Mâncați castraveți pentru o memorie mai bună!

Bazat pe studii științifice

Potrivit unui studiu publicat în „International Journal of Pharmacognosy and Phytochemical Research”, castravetele ar putea îmbunătăți memoria.

Cercetările care prezintă acest beneficiu au fost realizate momentan doar pe animale.

Mancati castraveti pentru o memorie mai buna

Mancati castraveti pentru o memorie mai buna

Ce conțin castraveții

Aceste legume sunt foarte bogate în apă (96%). Castraveții se remarcă de altfel prin efectele lor hidratante.

300 g de castraveți cruzi, cu tot cu coajă conțin:

  • 45 de calorii
  • 11 g de carbohidrați
  • 2 g de fibre
  • 2 g de proteine
  • 62% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina K
  • 14% din DZR de vitamina C
  • 12% din DZR de mangan
  • 10% din DZR de magneziu

Citește și – Sucul de castraveți – scade tensiunea, combate cancerul și ajută la slăbit

Cercetătorii indieni au descoperit în castraveți un compus deosebit, numit fisetină.

Acesta este un antioxidant din clasa flavonolilor. A demonstrat efecte protectoare împotriva pierderii memoriei și răspândirii cancerului.

Castraveții îmbunătățesc memoria și învățarea

Scopul studiului menționat anterior a fost evaluarea efectelor farmacologice ale castraveților asupra creierului șoarecilor.

Animalele au primit spre hrană o pastă din castraveți în doze diferite – 3, 6, 9 g/kg corp.

Tratamentul a durat 15 zile. Cercetătorii au făcut teste de memorie și învățare (recunoașterea obicetelor) și teste biochimice pentru măsurarea activității creierului, nivelului glucozei, colesterolului și malonadialdehidei.

Au monitorizat de asemenea nivelurile de glutation din creierul rozătoarelor.

Rezultatele au arătat că la dozele de 6 și 9 g/kg corp, pasta de castraveți a redus semnificativ latența de transfer și nivelul colesterolului.

Este primul studiu care arată că banalul castravete modulează memoria și crește capacitatea de învățare.

Agmatina, cucurbitacinele și vitaminele pe care le conțin au efecte benefice asupra creierului.

Citește și – Ce beneficii au castraveții

Un compus din castraveți previne scăderea memoriei la bătrânețe

Un alt studiu, relizat de „Salk Institute for Biological Studies”, castravetele ar putea preveni pierderea memoriei asociate cu îmbătrânirea și maladia Alzheimer.

Cercetătorii au folosit șoareci cu o tendință genetică spre Alzheimer. Unul din simptomele acestei afecțiuni este pierderea memoriei.

Au descoperit că un flavonoid din castravete – numit fiestină, previne deficitele cognitive.

O doză zilnică de fisetină a încetinit și a prevenit defectarea memoriei și a altor funcții cognitive.

Fisetina a îmbunătățit funcțiile cognitive în ciuda procesului continuu de formare a plăcilor de amiloid (implicate în Alzheimer).

Fisetina activează o cale celulară legată de recuperarea amintirilor.

Autorii au concluzionat că fisetina din castravete are efecte uimitoare. Ea ar putea reduce apariția tulburărilor de memorie cauzate de Alzheimer la oameni.

Fisetina tonifică memoria de lungă durată și poate fi folosită pentru tratarea pacienților cu tulburări de memorie.

Cercetările din urmă cu câțiva zeci de ani au arătat că fisetina are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.

Acestea sunt esențiale pentru protecția neuronilor împotriva efectelor îmbătrânirii.

Tratamentul cu fisetină s-a dovedit util și în prevenirea leziunilor ischemice de la nivelul țesutului cerebral.

Citește și – Salată de castraveți cu oțet și condimente – rețetă din bucătăria chineză

Nu doar castraveții conțin acest flavonol, ci și alte alimente. Fisetina se găsește de asemenea în căpșuni, mere, struguri, kaki și ceapă.

Surse articol:

1. Rose Lidell, Compound in cucumber found to improve memory and prevent Alzheimer’s disease, Food.News: https://www.food.news/2021-12-07-cucumber-component-improves-memory-prevents-alzheimers.html
2. Kumar, Manish & Garg, Akash & Parle, Milind. (2014). Amelioration of Diazepam Induced Memory Impairment by Fruit of Cucumis sativus L. in Aged Mice by Using Animal Models of Alzheimer’s Disease. International Journal of Pharmacognosy and Phytochemical Research. 6: https://www.researchgate.net/publication/273577371_Amelioration_of_Diazepam_Induced_Memory_Impairment_by_Fruit_of_Cucumis_sativus_L_in_Aged_Mice_by_Using_Animal_Models_of_Alzheimer’s_Disease
3. Khan N, Syed DN, Ahmad N, Mukhtar H. Fisetin: a dietary antioxidant for health promotion. Antioxid Redox Signal. 2013;19(2):151-162. doi:10.1089/ars.2012.4901: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3689181/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.