Pătrunjelul are potențial terapeutic în cancer, tumori, diabet, boli de oase

Pătrunjelul are statutul oficial de garnitură sau de plantă de zarzavat.

Îl folosim la decorarea platourilor și a salatelor, la finisarea ciorbelor și tocănițelor.

Patrunjelul are potential terapeutic in cancer, tumori, diabet, boli de oase

Patrunjelul are potential terapeutic in cancer, tumori, diabet, boli de oase: pvproductions

Studiile sugerează că pătrunjelul merită un rol mai important în alimentația noastră.

Beneficiile sale sunt surprinzătoare.

Cancer

Pătrunjelul este o sursă valoroasă de antioxidanți și nutrienți care ajută la protejarea organismului de boli.

Blochează compușii cu potențial cancerigen din carnea făcută pe grătar.

Un studiu apărut în 2020 în „Archives of Toxicology” a arătat că un flavonoid din pătrunjel blochează efectele cancerigene ale aminelor heterocliclice din carnea de pasăre, vită și pește făcute pe grătar.

Este vorba despre miricetină. Acest antioxidant se găsește și în alte alimente, precum: afine, coacăze negre, merișoare, petalele de trandafir, portocale, cătină, semințe de chia, sâmburii de struguri, legumele crucifere, usturoi, ardei, ceaiul negru.

Compușii cu potențial cancerigen rezultă din reacția creatinei, aminoacizilor și zahărului din carnea gătită la temperaturi mari.

Cu cât mai mare este temperatura și cu cât mai mult timp este gătită carnea, cu atât mai mare va fi concentrația acestor compuși dăunători.

Citește și – Banalul pătrunjel – curăță corpul de toxine, metale grele și poluanți

Pentru a combate efectele lor, cercetătorii ne sfătuiesc să asociem aceste mâncăruri cu o garnitură generoasă de pătrunjel.

Tumori

Pătrunjelul conține mulți alți antioxidanți pe lângă miricetină.

Apigenina este un alt exemplu. O recenzie publicată de curând în jurnalul „Frontiers in Pharmacology” a arătat că această substanță are proprietăți antitumorale.

În studii, apigenina a micșorat tumorile în formele agresive de cancer la sân.

Momentan este investigată ca potențial tratament împotriva cancerului. Pentru a avea un efect notabil, apigenina trebuie folosită în doze terapeutice și nu culinare.

Diabet

Plantele care pot preveni sau ameliora diabetul sunt extrem de valoroase. Un procent însemnat al populației suferă de această boală.

Aceiași doi antioxidanți menționați mai sus au proprietăți anti-diabetice.

Cercetările preliminare indică faptul că miricetina menține zahărul din sânge la un nivel sănătos. Totodată, reduce rezistența la insulină și ajută la eliminarea grăsimilor din sânge.

Miricetina și apigenina au și efect antiinflamator. Reduc inflamația implicată în numeroase boli degenerative cronice.

Citește și – Pătrunjelul scade zahărul din sânge (50 g pe zi!)

Oase

Un alt beneficiu al consumului de pătrunjel este referitor la sănătatea oaselor.

Doar zece fire de pătrunjel acoperă doza zilnică recomandată de vitamina K.

Această vitamină este importantă nu doar pentru buna coagulare a sângelui, ci și pentru sănătatea oaselor.

Vitamina K ajută absorbția calciului și reduce excreția lui prin urină.

Persoanele cu nivelurile cele mai mari de vitamina K au oase mai puternice.

Conține vitamina C, vitamina A și fibre în cantități mari.

Servit în cantități moderate, pătrunjelul susține sănătatea digestivă, hepatică și renală.

Citește și – Pătrunjelul stimulează și modulează sistemul imunitar, combate infecțiile și diverse boli 

Precauții și contraindicații

Chiar dacă este sănătos, pătrunjelul nu trebuie consumat în doze mari, deoarece poate deveni toxic.

Un alt efect secundar al supradozării este că poate provoca anemie.

Pătrunjelul trebuie consumat cu precauție de cei care iau medicamente anticoagulante (care subțiază sângele).

Surse articol:

1. Traducere din: Lori Alton, More than just pretty – 3 good reasons to add parsley to your diet now, Food.News: https://www.naturalhealth365.com/parsley-offers-multiple-protective-benefits-3569.html
2. Park, KS., Chong, Y. & Kim, M.K. Myricetin: biological activity related to human health. Appl Biol Chem 59, 259–269 (2016). https://doi.org/10.1007/s13765-016-0150-2
3. Sari H. Häkkinen, Sirpa O. Kärenlampi, I. Marina Heinonen, Hannu M. Mykkänen, and A. Riitta Törrönen, Content of the Flavonols Quercetin, Myricetin, and Kaempferol in 25 Edible Berries, J. Agric. Food Chem. 1999, 47, 6, 2274–2279, May 14, 1999: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf9811065

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.