating avocados every day: https://www.diabetes.co.uk/blog/2016/02/5-reasons-you-should-be-eating-avocados-every-day/