Alimente care previn bolile degenerative și decesul prematur

Bazat pe studii științifice

Un articol apărut în 2020 în Iranian Journal of Basic Medical Sciences” dezvăluie câteva alimente care ne pot proteja de îmbătrânirea prematură și decesul prematur.

În mod particular, alimentele bogate în flavonoizi ne păzesc de boli și cresc durata de viață.

Alimente care ne apara de decesul prematur

Alimente care ne apara de decesul prematur

Speranța de viață în țările dezvoltate a scăzut îngrijorător în ultimele decenii.

Boli care cresc mortalitatea în țările dezvoltate

La acest declin contribuie creșterea rapidă a ratei de boli degenerative fatale, precum boli cardiovasculare, diabet și cancer.

Aceste trei maladii sunt răzpunzătoare pentru 65% din toate decesele din societatea urbanizată. Este un procent foarte mare.

Cercetătorii susțin că afecțiunile degenerative care cresc riscul de deces sunt strâns legate de stresul oxidativ produs de radicalii liberi în corp.

Studiile epidemiologice au arătat că alimentele bogate în flavonoizi au un rol protector în această privință.

Citește și – 10 metode practice prin care putem încetini procesul de ÎMBĂTRÂNIRE a corpului – Dr. Patrick Quillin

Flavonoizii – antioxidanți protectori împotriva bolilor degenerative

Flavonoizii sunt antioxidanți care se găsesc în anumite fructe, legume și băuturi naturale.

Acești compuși au demonstrat efecte geroprotectoare. Ele pot ajuta la prevenirea îmbătrânirii precoce și a deteriorării funcției creierului.

Contribuie așadar la reducerea riscului de demență și Alzheimer.

Flavonoidele au nu doar efect antioxidant, ci și anti-inflamator, imunomodulator, antiviral, antialergic și anticarcinogenic.

Datorită proprietăților antioxidante și antiinflamatoare, previn stresul oxidativ și bolile cronice cauzate de toxine.

Sunt considerate suplimente alimentare promotoare ale sănătății.

Cercetătorii din China și Pakistan au realizat o recenzie curpinzătoare pe alimentele bogate în flavonoizi și rolul lor în combaterea complicațiilor care reduc durata de viață.

Sunt peste 30.000 de publicații pe an apărute în ultimii ani pe rolul flavonoizilor în prevenirea bolilor.

Alimentele bogate în flavonoizi au efecte surprinzătoare asupra sănătății și au fost clasificate drept „super-alimente”.

S-a demonstrat că consumul lor împiedică apariția tulburărilor genetice și ale sistemului nervos, bolile inflamatoare, afecțiunile cardiovasculare și cancerele.

Alimente bogate în flavonoizi

Din această categorie fac parte toate alimentele de origine vegetală, în special fructele, legumele, cerealele, leguminoasele, nucile, vinul și ceaiul verde.

Vinul și ceaiul verde sunt cele mai bogate surse de flavonoizi consumate în țările estice și vestice.

Legumele cu frunze verzi, ceapa, merele, fructele de pădure, cireșele, soia și fructele citrice sunt de asemenea surse importante de flavonoizi alimentari.

Conținutul de flavonoizi din alimente:

FLAVONOLI

Cele mai mai bune surse de flavonoli, sunt:

  • caperele proaspete
  • pătrunjelul uscat
  • sucul de fructe de soc
  • măcrișul
  • rucola
  • ceapa roșie
  • fructele goji
  • merișoarele proaspete
  • spranghelul gătit
  • coacăzele negre

FLAVANOLI

Cele mai mai bune surse de flavanoli sunt:

  • ceaiul verde
  • ceaiul negru
  • ciocolata neagră
  • pulberea de cacao
  • fructele de pădure de culoare neagră
  • fasolea gătită
  • nucile pecan
  • vinul roșu de masă
  • merele
  • piersicile

Citește și – Sucul de struguri de combate îmbătrânirea prematură și cancerul (rețetă)

FLAVONONI

Cele mai mai bune surse de flavononi sunt:

  • oregano uscat
  • grepfrutul
  • lămâile
  • lămâia verde (lime)
  • portocalele
  • sucul de portocale
  • sucul de grepfrut
  • anghinarea

FLAVONI

Cele mai mai bune surse de flavoni sunt:

  • pătrunjelul uscat
  • oregano uscat
  • pătrunjelul verde
  • anghinarea
  • ardeiul gras verde
  • țelina
  • cicoarea

ANTOCIANINI

Cele mai mai bune surse de antocianini sunt:

  • sucul de fructe de soc
  • fructele de aronia
  • năutul
  • coacăzele negre
  • coacăzele roșii
  • varza roșie
  • zmeura
  • căpșunile
  • nucile pecan

Mecanisme de acțiune

Autorii acestui studiu notează că alimentele bogate în flavonoizi au următoarele proprietăți și acțiuni:

  • antioxidante (curăță radicalii liberi din corp; reglează activitatea oxidului de azot); reduc daunele ADN);
  • antiinflamatoare (reduc imobolizarea leucocitelor; scad citokinele proinflamatoare); reglează activitatea oxidului de azot);
  • geroprotectoare (atenuează progresia bolilor degenerative);
  • neuroprotectoare (reduc depozitele de amioloid);
  • hepatoprotectoare (reduc fibroza și acumularea de toxine);
  • cardioprotectoare (îmbunătățesc funcția endotelială, scad colesterolul, combat hipertensiunea arterială);
  • antidiabetice (cresc acțiunea insulinei și utilizarea glucozei);
  • anticancerigene (induc apoptoza, scad proliferarea celulelor canceroase, împiedică formarea de noi vase de sânge și reduc ciclul celular);
  • antimicrobiene (reduc microbii patogeni, cresc bacteriile probiotice).

Dieta mediteraneană este un model de dietă asociat cu un risc mai mic de boli și cu o speranță de viață mai mare.

Între cele mai longevive populații din lume se numără și populațiile care urmează această dietă.

Dieta mediteraneană este bazată pe un consum ridicat de legume, cereale, verdețuri, plante aromatice, leguminoase, fructe și grăsimi sănătoase (ulei de măsline).

Studiile efectuate în China arată că un consum crescut de fructe și legume poate preveni cancerul la sân, bolile coronariene, diabetul, cataracta, Alzheimer și astmul.

Potrivit unui raport privin sănătatea mondială, 4,4% din boli, dizabilități și deces din Europa pot fi puse pe seama dietelor sărace în fructe și legume.

Citește și – Zaharul, un puternic agent de îmbătrânire – ruginește corpul la nivel celular

Sursă articol: Waheed Janabi AH, Kamboh AA, Saeed M, et al. Flavonoid-rich foods (FRF): A promising nutraceutical approach against lifespan-shortening diseases. Iran J Basic Med Sci. 2020;23(2):140-153. doi:10.22038/IJBMS.2019.35125.8353: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7211351/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.