Dr. Eric Berg: Consumăm aproape 100 kg de zahăr pe an – de unde?
O sută de kilograme de zahăr de an per cap de locuitor? Cum s-a ajuns la această cifră?
De unde vine acest zahăr? Ei bine, nu este doar zahărul pe care îl folosim în mod conștient în mâncăruri.
La această cantitate uriașă se adaugă și zahărul din alimentele procesate, dar mai ales zahărul care provine din carbohidrați.
Zahărul – un pericol public
Zahărul este unul din cei periculoși dușmani ai sănătății, tinereții și longevității noastre.
Este periculos pentru că nimeni nu contorizează cât zahăr mănâncă într-o zi sau într-un an.
Este un pericol public pentru că se ascunde în aproape toate produsele alimentare din magazine.
Este periculos pentru că dă dependență.
Este periculos pentru efectele sale nocive nu apar imediat.
Consumul zilnic de zahăr este mult mai mare decât credem
Cei mai mulți dintre noi trăim cu impresia că nu mâncăm mult zahăr.
Așa este, la prima vedere. Poate că folosim câteva lingurițe pe zi: pentru a îndulci ceaiul, cafeaua sau alt desert.
O cantitate de zahăr în plus, de care nu suntem conștienți este cea adăugată în alimentele procesate.
Dr. Eric Berg a făcut un calcul și a descoperit că consumul obișnuit de zahăr este șocant de mare. Mai ales la copii.
215 de grame de zahăr pe zi
Copiii de 1- 1½ ani consumă 36 g de zahăr adăugat pe zi. Această cantitate este echivalentul a 9 lingurițe de zahăr pe zi.
Adolescenții consumă 74 grame de zahăr adăugat pe zi, echivalentul a 18,5 lingurițe.
Potrivit Asociației Americane a Diabetului, categoria de vârstă cuprinsă între 2 și 18 ani ar trebui să consume sub 25 de grame de zahăr adăugat pe zi. Această cantitate echivalează cu 6 lingurițe.
Chiar dacă pare o doză mică în comparație cu cât consumăm în realitate, dr. Berg spune că este deja foarte mare.
Nu doar adaosul de zahăr din alimente este periculos, ci și aportul de carbohidrați.
„Omul de rând nu înțelege că toți carbohidrații se transformă în zahăr. Cu excepția fibrelor din legume, care nu sunt foare dulci. Dacă mănânci legume, acestea nu vor crește nivelul de zahăr din sânge”.
98,9 kg de zahăr pe an
Majoritatea dintre noi consumăm puține legume. Accentul în dieta noastră cade pe pâine, paste, cereale, biscuiți, fursecuri, gogoși și multe alte produse de panificație obținute din făină albă.
Dacă luăm în calcul toți acești carbohidrați, ar rezulta un consum mediu de 215 de grame de zahăr pe zi.
Raportat la un an, calculele ar indica o cifră șocantă. Consumăm circa 98,9 de kilograme de zahăr pe an.
Este o adevărată nebunie!
Citește și – Zaharul, un puternic agent de îmbătrânire – ruginește corpul la nivel celular
Ce se întâmplă când consumăm atât de mult zahăr?
Știați că zahărul este cel mai mare agent de îmbătrânire al corpului uman?
„Excesul de zahăr este toxic pentru organism. Se numește „gluco-toxicitate”.
Fiind o substanță toxică, insulina înlătură rapid excesul de zahăr din sânge. Exces înseamnă peste 1 linguriță de zahăr.
De aceea analizele pot arăta un nivel normal al zahărului din sânge.
Problema este că, cu cât mai mult zahăr mâncăm, cu atât mai mult va crește insulina.
Insulina este de asemenea toxică în cantități mari. Hiperinsulemia provoacă aceleași probleme ca și gluco-toxicitatea.
Expunerea cronică la zahăr și insulină dă naștere la numeroase probleme de sănătate, înainte de a ajunge la diabet.
Această boală se dezvoltă lent, în decursul anilor, tocmai pentru că insulina încearcă să mențină zahărul din sânge la un nivel normal.
Unde se duce cantitate uriașă de zahăr pe care o ingerăm?
Zahărul nu rămâne în corp ca atare. Se transformă în grăsime.
Unde? În celulele din ficat, din abdomen, din jurul organelor principale.
Citește și – Zahărul trebuie folosit doar ca un condiment, nu ca aliment! – dr. Mihaela Bilic
Excesul de insulină și excesul de zahăr din alimentație afectează inima, creierul, ficatul, hormonii, pielea.
Dr. Berg enumeră câteva din riscuri asociate acestei probleme:
- accidente vasculare cerebrale
- atac de cord
- hipertensiune arterială
- angină
- halenă
- malformații dentare la copii
- ceață mentală
- depresie, anxietate
- tulburări de memorie, concentrare și atenție
- tulburări hormonale
- acnee
- oboseală
- inflamații articulare
- dureri nervoase
- deficite de verde
- ficat gras
- grăsime abdominală
Citește și – Pătrunjelul scade zahărul din sânge (50 g pe zi!)
Sursă articol: Dr. Berg, The amount of hidden sugar you’ve been eating will shock you: https://www.youtube.com/watch?v=lY247YB-qg0&ab_channel=Dr.EricBergDC
