Zahărul distruge lent vasele de sânge – informații esențiale
Multe din problemele și bolile care apar în corp sunt provocate de consumul excesiv de zahăr.
Zahărul a fost clasificat la fel de nociv precum tutunul și alte substanțe toxice.
Efectele sale în interiorul organismului sunt mai devastatoare decât ne putem imagina.
Dacă până acum nu aveați un motiv serios să renunțați la zahăr, informațiile oferite de dr. Eric Berg vă pot ajuta să luați o decize cât mai repede.
Cuprins
Zahărul afectează grav sănătatea vaselor de sânge
Consumat în cantități mari, zahărul declanșează un lanț de reacții negative:
- oxidare
- inflamații
- îngroșarea vaselor de sânge
- rigidizarea arterelor
- afectarea circulației sangvine
- risc de evenimente cardiovasculare grave
Citește și – Șocant: Șocant: consumăm aproape 100 kg de zahăr pe an!
Zahărul ruginește arterele
Cele mai mari probleme pe care zahărul le provoacă în cazul unui diabet sunt la nivelul sistemului vascular.
Zahărul vatămă sistemul macrovascular – artera coronariană și arterele periferice și sistemul microvascular – retina, rinichii și nervii.
Nivelurile crescute de zahăr în sânge pot duce la neuropatie diabetică.
Zahărul oxidează pur și simplu sistemul vascular. Această oxidare seamănă cu procesul de ruginire.
Citește și – Zaharul, un puternic agent de îmbătrânire – ruginește corpul la nivel celular
Produce inflamarea și îngustarea arterelor
Totodată, inițiază procese inflamatorii la nivelul arterelor.
Endoteliul (stratul protector din interiorul vaselor de sânge) este hipersensibil la excesul de glucoză.
Așadar, oxidarea și inflamarea provocate de zahăr duc în timp la blocarea arterelor.
Colesterolul care se acumulează pe pereții vaselor de sânge este tot rezultatul abuzului de zahăr.
Însă colesterolul este acolo ca să vindece daunele provocate de zahăr asupra endoteliului.
Colesterolul este o materie reparatoare produsă de corp. Analize arată un nivel crescut de colesterol și medicii prescriu medicamente pentru scăderea lui.
Este total greșit, pentru că adevărata cauză a hipercolesterolemie este zahărul.
Colesterolul este o soluție și nu un vinovat.
După oxidare și inflamații, apare îngustare arterelor, rezistență la insulină și probleme de circulație.
Afectează retina și nervii
Zahărul este răspunzător pentru o altă problemă gravă. Produce compuși avansați de glicare avansată (AGE).
AGE sunt proteine sau lipide care devin glicate după expunerea la zaharuri. Sunt întâlniți în vasculatura diabetică.
Se acumulează de regulă în peretele vaselor de sânge și perturbă structura și funcția celulelor.
Sunt toxici pentru artere, sistemul nervos, creier și pancreas.
Contribuie la apariția complicațiilor microvasculare și macrovasculare în diabet. Sunt asociați de asemenea cu dezvoltarea aterosclerozei.
Sunt implicați în producția de oxigen reactiv. Modifică acțiunea hormonilor, citokinelor și a radicalilor liberi.
Hiperglicemia crește nivelul de sorbitol. Acesta se acumulează în celule și afectează retina și nervii.
Astfel se explică de ce diabeticii au atât de multe probleme la nivelul sistemului circulator și nervos.
Soluții și sfaturi
Prima soluție este renunțarea la zahăr. Sau reducerea consumului de alimente care au mult zahăr.
Citește și – Zahărul trebuie folosit doar ca un condiment, nu ca aliment! – dr. Mihaela Bilic
Dr. Berg recomandă de asemenea creșterea aportului de antioxidanți din dietă pentru a preveni complicațiile cauzate de zahăr.
Acești compuși contracarează daunele provocate de radicalii liberi.
Sunt foarte multe alimente și băuturi bogate în compuși antioxidanți.
La diabeticii care urmează o dietă sănătoasă și au un aport optim de antioxidanți, riscul de complicații este mai mic.
Un nutrient important pentru diabetici și cei care consumă mult zahăr este benfotiamina.
Benfotiamina este o formă loposolubilă a vitaminei B1.
Studiile pe animale au arătat că această vitamină protejează împotriva neuropatiei diabetice, rinichii și retina.
Dr. Berg recomandă benfotiamina pacienților cu neuropatie diabetică și a obținut rezultate foarte bune.
Sfatul final este să nu așteptați să se instaleze diabetul sau problemele descrise mai sus.
Simptomele pot să apară după ani de zile de consum exagerat de zahăr.
Iar atunci poate fi prea târziu pentru a mai putea remedia ceva.
Surse articol:
1. Dr. Eric Berg, This is what sugar does to your arteries: https://www.youtube.com/watch?v=rczpsqO40mE&ab_channel=Dr.EricBergDC
2. Alison Goldin, Joshua A. Beckman, Ann Marie Schmidt, and Mark A. Creager, Advanced Glycation End Products, Sparking the Development of Diabetic Vascular Injury, Circulation 2006, Issue August 8, Vol 114, 114:597–605: https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.106.621854 Circulation