Cum să reducem inflamația din corp doar prin alimente
Dacă gestul de a mânca ar fi 100% conștient și responsabil, cu siguranță starea noastră de sănătate ar fi mult mai bună.
Fiecare aliment pe care îl consumăm produce efecte în corp, fie bune, fie rele.
Boli asociate cu o inflamație în corp
Majoritatea bolilor cronice au la bază inflamația. Astmul, tuberculoza, sinuzitele, ulcerul pepetic, hepatitele și artrita reumatoidă nu sunt singurele afecțiuni asociate cu inflamații.
Inclusiv bolile cardiovasculare, diabetul, maladia Alzheimer, Parkinson, obezitatea și cancerul sunt corelate cu o inflamație cronică în corp.
Inflamația este un răspuns normal al organismului, sau un mod de apărare împotriva daunelor celulare.
Acestea pot fi provocate de radicalii liberi, virusuri, bacterii, substanțe străine sau alți factori iritanți.
O cauză obișnuită a inflamației este consumul de alimente pro-inflamatoare.
Alimentația procesată este pro-inflamatoare
Dieta de tip occidental pe care am adoptat-o și noi este bazată în mare parte pe produse alimentare și nu pe alimente integrale.
Or, acestea sunt extrem de rafinate, procesate și aditivate. De pildă, ingredientul principal poate fi regăsit într-un procent foarte mic, sub 50%, iar restul este alcătuit din aditivi.
De la pâine și dulciuri până la mezeluri și produse lactate, nimic nu mai este integral sau natural.
Totul este procesat.
Cea mai mare problemă o ridică produsele bogate în zahăr, sare și grăsimi saturate.
Acestea sunt adăugate pentru a face produsul mai durabil, dar și mai apetisant.
Coloranții, îndulcitorii și potențatorii de gust au de asemenea scopul exclusiv de a stimula continuu interesul și apetitul consumatorului.
Persoanele care mănâncă la ordinea zilei astfel de produse depășesc aportul permis de zahăr, sare și grăsimi.
Nimeni nu își dă seama de fapt cât de mult zahăr adăugat au produsele de bază.
Pe lângă adaosul excesiv de calorii, care afectează greutatea corporală, aceste alimente sunt pro-inflamatoare.
Citește și – 6 mic-dejunuri care pot declanșa inflamații în corp
Alimente care declanșează inflamații
Cerealele rafinate, cu tot spectrul de produse derivate, sunt principalele declanșatoare de inflamații sistemice.
Dr. Michael Greger spune că dacă mănânci un bol cu terci de ovăz integral, inflamația scade.
Dar dacă mănânci pâine albă, sau orice alt produs din făină albă, vor avea un efect pro-inflamator.
Alimentele integrale și legumele sunt antiinflamatoare
Majoritatea alimentelor vegetale sunt antiinflamatoare. Fructele, legumele și verdețurile.
Secretul lor stă în compușii antioxidanți pe care îi conțin. Aceștia inhibă acțiunea radicalilor liberi și a stresului oxidativ și atenuează răspunsul inflamator.
Unele alimente au mai mulți antioxidanți antiinflamatori, iar efectele lor sunt mai puternice.
Pe primele locuri se află fructele de pădure, legumele colorate în portocaliu, galben, roșu, albastru/mov sau verde, legumele crucifere și legumele cu frunze verde închis.
Pigmenții care dau alimentelor vegetale culoarea lor intensă sunt aceeași care combat cu succes inflamația.
Citește și – Turmericul și ghimbirul – cele mai puternice și sigure antiinflamatoare
Cu cât mai variate sunt legumele pe care le consumăm, cu atât mai puternic va fi efectul lor împotriva oxidanților și inflamațiilor.
Dr. Greger spune că problema celor care urmează un regim vegetarian este că mănâncă multe produse procesate.
Au făcut bine că au eliminat carnea și lactatele, deoarece grăsimile lor saturate conțin acid arachidonic, pe care corpul îl folosește pentru producerea de prostaglandine – compuși proinflamatori.
Însă greșesc prin aceea că mănâncă multe produse din făină albă, produse tip fast-food sau produse intens procesate.
Consumul de pâine albă și produse procesate trebuie să ne îngrijoreze nu doar din cauză că îngrașă, ci pentru că dăunează grav sănătății.
O sursă bună de grăsimi antiinflamatoare în dieta noastră este uleiul de măsline.
Citește și – Dieta antiinflamatoare ameliorează simptomele de artrită reumatoidă în 2 săptămâni
Surse articol:
1. Plant Based Science London, Dramatically lowre inflammation with this diet: https://www.youtube.com/watch?v=wA7WzGGcS8Q&ab_channel=PlantBasedScienceLondon
2. NHS, Eating processed foods: https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/what-are-processed-foods/
3. Nutrition Facts Org, How to counter the inflammation of aging: https://www.youtube.com/watch?v=Dj_MaHa2NDY&list=PL5TLzNi5fYd_OGLDo2yDmrReGZo2zGiWN&ab_channel=NutritionFacts.org
4. Adam Felman, Kevin Martinez, Everything you need to know about inflammation, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/248423#_noHeaderPrefixedContent