Când, cât și cum se consumă oțetul de mere pentru beneficii maxime
Probabil ați auzit că oțetul de mere are beneficii importante pentru sănătate.
Există numeroase diete în care este încurajată includerea lui în alimentație pentru scăderea în greutate sau a nivelului de zahăr din sânge.
Dr. Sten Ekberg prezintă într-un filmuleț cum se administrează corect pentru a beneficia de calitățile sale și a minimiza efectele secundare.
Cuprins
Beneficiile oțetului de mere
Unele din beneficiile oțetului de mere sunt bine studiate, altele mai puțin.
Scade markerii de diabet și grăsimea abdominală
Oamenii de știință au descoperit că acest produs fermentat ameliorează rezistența la insulină.
Rezistența la insulină produce diabet și sindrom metabolic.
Afectează nivelul zahărului din sânge, hemoglobina glicozilată, trigliceridele, colesterolul și grăsimea abdominală.
Un studiu a arătat că după un consum zilnic de oțet de mere la mese, toți acești markeri au scăzut semnificativ.
La grupul care a primit un placebo în loc de oțet, nu a fost constatată nici o modificare.
Cura a durat 3 luni.
Consumul de oțet a ameliorat nu doar grăsimea de pe burtă, ci și raportul dintre talie și șold.
Citește și – 2 lingurițe de oțet scad glicemia după masă cu 40%
Îmbunătățește digestia
Deși acest subiect nu este la fel de bine documentat precum cel de mai sus, este susținut de numeroase dovezi anedoctice.
Foarte multe persoane confirmă că atunci când consumă oțet de mere, digestia lor funcționează mai bine.
Mecanismul poate fi explicat prin faptul că oțetul de un aliment acid.
Dacă o persoană are un deficit de acid, adăugarea acidului acetic remediază multe probleme digestive.
Ajută la digerarea proteinelor. Asigură absorbția optimă a mineralelor.
Ucide patogenii și microbii ingerați.
Acidul acetic stimulează producția bilei, fapt care ajută la digerarea grăsimilor.
Stimulează totodată enzimele pancreatice.
Oțetul nu înlocuiește complet acidul clorhidric din stomac, ci oferă o stimulare binevenită.
Beneficiile oțetului sunt și mai mari în această privință dacă oțetul este 100% natural.
Oțetul natural și nepasteurizat conține bacterii bune. Acționează ca un probiotic. Echilibrează flora intestinală și ajută la combaterea infecțiilor patogene.
Citește și – Cocktail pentru slăbit, pe bază de ghimbir și oțet
Cine trebuie să consume oțet de mere
După cum am văzut, oțetul de mere este bun pentru sănătate.
Cei mai mari beneficiari sunt persoanele cu sindrom metabolic, adică majoritatea populației.
Oțetul de mere este indicat cu precădere celor care suferă de:
- diabet de tip 2
- sindrom metabolic
- hipertensiune arterială
- prediabet
- colesterol crescut
- greutate corporală excesivă
O altă categorie de persoane care poate beneficia de consumul oțetului de mere sunt cele cu probleme digestive.
În special cei care se confruntă cu reflux gastrointestinal.
Mulți din aceștia au descoperit că atunci când iau puțin oțet de mere, simptomele dispar.
Pare un remediu contraintuitiv, deoarece arsurile stomacale creează senzația că în stomac există prea mult acid.
În realitate, există un deficit de acid.
O cantitate suficientă de acid stomacal ajută digestia alimentelor. O cantitate prea mică va crea probleme în acest sens.
Alimentele vor stagna în stomac mult timp, cauzând iritații și disconfort.
Oțetul poate fi benefic și pentru cei care au o problemă secundară problemelor digestive.
De pildă, nu au suficienți aminoacizi sangvini pentru a produce suficienți anticorpi sau imunoglobulină.
Iar cauza este digestia proastă a proteinelor.
Sau nu au suficiente minerale, din cauză că stomacul nu produce suficient acid să le absoarbă.
Oțetul nu este un remediu miraculos. Însă produce îmbunătăți notabile ale stării de sănătate.
Mai ales dacă este inclus într-o dietă sănătoasă, fără mult zahăr, carbohidrați și produse procesate.
Oricine poate consuma oțet, crede dr. Ekberg. Ar putea deveni un obicei sănătos să consumi puțin oțet. Mai ales pentru că este ieftin și eficient în multe privințe.
Citește și – 4 beneficii majore ale oțetului de mere, demonstrate științific
Contraindicații
Există și persoane care din păcate nu pot și nu trebuie să consume oțet de mere.
Este vorba despre cei care suferă de ulcer.
Dacă după ce luați oțet apar arsuri stomacale, este evident că nu vă face bine.
Când trebuie consumat oțetul?
Dr. Ekberg spune că oțetul poate fi administrat oricând.
Cu toate acestea, sunt două momente prielnice.
Unul este înainte și în timpul unei mesei.
De ce? Pentru că ajută digestia și îmbunătățește absorbția nutrienților.
Al doilea moment este seara, înainte de culcare.
Motivul? Ameliorează sensibilitatea la insulină și îmbunătățește funcția acestui hormon.
Administrat seara, oțetul reduce excesul de zahăr din sânge de la trezire.
Care este doza sigură
Oțetul este foarte acid și puternic.
De aceea nu trebuie să exagerăm.
Cele mai multe studii recomandă 1-2 linguri pe zi sau 15-30 de mililitri.
Dr. Ekberg o consideră o doză sigură. Nu depășiți această cantitate.
Fiind foarte acid, oțetul poate deteriora dinții și cauza iritații la nivelul esofagului.
Pentru a evita senzația neplăcută din gură și arsura de pe esofag, este indicat să îl diluăm cu un pahar de apă.
Adăugați 1 linguriță de oțet într-un pahar cu apă și consumați acest remediu de 2-3 ori pe zi, la mese.
O altă soluție este să beți oțetul cu paiul și să clătiți gura după aceea.
Dacă oțetul este natural, agitați sticla înainte de fiecare utilizare pentru omogenizarea bacteriilor.
Dr. Ekberg consumă oțetul ca și condiment. Îl adaugă în salate sau în sosuri picante.
Sau îl bea sub formă de limonadă. Amestecă 1-2 lingurițe de oțet cu 1-2 lingurițe de suc de lămâie, apă și stevia (îndulcitor).
Această limonadă poate fi consumată la masă.
Sursă articol: Dr. Sten Ekberg, When to drink apple cider vinegar: best science-baked science: https://www.youtube.com/watch?v=CA8kys_DPds&ab_channel=Dr.StenEkberg