Semințele de in au efecte bune în diabet – dr. Daniela Petrache

Sunt semințele de in indicate sau benefice în diabet?

Da, spune diabetologul Daniela Petrache.

Semințele de in au efecte bune în diabet – dr. Daniela Petrache

Semințele de in au efecte bune în diabet – dr. Daniela Petrache

O recenzie publicată în 2021 a arătat că semințele de in și semințele de floarea-soarelui au un rol în reducerea nivelului glucozei.

Acestea ar putea fi utilizate în tratarea diabetului de tip 2.

Compușii lor bioactivi (acidul clorogenic din semințele de floarea-soarelui și secoisolariciresinol diglucozid din semințele de in) sunt implicați în tratarea rezistenței la insulină sau producția de insulină.

Studii diferite au arătat că în anumite cantități, extractul de aceste semințe au îmbunătățit controlul glicemici. Acest lucru demonstrează efectul lor antidiabetic natural.

Citește și – Cele mai bune ceaiuri pentru diabetici – dr. Daniela Petrache

Semințele de in au efecte antidiabetice naturale

Semințele de in sunt recomandate în diabet deoarece ameliorează mai mulți factori de risc ai bolii:

  • ajută la menținerea zahărului din sânge la niveluri normale
  • scad rezistența la insulină la diabetici și prediabetici
  • reduc riscul de diabet de tip 1 și 2

Semințele de in au proprietăți antioxidante, hipolipidemiante și hipoglicemiante.

Stresul oxidativ este implicat în ambele tipuri de diabet.

Complexul de lignani din semințele de in îmbunătățesc controlul glicemic.

Un compus din semințele de in poate reduce incidența diabetului de tip 1 și întârzia apariția diabetului de tip 2 la oameni.

Compusul se numește secoisolariciresinol diglucozid.

La animalele cu diabet de tip 1, semințele de in au îmbunătățit utilizarea glucozei în ficat, au normalizat activitatea de formare a glucozei în ficat și țesuturile musculare și au redus glicemia post-prandial.

Fiind o sursă bogată de fibre solubile, semințele de in previn creșterea glicemiei după masă.

Semințele de in au de asemenea fiibre insolubile în compoziția lor.

Acestea contribuie la reglarea tranzitului intestinal, prevenirea constipației și scăderea nivelului colesterolului.

Citește și – Dovleacul conține compuși cu efecte antidiabetice importante

Suplimentele cu lignani din semințe de in au redus nivelurile de zahăr din sânge la persoanele cu diabet de tip 2.

Semințele de in sunt o sursă importantă de acizi grași Omega-3 și Omega-6.

Studiile trecute au arătat că aceste grăsimi modulează sensibilitatea la insulină și pot preveni apariția diabetului.

Consumul uleiului de in are un impact pozitiv la diabetici și prediabetici.

Studiile recente susțin că adăugarea uleiului de in sau de pește în dietă poate ajuta la scăderea rezistenței la insulină.

Consumul de Omega-3 ajută la scăderea trigliceridelor și a colesterolului. Diabetul zaharat de tip 2 poate perturba metabolismul acizilor grași și cauza dislipidemie.

Doza zilnică recomandată

La doar 13 g de semințe de in pe zi, timp de 3 săptămâni, se poate obține o scădere semnificativă a rezistenței la insulină.

Aceeași doză mică a scăzut glucoza și insulina. Acest efect nu a fost constatat și la o doză mai mare de semințe de in.

Multe studii au obținut rezultate mixte.

În orice caz, clinicienii recomandă controlul glicemiei atât prin dietă, cât și prin exerciții și medicamente.

Citește și – Alimente care pot completa tratamentul diabeticilor – dr. Ovidiu Bojor

Dr. Petrache recomandă maxim 30 de grame de semințe de in pe zi. Nu numai diabeticilor, ci oricui vrea să le includă în dietă.

Atenție! Semințele de in pot interacționa cu anumite medicamente, precum cele anti-colesterol sau anticoagulante.

Surse articol:

1. Daniela Petrache, Semințele de in și diabetul zaharat: https://www.youtube.com/watch?v=I-KLaKpCEYc&ab_channel=Dr.DanielaPetrache
2. Kshitij Bhardwaj, Narsingh Verma, R.K. Trivedi and Shipra Bhardwaj, 2015. Flaxseed Oil and Diabetes: A Systemic Review. Journal of Medical Sciences, 15: 135-138: https://scialert.net/fulltext/?doi=jms.2015.135.138
3. Prasad K, Dhar A. Flaxseed and Diabetes. Curr Pharm Des. 2016;22(2):141-4. doi: 10.2174/1381612822666151112151230. PMID: 26561065: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26561065/
4. Rehman A, Saeed A, Kanwal R, et al. (August 17, 2021) Therapeutic Effect of Sunflower Seeds and Flax Seeds on Diabetes. Cureus 13(8): e17256. doi:10.7759/cureus.17256: https://www.cureus.com/articles/66514-therapeutic-effect-of-sunflower-seeds-and-flax-seeds-on-diabetes

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.