Legumele cu frunze verzi țin gripa la distanță!
√ Bazat pe studii științifice
Beneficiile consumului de legume, în special a celor cu frunze verzi, sunt nenumărate!
Verdețurile sunt bogate în vitamina K, luteină, beta-caroten, nitrați, acid folic, kaempferol și alfa-tocoferol.
Undă verde la legumele cu frunze verzi
O porție zilnică de legume cu frunze verzi încetinește declinul cognitiv.
Studiile au arătat de asemenea că acestea reduc incidența bolilor cardiovasculare și a cancerului colorectal provocat de consumul crescut de carne roșie.
Efectul protector al verdețurilor împotriva bolilor se datorează pigmenților cu rol antioxidant.
Luteolina este unul din ele. Acesta funcționează ca un agent antiinflamator, imunomodulator și anticancerigen.
Luteolina a demonstrat de asemenea în studiile anterioare proprietăți antivirale.
Cercetătorii chinezi au studiat recent mecanismele de acțiune ale acestui compus.
Luteolina din legume previne gripa de sezon
Virusurile gripale sunt răspunzătoare pentru gripa sezonieră. Se transmit prin secreții respiratorii de la persoanele infectate.
Cercetătorii au testat luteolina împotriva mai multor tipuri de virusuri gripale A, care provoacă pandemii.
În acest scop, au infectat linii celulare cu două subtipuri de virusuri gripale A, anume H3N2 și H1N1.
Împiedică replicarea virală
Rezultatele au arătat că luteolina suprimă replicarea virusurilor testate.
Acest compus interferează cu replicarea virală în primele faze ale infecției.
Totodată, luteolina a suprimat expresia învelișului proteinei care favorizează pătrunderea virusului în celule și calea endocitară.
Calea endocitară se referă la procesul gradual de replicare virală care începe cu atașarea virusului de celulele țintă și se finalizează cu ieșirea virală în citosol.
Autorii acestui studiu au concluzionat că luteolina din alimente este un antiviral promițător împotriva virusurilor gripale.
În ce alimente se găsește luteolina
Acest compus se găsește în alimentele vegetale. Cele mai bune surse sunt:
- pătrunjelul
- broccoli
- varza
- ardeii grași verzi
- frunzele de ceapă verde
- apio
- cojile de mere
- strugurii
- lintea
- fasolea verde
- fisticul
- rozmarinul
- busuiocul
- cimbrul
- salvia
- uleiul de măsline
Citește și – Luteolina din ardeii grași ucide celulele canceroase și suprimă tumorile
Alți agenți antivirali naturali dovediți
Alte alimente și plante care au o activitate antivirală puternică sunt:
- fructele de soc (combat virusul gripa, virusul herpetic și HIV);
- echinacea (combate virusurile care provoacă răceala și bronșita; întărește sistemul imunitar);
- usturoiul (are proprietăți antimicrobiene diverse, inclusiv împotriva SARS-CoV-2);
- ceaiul verde (stopează infecțiile prin blocarea enzimelor implicate în replicarea virală);
- lemnul-dulce (eficient împotriva virusurilor card provoacă hepatită și SIDA; împiedică pătrunderea virusurilor în celule);
- frunzele de măslin (inhibă replicarea virusurilor care provoacă gripă, herpes și poliomielită).
Eficiența acestor plante este dată și de faptul că în compoziția lor se află compuși activi diverși, care acționează în sinergie.
Citește și – Plante și compuși naturali cu potențial în bolile virale, inclusiv COVID-19
Surse articol:
1. Evangelin Rodriguez, Luteolin: The flavonoid in leafy greens that can keep the flu at bay, Natural Antibiotics: https://naturalantibiotics.news/2021-02-11-luteolin-flavonoid-in-leafy-greens-fights-flu.html
2. Morris MC, Wang Y, Barnes LL, Bennett DA, Dawson-Hughes B, Booth SL. Nutrients and bioactives in green leafy vegetables and cognitive decline: Prospective study. Neurology. 2018 Jan 16;90(3):e214-e222. doi: 10.1212/WNL.0000000000004815. Epub 2017 Dec 20. PMID: 29263222; PMCID: PMC5772164: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29263222/
3. Frugé AD, Smith KS, Riviere AJ, Tenpenny-Chigas R, Demark-Wahnefried W, Arthur AE, Murrah WM, van der Pol WJ, Jasper SL, Morrow CD, Arnold RD, Braxton-Lloyd K. A Dietary Intervention High in Green Leafy Vegetables Reduces Oxidative DNA Damage in Adults at Increased Risk of Colorectal Cancer: Biological Outcomes of the Randomized Controlled Meat and Three Greens (M3G) Feasibility Trial. Nutrients. 2021 Apr 7;13(4):1220. doi: 10.3390/nu13041220. PMID: 33917165; PMCID: PMC8067874: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33917165/
4. Luteolin Info, Foods rich in luteolin and other flavonoids: https://www.luteolin.info/luteolin-sources/
5. Pandurangan, Ashok & ME, Norhaizan. (2014). Luteolin, a Bioflavonoid Inhibits Colorectal Cancer through Modulation of Multiple Signaling Pathways: A Review. Asian Pacific journal of cancer prevention: APJCP. 15. 5501-8. 10.7314/APJCP.2014.15.14.5501: https://www.researchgate.net/publication/264432941_Luteolin_a_Bioflavonoid_Inhibits_Colorectal_Cancer_through_Modulation_of_Multiple_Signaling_Pathways_A_Review
6. Phenol Explorer, Showing all foods in which the polyphenol luteolin is found: http://phenol-explorer.eu/contents/polyphenol/229
7. Pollock RL. The effect of green leafy and cruciferous vegetable intake on the incidence of cardiovascular disease: A meta-analysis. JRSM Cardiovasc Dis. 2016;5:2048004016661435. Published 2016 Aug 1. doi:10.1177/2048004016661435: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4973479/
8. Yan, H., Ma, L., Wang, H. et al. Luteolin decreases the yield of influenza A virus in vitro by interfering with the coat protein I complex expression. J Nat Med 73, 487–496 (2019). https://doi.org/10.1007/s11418-019-01287-7: https://link.springer.com/article/10.1007/s11418-019-01287-7#citeas