Ouăle cresc colesterolul și înfundă arterele? – analiza surprinzătoare a doctorului Sten Ekberg
Unele studii susțin că nu este bine să mănânci ouă.
Altele concluzionează că sunt perfect sănătoase și încurajează consumul lor săptămânal.
Cuprins
Ouăle – bune sau rele?
Acum 100, ouăle erau considerate bune. În urmă cu 50 de ani, au devenit rele.
În ultima lună, ouăle sunt din nou bune. Conform ultimelor știri, ouăle sunt periculoase.
Unii pretind că ouăle măresc colesterolul din corp, înfundă arterele și cresc riscul de boli cardiovasculare.
Alții spun că alimentele bogate în colesterol nu afectează colesterolul din sânge.
De ce există atât de multe rezultate și opinii conflictuale?
Pe cine să crezi? De cine să asculți?
Dr. Sten Ekberg răspunde la aceste întrebări făcând o analiză fiziologică de bun simț.
Sunt sute de alimente în jurul cărora s-au creat mituri și confuzie.
Ouăle, ciocolata, cafeaua, untul, soia – acestea sunt doar câteva exemple.
La fiecare studiu care vine cu o concluzie, există un alt studiu care o contrazice.
Dr. Ekberg spune că nici un aliment nu a fost studiat suficient de mult încât cercetătorii să poată pune un verdict clar.
Când citim un studiu sau o informație, trebuie să fim atenți la cine a sponsorizat respectiva cercetare.
Citește și – Oul – alimentul de aur din frigider!
Nu putem trăi fără colesterol
Asocierea ouălor cu efecte negative asupra sănătății se datorează în principal colesterolului.
Am fost „educați” să considerăm colesterolul un lucru rău pentru organism.
Trebuie să înțelegem că colesterolul nu este o materie întâmplătoare sau dăunătoare.
Colesterolul este crucial pentru pentru menținerea membranelor celulare, transmiterea semnalelor și reglarea proceselor care au loc în interiorul și exteriorul celulelor.
Colesterolul este o componentă majoră a tuturor membranelor celulare din corp. Este implicat inclusiv în repararea acestora.
Creierul este alcătuit din grăsime în proporție de 70%. 25% din ea este colesterol. Este esențial pentru funcționarea optimă a creierului.
Colesterolul este o componentă a bilei. Este extrem de important pentru sănătate, deoarece ajută la digerarea grăsimilor.
Este o substanță atât de prețioasă pentru organism încât intestinul subțire reabsoarbe 50% din colesterolul care a fost eliminat.
Colesterolul este totodată un precursor al hormonilor.
Cu cât mai puțin colesterol consumăm, cu atât mai mult fabrică corpul
Dr. Ekberg spune că aportul de colesterol din dietă este de circa 300 mg pe zi.
Ceea ce nu știm este că corpul produce colesterol în cantități mult mai mari. În jur de 1000 mg pe zi.
De ce? Pentru că nu consumăm suficient colesterol. Drept urmare, ficatul este nevoit să îl fabrice.
O întrebare legitimă care se pune aici este aceasta:
Dacă mâncăm prea mult colesterol, așa cum pretind unii, de ce corpul ar avea nevoie să producă mai mult?
Organismul este o mașinărie super-inteligentă. Dumnezeu l-a înzestrat cu capacități uimitoare de funcționare.
Nici unul din miliardele de procese care are loc în corp nu este accidental sau întâmplător.
Contrar așteptărilor, cu cât mai mult colesterolul consumăm, cu atât mai puțin va produce corpul.
Cu cât mai puțin consumăm, cu atât mai mult va trebui să fabrice corpul.
Citește și – Top 10 cele mai bune surse de proteine – dr. Sten Ekberg
Veganii au niveluri mari de colesterol în sânge
Dacă nu mâncăm deloc colesterol, organismul produce extrem de mult.
Astfel se explică de ce veganii au niveluri mari de colesterol în sânge.
Aportul lor de colesterol este zero. Cu toate acestea, analizele arată că au un exces de colesterol sangvin.
Ideea că colesterolul din dietă crește colesterolul din sânge este un nonsens.
Nu are nici un impact asupra colesterolului din sânge.
Există colesterol bun și colesterol rău?
Un alt mit este că organismul produce un colesterol bun și unul rău.
Dr. Ekberg spune că organismul fabrică tipul de colesterol potrivit pentru el.
Colesterolul făcut de corp nu este nici bun, nici rău. Este exact ce trebuie.
Adevărata cauză a colesterolului crescut din sânge
Păsările fac ouă. Ele există de când lumea.
Iar noi mâncăm ouă de când ne-am născut.
Nu este un aliment nou care trebuie supus unor studii științifice pentru confirmarea sau infirmarea lui.
Oul este o parte a naturii, este bun pentru noi.
Citește și – Gălbenuș de ou crud – tratamente pentru numeroase boli
Ceea ce trebuie să ne îngrijoreze sunt alimentele moderne, create în mod artificial de om.
Îndulcitorii sintetici și toți aditivii introduși în produsele alimentare.
Adevărata cauză a colesterolului crescut din sânge este inflamația. Iar cauza inflamației sunt carbohidrații și zahărul.
Sursă articol: Dr. Eric Berg, Ouăle sunt bune pentru tine? https://www.youtube.com/watch?v=LEjZ5t9EFvI&ab_channel=Dr.StenEkberg