Patru alimente „epigenetice” care ne întăresc imunitatea la COVID-19

Dieta epigenetică este cu siguranță un termen nou pentru mulți dintre noi.

Ea se referă la o alimentație menită să ne întărească imunitatea la noul coronavirus.

4 alimente care inhiba virusul SARS-CoV-2

4 alimente care inhiba virusul SARS-CoV-2

Unele alimente conțin compuși care pot avea o influență asupra expresiei genelor.

Portocalele, ceapa, fructele de pădure și ceaiul verde sunt câteva exemple de alimente care ne pot proteja de infecția cu SARS-CoV-2.

Ce este epigenomul?

Cuvântul „epigenom” este derivat din grecescul „epi”, care înseamnă „peste”. Epigenom se referă așadar la ceva „peste genom”.

Anumite celule au semne epigenetice, care nu sunt parte din ADN-ul în sine. Ele pot fi transmise de la o celulă la alta în procesul de diviziune celulară, de la o generație la alta.

Epigenomul este colecția tuturor semnelor epigenetice de pe ADN într-o singură celulă.

El constă în compuși chimici care modifică genomul, în sensul că îi spune cum, unde și ce să facă.

În pandemia de COVID-19 este important să cunoaștem toate mijloacele posibile de prevenire.

Inclusiv alimentele care ne pot îmbunătăți imunitatea sau răspunsul la virus.

Citește șiGrup de medici dezvăluie ghid concret de prevenire a infecției COVID

Situri țintă pentru inhibarea infecției virale celulare

Pentru inhibarea sau reducerea infecției virale trebuie țintite următoarele enzime sau proteine, fie din virus, fie celulele gazdă:

receptorul ACE-2 (răspunzător pentru legarea virusului de celule);
– proteine Spike (mediază legarea virusului și pătrundarea lui în celule);
– proteaza furină și TMPRSS2 (importante pentru transmisibilitatea și patogenitatea virusului)
– proteazele 3Clpro, Plpro, helicaza și polimeraza RdRP (implicate în replicarea virală după pătrunderea virusului în celule);
– metiltransferazele ADN (reponsabile pentru suprimarea funcției genelor);
– metiltransferazele ARN (reponsabile pentru protejarea capacității virusului de a se replica).

Pentru reducerea riscului de infectare trebuie să consumăm alimentele care conțin cei mai eficienți compuși împotriva virusului și a țintelor menționate mai sus.

Compuși epigenetici care pot reduce riscul de infectare cu SARS-CoV-2

Oamenii de știință au identificat anumiți compuși antioxidanți care ne pot proteja de o posibilă infectare.

Este vorba despre câteva flavonoide:

– quercetina
– naringenina
– luteolina
– hesperetina
– hesperidina
– galat de epigalocatechină (EGCG)

Citește șiPlante și compuși naturali cu potențial în bolile virale, inclusiv COVID-19

Alimente care conțin acești compuși

Quercetina s-a dovedit eficientă împotriva replicării virusului ARS-CoV-2. Aceasta țintește ACE-2, 3Clpro și helicaza.

Quercetina și derivații săi sunt flavonoli concentrați în ceapa roșie și fructele de ienupăr.

Citește șiQuercetina – o moleculă care împiedică replicarea virusului SARS-CoV-2

Naringenina, luteolina, hesperetina și hesperidina interacționează bine cu ACE-2, furina, 3Clpro și/sau proteina spike.

Aceștia sunt flavononi regăsiți în fructele citrice, mai ales în portocale. Luteolina este concentrată mai cu seamă în fructele de ienupăr.

EGCG (3- galat de epigalocatechină) interacționează bine cu ACE-2, helicaza și metiltransferazele ARN.

Este un derivat de favanol abundent în ceaiul verde.

Doze recomandate la alimentele epigenetice

Pentru ca un compus epigenetic să inhibe infecția virală, el trebuie să se găsească în aumite concentrații în plasmă.

Iată câteva cantități aferente în acest sens:

– 300 g de ceapă roșie crudă
– 300 ml de suc de portocale natural
– 1 g de ceai verde
– 50 g de fructe de ienupăr

Aceste cantități pot furniza dozele necesare de quercetină, hesperidină, EGCG și luteolină.

Quercetina poate inhiba singură virusul în proporție de 50% la un aport de 150 mg, care poate fi obținut din 300 g de ceapă.

La fel și EGCG, la o doză de 400 mg.

Ceilalți compuși nu sunt suficient de puternici singuri. Efectele lor inhibitoare cresc dacă sunt administrați împreună, întrucât țintesc aceleași proteine/enzime ale virusului.

Sugestii de consum

Compușii activi din portocale și ienupăr pot fi obținuți prin consumarea directă a acestor fructe, sau din sucul lor.

În ceea ce privește ceapa, cel mai bine este să o mâncăm crudă.

Dacă vrem să o gătim, cele mai bune metode sunt călirea ușoară. Acestea rețin 100% din concentrația de quercetină.

Pentru a maximiza conținutul de EGCG, este indicat să preparăm un ceai din 5 g de frunze de ceai verde și 300 ml de apă. Infuzarea trebuie realizată la 85 de grade Celsius, timp de 3 minute.

Citește șiGargara cu ceai verde poate preveni infecțiile virale respiratorii

Surse articol:

1. Adam W. Li, Bolstering your defense against COVID-19: An „Epigenetic” Diet, What is epigenetics: https://www.whatisepigenetics.com/bolstering-your-defenses-against-covid-19-an-epigenetic-diet/
2. National Human Genome Research Institute, Epigenome: https://www.genome.gov/genetics-glossary/Epigenome

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.