Poți să mănânci sfeclă roșie dacă ai diabet? – sfaturi de la dr. Daniela Petrache
Una din categoriile de alimente permise și chiar indicate în diabet este cea a legumelor.
Nu există restricții nici în alte boli. Legumele sunt singurele care pot fi consumate în cantități mari într-o dietă, fără să ne afecteze.
Însă nu toate legumele sunt la fel. Unele din ele, precum rădăcinoasele, pun anumite probleme.
Pentru un diabetic, sfecla, de pildă, ar putea avea o cantitatea prea mare de zahăr.
Trebuie să știți însă că zahărul din sfecla roșie nu este convertit imediat în glucoză.
Cu alte cuvinte, consumul ei nu va produce o creștere bruscă a glicemiei.
Cuprins
Sfecla roșie nu crește, ci scade glucoza din sânge
Sfecla roșie conține fitonutrienți care ajută în realitate la scăderea glucozei.
Totodată, are un efect reglator asupra producției de insulină.
100 de grame de sfeclă roșie au doar 43 de calorii și un indice glicemic mediu, de 30.
Dr. Daniela Petrache spune că 100 ml de suc de sfeclă pe zi ajută la reducerea glicemiei după masă.
În plus, sucul de sfeclă îmbunătățește funcțiile creierului la persoanele cu diabet.
Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 trebuie să știe că sfecla roșie îmbunătățește sensibilitatea la insulină.
Antioxidanții din sfeclă protejează celulele de distrugere
Sfecla roșie este deosebit de bogată în antioxidanți.
Acești compuși protejează celulele organismului de efectele distructive ale radicalilor liberi.
Stresul oxidativ rezultat este asociat cu numeroase boli grave, inclusiv diabet.
Diabetul nu vatămă doar vasele sangvine, ci și organe importante, precum ochii, rinichii sau inima.
Cercetările au arătat că substanțele antioxidante din sfecla roșie previn complicațiile cauzate de diabet: boli cardiovasculare, afecțiuni renale cronice, retinopatia sau neuropatia diabetică.
Citește și – Sfecla roșie protejează inima, rinichii și creierul și combate infecțiile
Scade tensiunea arterială și colesterolul
Un alt mod prin care sfecla ameliorează boala diabetului este acela de scădere a tensiunii arteriale și a colesterolului.
Studiile au arătat că efectul hipotensiv al sfeclei se datorează nitraților. Acești compuși dilată vasele de sânge și îmbunătățesc circulația.
Un pahar de suc de sfeclă roșie pe zi poate fi de mare ajutor în lupta cu hipertensiunea arterială. Această tulburare este deseori asociată cu diabetul.
Citește și – Sfecla – un protector cardio-vascular remarcabil
Protejează nervii în diabet
În sfecla roșie se mai găsește un compus important în diabet. Este vorba despre acidul alfa-lipoic.
Acesta are de asemenea rol de antioxidant. El împiedică afectarea nervilor în diabet (neuropatie diabetică).
Acidul lipoic ajută în același timp la menținerea tinereții celulelor.
Diabeticii care fac exerciții fizice pentru îmbunătățirea condiției lor pot bea suc de sfeclă roșie pentru creșterea rezistenței la efort.
Cercetările au arătat acest lucru.
Sugestii de consum
Dr. Petrache recomandă consumul sfeclei în stare crudă.
Dacă o coaceți sau o preparați termică, sfecla roșie nu va mai avea un indice glicemic de 30, ci unul de 2 ori mai mare.
Dacă aveți diabet, rezervați-vă la o salată de crudități în care adăugați sfecla, sau la un pahar cu suc obținut din rădăcina proaspătă.
În sucuri, dar și în salate, o puteți asocia cu morcov, țelină sau ghimbir. Sau cu fructe, precum mere, căpșuni, afine, ananas.
Citește și – 4 rețete de salată din sfeclă roșie pe care trebuie să le notezi
Sursă articol: Dr. Daniela Petrache, Sfecla roșie și diabetul zaharat: https://www.youtube.com/watch?v=HJOXR9wMRGI&ab_channel=Dr.DanielaPetrache